Hitta rätt på Android-telefonen

Du kan navigera på telefonen på olika sätt. Läs mer om hur du väljer ett alternativ och hur du använder alternativet när du flyttar dig mellan appar och andra objekt.

Obs!

Välj hur du vill navigera

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Öppna System följt av Rörelser följt av Systemnavigering.
  3. Välj ett alternativ:
    • Navigering med rörelser: Inga knappar.
    • Navigering med två knappar: Två knappar för Start eller Tillbaka.
    • Navigering med tre knappar: Tre knappar för Start, Tillbaka och Appöversikt.

Byta mellan skärmar, webbsidor och appar

Tillbaka

Öppna den senaste skärmen du hade öppen. Du kan backa mer än ett steg, men när du når startskärmen går det inte att komma längre bakåt.

• Navigering med rörelser: Svep från skärmens vänsterkant till dess högerkant.
  • Navigering med två knappar: Tryck på Tillbaka Tillbaka.
  • Navigering med tre knappar: Tryck på Tillbaka Tillbaka.
Visa startskärmen
  • Navigering med rörelser: Svep uppåt från skärmens nederkant.
  • Navigering med två knappar: Tryck på Start Startsida.
  • Navigering med tre knappar: Tryck på Start Startsida.
Tips! Du kan ha mer än en startskärm. Du navigerar mellan dem genom att svepa åt vänster eller höger. Läs om hur du lägger till, flyttar och tar bort startskärmar.
Hitta alla öppna appar
  • Navigering med rörelser: Svep uppåt från skärmens nederkant, håll kvar och släpp sedan.
  • Navigering med två knappar: Svep uppåt från skärmens nederkant till mitten av skärmen.
  • Navigering med tre knappar: Tryck på Översikt Översikt.

Nu kan du göra följande:

• Stänga appar: Svep uppåt på appbilden.
  • Öppna en app: Tryck på bilden.
Växla mellan appar
  • Navigering med rörelser: Svep från vänster till höger längst ned på skärmen.
  • Navigering med två knappar: Växla mellan dina två senaste appar genom att svepa åt höger på Start Startsida.
  • Navigering med tre knappar: Tryck på Översikt Översikt. Svep åt höger tills du ser den önskade appen. Tryck på den.

Flytta objekt

Markera eller flytta objekt

Tryck för att välja

Om du vill välja eller starta något på telefonen trycker du på det.

Tryck för att skriva

Om du vill skriva något trycker du där du vill skriva. Ett tangentbord öppnas.

Tryck länge

Tryck länge på ett objekt på skärmen. När du märker att objektet svarar lyfter du fingret.

Trycka och dra

Tryck länge på ett objekt. Dra sedan fingret på skärmen och lyft det när det är på rätt ställe. Du kan till exempel flytta runt appar på startskärmen genom att dra dem.

Svepa eller dra

Dra snabbt fingret över skärmens yta utan paus. Du kan till exempel öppna dina andra startskärmar genom att svepa startskärmen åt vänster eller höger.

Ändra storlek och riktning på objekt

Ändra storlek genom att trycka snabbt två gånger

På vissa sidor, t.ex. webbsidor eller kartor, kan du förstora en del av sidan (zooma in) genom att trycka snabbt två gånger.

Ändra storlek genom att nypa och dra isär fingrarna

I vissa appar kan du ändra storlek genom att sätta två eller flera fingrar på skärmen. Förminska genom att nypa ihop fingrarna. Förstora genom att dra isär dem.

Rotera

På de flesta telefoner roteras skärmen när du vrider enheten. Du aktiverar eller inaktiverar rotation genom att svepa nedåt från skärmens överkant med två fingrar och trycka på Rotera automatiskt Rotera.

Om du använder en äldre Android-version

Välj hur du vill navigera (Android 9)
  1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Öppna System följt av Rörelser följt av Svep uppåt från hemknappen.
  3. Aktivera eller inaktivera Svep uppåt från hemknappen
    • Om du aktiverar inställningen använder du navigering med två knappar.
    • Om du inaktiverar inställningen använder du navigering med tre knappar.

Därefter läser du om hur du navigerar med hjälp av två eller tre knappar