Kiezen welke apps de locatie van uw Android-telefoon gebruiken

U kunt apps toestemming geven om de locatie van uw telefoon te gebruiken om acties uit te voeren of informatie te bieden. Apps kunnen bijvoorbeeld de locatie van uw telefoon gebruiken voor relevante verkeersinformatie of om restaurants in de buurt te vinden.

Opmerking: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 11 en hoger. Bekijk meer informatie over hoe u uw Android-versie checkt.

Nagaan welke apps de locatie van uw telefoon gebruiken

1. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  2. Tik op Locatie Locatie en houd vast. Als u Locatie Locatie niet kunt vinden:
    1. Tik op Bewerken Bewerken of Instellingen Instellingen. Sleep vervolgens Locatie Locatie naar 'Snelle instellingen'.
  3. Tik op App-rechten.
  4. Onder 'Altijd toegestaan', 'Alleen toegestaan tijdens gebruik' en 'Altijd vragen' worden de apps weergegeven die de locatie van uw telefoon kunnen gebruiken.
  5. Als u de rechten van de app wilt wijzigen, tikt u erop en kiest u de locatietoegang voor de app. Meer informatie over app-rechten
Tip: Als deze stappen niet werken, vraagt u de fabrikant van uw apparaat om hulp.

Voorkomen dat een app de locatie van uw telefoon gebruikt

U kunt bepalen welke apps toegang hebben tot de locatie van uw telefoon en wanneer ze deze kunnen gebruiken. U kunt Google Maps bijvoorbeeld de locatie van uw telefoon laten gebruiken om u een routebeschrijving te geven, maar de locatie niet delen met een game of social media-app.

1. Zoek het app-icoon op het startscherm van uw telefoon.
  2. Tik op het app-icoon en houd dit vast.
  3. Tik op App-info Informatie.
  4. Tik op Rechten en dan Locatie.
  5. Kies een optie:
    • Altijd: De app kan uw locatie op elk moment gebruiken.
    • Alleen bij gebruik van de app: De app kan uw locatie alleen gebruiken als u die app gebruikt.
    • Altijd vragen: Elke keer dat u de app opent, wordt u gevraagd of uw locatie mag worden gebruikt. De app kan de instelling gebruiken totdat u hem sluit.
    • Weigeren: De app kan uw locatie niet gebruiken, zelfs niet als u de app gebruikt.

Tip: Als u wilt zorgen dat alle apps de locatie van uw telefoon niet meer gebruiken, Meer informatie over hoe u locatie-instellingen uitschakelt.

Meer informatie over hoe een app de locatie van uw telefoon kan gebruiken

Belangrijk: Als een app rechten heeft om de locatie van uw telefoon te gebruiken, kan deze de geschatte locatie van uw telefoon, de precieze locatie van uw telefoon of beide gebruiken.

1. Zoek het app-icoon op het startscherm van je telefoon.
  2. Tik op het app-icoon en houd dit vast.
  3. Tik op App-info Informatie.
  4. Tik op Rechten en dan Meer Meer en dan Alle rechten.
  5. Onder Locatie kun je het type locatietoegang vinden waarom de app heeft gevraagd. Als je Locatie niet kunt vinden, heeft deze app niet om de locatie van je telefoon gevraagd.

Typen locatietoegang die apps kunnen aanvragen:

• Geschatte locatie: De app kan zien dat uw telefoon zich in een gebied met een straal van een paar honderd meter bevindt.
  • Precieze locatie: De app kan de exacte locatie van uw telefoon bepalen.
  • Op de voorgrond: De app kan uw locatie alleen gebruiken als de app is geopend op het scherm of als u de app vraagt iets te doen.
  • Op de achtergrond: De app kan op elk moment locatiegegevens gebruiken, zelfs als u de app niet gebruikt.

Waarom apps u vragen om uw locatie-instellingen te wijzigen

• 'Locatie-instelling wijzigen?': Voor een goede werking van de app moet de locatie van uw telefoon worden ingeschakeld.
  • 'Locatienauwkeurigheid verbeteren?': Als de locatie al is ingeschakeld voor een app, kan de app u vragen om meer instellingen of sensoren in te schakelen om de locatie van uw telefoon beter te kunnen vinden.
  • Wifi-verbinding: Een app kan u vragen om wifi in te schakelen of om uw telefoon naar wifi-netwerken te laten zoeken. Door naar wifi te zoeken, kan de locatie van uw telefoon nauwkeuriger worden bepaald.
  • Google-locatieservices: Hiermee kunnen apps de locatie van uw telefoon nauwkeuriger vinden. Meer informatie over hoe Google-locatienauwkeurigheid uw locatiegegevens verbetert. De Google-locatieservices worden ook wel aangeduid met de term 'Google-locatienauwkeurigheid'.

Andere locatie-instellingen wijzigen