Hantera platsinställningar för Android-appar

Du kan låta appar använda enhetens plats för att göra saker åt dig eller ge dig information. Till exempel kan enhetens plats användas för att visa trafikinformation längs pendlingssträckan eller för att hitta restauranger i närheten.

Obs! Android fungerar inte på samma sätt på alla enheter. Anvisningarna gäller enheter med Android 8.0 eller senare. Ta reda på vilken version av Android du har.

Visa vilka appar som använder din plats

1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och plats och sedan Plats.
  3. Du kan se vilka appar som har kontrollerat din plats nyligen under Nya platsbegäranden. Tryck på en app om du vill visa mer information om den, till exempel batteri- och dataförbrukning.

Aktivera eller inaktivera Googles platstjänster

I Googles platstjänster kan platsdata tidvis samlas in i syfte att förbättra platstjänster för appar. Denna data används anonymt i syfte att förbättra platsangivelsens exakthet och platsbaserade tjänster. Källor som Wi-Fi, mobilnätverk och sensorer används för att beräkna platsen.

Du kan när som helst aktivera eller inaktivera Googles platstjänster.

Aktivera Googles platstjänster
  1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och plats och sedan Plats och sedan Läge.
  3. Välj Hög precision eller Batterisparläge. Wi-Fi, mobilnätverk och sensorer kan användas i båda lägena för att fastställa platsen.
Inaktivera Googles platstjänster
  1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och plats och sedan Plats.
  3. Du kan inaktivera Googles platstjänster på två sätt:
    • Tryck på Läge och sedan Endast enheten. I det här läget används bara GPS för att fastställa platsen.
    • Inaktivera Plats. Om du inaktiverar plats för enheten stängs den av för alla appar. Många funktioner inaktiveras.

Om du uppmanas att ändra platsinställningarna

Om en app måste använda din plats kan du bli tillfrågad om du vill ändra platsinställningarna.

Hur ser en fråga om platsinställningar ut i en app?

Frågan om platsinställningarna kan se ut på olika sätt:

• Vill du ändra platsinställningen?
    Appen behöver din plats. Platstjänsterna ger appen den data som behövs för att den ska fungera.
  • Vill du förbättra platsangivelsens precision?
    Platsangivelsen är redan aktiv, men du kan aktivera fler inställningar eller sensorer för att bättre fastställa platsen.
  • Platsläge
    Ett annat läge skulle förbättra precisionen. Till exempel kan du få frågan om du tillåter att Wi-Fi- och mobilnätverk används för att avgöra platsen. Appen väljer den inställning som förbrukar batteriet minst.
  • Wi-Fi-anslutning
    Sökningar efter Wi-Fi-nätverk används för att avgöra platsen. Du kan bli ombedd att aktivera Wi-Fi eller låta enheten söka efter Wi-Fi-nätverk.
  • Googles platstjänster
    Tillåt att Googles platstjänster hjälper andra appar att avgöra platsen. I Googles platstjänster kan platsdata tidvis samlas in. Denna data används anonymt i syfte att förbättra platsangivelsens exakthet och platsbaserade tjänster. Källor som Wi-Fi, mobilnätverk och sensorer används för att beräkna platsen.