De locatie-instellingen van je Android-apparaat beheren

In de komende maanden wordt de naam van de instelling Locatiegeschiedenis gewijzigd in Tijdlijn. Als Locatiegeschiedenis aanstaat voor je account, wordt Tijdlijn misschien getoond in de app- en accountinstellingen.
Je kunt als je je locatie aanzet via Instellingen locatiegebaseerde services gebruiken voor bijvoorbeeld betere lokale zoekresultaten (zoals voorspellingen voor woon-werkverkeer en restaurants in de buurt) op basis van de locatie van je telefoon.

Belangrijk:

De beschikbare locatie-instellingen op uw telefoon

Belangrijk: Als je de locatie op je telefoon uitzet, kunnen apps en services de locatie van je telefoon niet ophalen. Je kunt nog steeds lokale resultaten en advertenties te zien krijgen op basis van je IP-adres.

Google heeft een lijst met locatiegebaseerde services, waaronder:

Tip: Apps hebben hun eigen instellingen. Meer informatie over hoe u de locatie-instellingen van apps beheert.

'Locatie' in- of uitschakelen voor uw telefoon

1. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  2. Tik op Locatie Locatie en houd vast.
    • Als je Locatie Locatie niet kunt vinden:
      1. Tik op Bewerken Bewerken of Instellingen Instellingen.
      2. Sleep Locatie Locatie naar Snelle instellingen.

Als 'Locatie' is ingeschakeld
Als 'Locatie' is uitgeschakeld

Uw telefoon helpen om een nauwkeurigere locatie op te halen ('Google-locatieservices' of 'Google-locatienauwkeurigheid' genoemd)

Locatienauwkeurigheid van uw telefoon in- of uitschakelen

Android 12 en hoger

1. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  2. Tik op Locatie Locatie en houd vast.
    • Als je Locatie Locatie niet kunt vinden:
      1. Tik op Bewerken Bewerken of Instellingen Instellingen.
      2. Sleep Locatie Locatie naar Snelle instellingen.
  3. Tik op Locatieservices en dan Google-locatienauwkeurigheid.
  4. Zet Locatienauwkeurigheid verbeteren aan of uit.

Android 11 en lager

1. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  2. Tik op Locatie Locatie en houd vast.
    • Als je Locatie Locatie niet kunt vinden:
      1. Tik op Bewerken Bewerken of Instellingen Instellingen.
      2. Sleep Locatie Locatie naar Snelle instellingen.
  3. Tik op Geavanceerd en dan Google-locatienauwkeurigheid.
  4. Zet Locatienauwkeurigheid verbeteren aan of uit.
Als 'Google-locatienauwkeurigheid' is ingeschakeld

Als je Google-locatienauwkeurigheid hebt aangezet, gebruikt je telefoon de volgende bronnen voor de meest nauwkeurige locatie:

• Gps
  • Wifi
  • Mobiele netwerken
  • Sensoren (zoals versnellingsmeter)

Google kan af en toe locatiegegevens verzamelen en anoniem gebruiken om de locatienauwkeurigheid en locatiegebaseerde services te verbeteren.

Als 'Google-locatienauwkeurigheid' is uitgeschakeld

Als je Google-locatienauwkeurigheid uitzet, gebruikt je telefoon gps en sensoren, zoals de versnellingsmeter, om de locatie te bepalen. Gps kan langzamer en minder nauwkeurig zijn dan andere bronnen.

Als Google-locatienauwkeurigheid uitstaat, worden gps-, wifi-, netwerk- en sensorgegevens niet gebruikt of verzameld door Google-locatienauwkeurigheid.

Voor Android 12 en hoger kun je voor elke app het recht voor toegang tot de exacte locatie beheren. Dit is anders dan Google-locatienauwkeurigheid, wat een locatie-instelling voor je apparaat is waarmee je telefoon meer bronnen kan gebruiken om de meest nauwkeurige locatie te bepalen. Zelfs als Google-locatienauwkeurigheid aanstaat, kun je een app alleen rechten voor geschatte locatie geven als je de app geen toegang wilt geven tot de exacte locatie van je apparaat. Als je Google-locatienauwkeurigheid uitzet, kunnen apps misschien niet de exacte locatie van je apparaat ophalen. Meer informatie over hoe je de locatierechten van apps beheert

Wifi- en bluetooth-scannen instellen

Als je je apps van betere locatiegegevens gebruikt wilt laten maken, kun je je telefoon naar wifi-toegangspunten of bluetooth-apparaten in de buurt laten zoeken.

Android 12 en hoger

1. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  2. Tik op Locatie Locatie en houd vast.
    • Als je Locatie Locatie niet kunt vinden:
      1. Tik op Bewerken Bewerken of Instellingen Instellingen.
      2. Sleep Locatie Locatie naar Snelle instellingen.
  3. Tik op Locatieservices.
  4. Zet Wifi-scannen en Bluetooth-scannen aan of uit.

Android 11 en lager

1. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  2. Tik op Locatie Locatie en houd vast.
    • Als je Locatie Locatie niet kunt vinden:
      1. Tik op Bewerken Bewerken of Instellingen Instellingen
      2. Sleep Locatie Locatie naar Snelle instellingen.
  3. Tik op Wifi-scannen en Bluetooth-scannen.
  4. Zet Wifi-scannen en Bluetooth-scannen aan of uit.

Uw locatie in geval van nood versturen

De locatie van je telefoon kan worden gestuurd als je een alarmnummer belt of sms't, bijvoorbeeld als je 911 belt in de Verenigde Staten of 112 in Europa. Zo kunnen hulpverleners je sneller vinden.

