Hantera platsinställningar för appar

Du kan låta appar använda Android-enhetens plats för att göra saker åt dig eller ge dig information. Till exempel kan enhetens plats användas vid incheckning, för att visa trafikinformation längs pendlingssträckan eller för att hitta restauranger i närheten.

Obs! Android fungerar inte på samma sätt på alla enheter. Anvisningarna gäller enheter med Android 8.0 eller senare. Ta reda på vilken version av Android du har.

Se vilka appar som använder platsinformationen

Så här ser du vilka appar som använder eller nyligen har använt platsinformationen på enheten:

1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och plats och sedan Plats.
  3. Du kan se vilka appar som har använt din plats nyligen under Nya platsbegäranden. Tryck på en app om du vill se mer information om den, till exempel batteri- och dataförbrukning.

Aktivera eller inaktivera Googles platstjänster

Googles platstjänster skickar anonyma platsuppgifter till Google, även när inga appar körs, så att platsinformationen kan göras tillgänglig för apparna. I Googles platstjänster används källor som Wi-Fi- och mobilnätverk för att ta fram platsuppgifter snabbare och mer exakt.

Du kan när som helst aktivera eller inaktivera Googles platstjänster.

Aktivera Googles platstjänster
  1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och plats och sedan Plats och sedan Läge.
  3. Välj Hög precision eller Batterisparläge. I båda lägena används Wi-Fi- och mobilnätverk för att avgöra platsen.
Inaktivera Googles platstjänster
  1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och plats och sedan Plats.
  3. Du kan inaktivera Googles platstjänster på två sätt:
    • Tryck på Läge och sedan Endast enheten. I det här läget används bara GPS för att avgöra platsen.
    • Aktivera eller inaktivera Plats. Om du inaktiverar plats för enheten stängs den av för alla appar. Många funktioner inaktiveras.

Om du uppmanas att ändra platsinställningarna

Om en app måste använda din plats kan du bli tillfrågad om du vill ändra platsinställningarna.

Hur ser en fråga om platsinställningar ut i en app?

Frågan om platsinställningarna kan se ut på olika sätt:

• Vill du ändra platsinställningen?
    Appen behöver din plats. Platstjänsterna ger appen den data som behövs för att den ska fungera.
  • Vill du förbättra platsangivelsens precision?
    Platsangivelsen är redan aktiv, men du kan aktivera fler inställningar eller sensorer för att förbättra precisionen.
  • Platsläge
    Ett annat läge skulle förbättra precisionen. Till exempel kan du få frågan om du tillåter att Wi-Fi- och mobilnätverk används för att avgöra enhetens position. Appen väljer den inställning som förbrukar batteriet minst.
  • Wi-Fi-anslutning
    Sökningar efter Wi-Fi-nätverk används för att få platsinformation. Du kan bli ombedd att aktivera Wi-Fi eller låta enheten söka efter Wi-Fi-nätverk.
  • Googles platstjänster
    Tillåt att Googles platstjänster hjälper andra appar att fastställa din plats. Detta innebär att anonyma platsuppgifter skickas till Google även när inga appar körs. I Googles platstjänster används källor som Wi-Fi- och mobilnätverk för att ta fram platsuppgifter snabbare och mer exakt.