Als de Android-functie Locatieservice voor noodgevallen werkt in je land of regio en op je mobiele netwerk (en je deze functie niet hebt uitgezet), wordt de locatie van je telefoon automatisch via deze functie doorgegeven aan hulpverleners. Als Locatieservice voor noodgevallen uitstaat, kan je mobiele provider de locatie van het apparaat nog steeds versturen tijdens een noodoproep of -sms.

Android-locatieservice voor noodgevallen aan- of uitzetten

Je kunt Locatieservice voor noodgevallen op elk moment aan- of uitzetten. Locatieservice voor noodgevallen is beschikbaar op de meeste apparaten die Google Play-services ondersteunen.

Android 12 en hoger

1. Swipe 2 keer omlaag vanaf de bovenkant van het scherm om de app Instellingen van je apparaat te openen.
  2. Tik op Instellingen Instellingen en dan Veiligheid en noodgevallen.
  3. Zet Locatieservice voor noodgevallen aan of uit.

Android 11 en lager

1. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  2. Tik op Locatie Locatie en houd vast.
    • Als je Locatie Locatie niet kunt vinden:
      1. Tik op Bewerken Bewerken of Instellingen Instellingen.
      2. Sleep Locatie Locatie naar Snelle instellingen.
  3. Tik op Geavanceerd en dan Locatieservice voor noodgevallen.
  4. Zet Locatieservice voor noodgevallen aan of uit.

Hoe Locatieservice voor noodgevallen werkt

De Locatieservice voor noodgevallen wordt alleen geactiveerd als je belt of sms't naar een lokaal alarmnummer.

Tijdens je noodoproep kan de Locatieservice voor noodgevallen via Google-locatienauwkeurigheid en andere informatie de locatie van het apparaat zo nauwkeurig mogelijk bepalen. Als de wifi-instelling van je apparaat uitstaat, kan de Locatieservice voor noodgevallen deze aanzetten.

Je telefoon stuurt je locatie naar erkende noodhulpverleners, zodat hulpdiensten je sneller kunnen vinden. Je locatie wordt vanaf je telefoon rechtstreeks naar de noodhulpverleners gestuurd.

Nadat je een noodoproep of -tekstbericht via de Locatieservice voor noodgevallen hebt afgerond, stuurt je telefoon misschien geanonimiseerde gebruiks- en analysegegevens naar Google om de werking van de Locatieservice voor noodgevallen te kunnen analyseren. Deze gegevens omvatten niet de locatie die naar erkende noodhulpverleners is gestuurd en je kunt aan de hand van de gegevens niet worden geïdentificeerd.

Tip: Als Locatieservice voor noodgevallen je locatie naar erkende noodhulpverleners stuurt, werkt dit anders dan als je je locatie deelt via Google Maps. Meer informatie over hoe je je locatie deelt via Google Maps

Als u een oudere Android-versie gebruikt

Locatie-instellingen kiezen (Android 9.0)

Locatie-instellingen wijzigen:

1. Open de app Instellingen op uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie En dan Locatie.
    • Als u een werkprofiel heeft, tikt u op Geavanceerd.

Kies vervolgens een van deze opties:

• Locatie in- of uitschakelen: Tik op Locatie.
  • Scannen naar netwerken in de buurt: Tik op Geavanceerd En danScannen. Schakel Wifi-scannen of Bluetooth-scannen in of uit.
  • De locatieservice voor noodgevallen in- of uitschakelen: Tik op Geavanceerd En danGoogle-locatieservice voor noodgevallen. Schakel Locatieservice voor noodgevallen in of uit.
Locatiemodus kiezen (Android 4.4 - 8.1)
  1. Open de app Instellingen op de telefoon.
  2. Tik op Beveiliging en locatie en dan Locatie.
    • Als je Beveiliging en locatie niet ziet, tik je op Locatie.
  3. Tik op Modus.
  4. Een modus selecteren:
    • Hoge nauwkeurigheid: Met deze modus worden gps, wifi, mobiele netwerken en sensoren gebruikt om de locatie zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. De modus gebruikt Google-locatieservices om de locatie van je telefoon sneller en nauwkeuriger te schatten.
    • Batterijbesparing: Met deze modus worden bronnen met een lager batterijverbruik gebruikt, zoals wifi en mobiele netwerken. De modus gebruikt Google-locatieservices om de locatie van je telefoon sneller en nauwkeuriger te schatten.
    • Alleen apparaat: Gebruikt gps en sensoren. Dit gebruikt Google-locatieservices niet om de locatienauwkeurigheid te verbeteren. In deze modus kan het langer duren om de locatie van de telefoon te bepalen en is het batterijverbruik hoger.
Locatietoegang kiezen (Android 4.1 - 4.3)

U bepaalt welke locatiegegevens uw telefoon kan gebruiken.

1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Tik bij 'Persoonlijk' op Locatietoegang.
  3. Schakel bovenaan het scherm de optie Toegang tot mijn locatie in of uit.
    • Als locatietoegang is ingeschakeld, kunt u een of beide van de onderstaande opties kiezen:
      • Gps-satellieten: Uw telefoon kan uw locatie schatten op basis van satellietsignalen, net als bij een gps-apparaat in een auto.
      • Wifi en mobiele netwerklocatie: Uw telefoon kan de locatieservices van Google gebruiken om uw locatie sneller te kunnen schatten, met of zonder gps.
    • Als locatietoegang is uitgeschakeld:
      Uw telefoon kan uw precieze locatie niet berekenen en niet delen met apps.

Tip: Als uw tablet door meerdere mensen wordt gebruikt, kan elke persoon verschillende instellingen voor locatietoegang gebruiken.