Een mobiele verbinding delen via tethering of een hotspot

U kunt de mobiele data van uw telefoon gebruiken om een andere telefoon, tablet of computer te verbinden met internet. Het delen van een verbinding op deze manier wordt 'tethering' genoemd. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een 'draagbare hotspot'.

• De meeste Android-telefoons kunnen via de app Instellingen mobiele data delen via wifi, Bluetooth of USB.
  • Alle Pixel- en bepaalde Nexus-telefoons kunnen meldingen gebruiken om mobiele data via wifi te delen.

Belangrijk: Bij sommige mobiele providers is het gebruik van tethering beperkt of worden er extra kosten voor in rekening gebracht. We raden u aan hierover contact op te nemen met uw provider.

Opmerking: Android is niet precies hetzelfde op alle apparaten. Deze instructies gelden voor apparaten met Android 8.0 en hoger. Meer informatie over het controleren van uw Android-versie.

Tethering via wifi-hotspot

De app Instellingen gebruiken

Stap 1: Schakel de wifi-hotspot van uw telefoon in
  1. Open de app Instellingen App Instellingen van uw apparaat.
  2. Tik op Netwerk en internet en vervolgens Hotspot en tethering.
  3. Schakel Draagbare wifi-hotspot in.

Stap 2: Pas de instellingen voor wifi-hotspots van uw telefoon aan
  1. Open de app Instellingen App Instellingen van uw apparaat.
  2. Tik op Netwerk en internet en vervolgens Hotspot en tethering.
  3. Tik op Wifi-hotspot instellen.
  4. Tik op de optie die u wilt wijzigen. Volg de stappen op het scherm.
  5. Tik op Opslaan.

Tip: Als u wilt instellen dat voor uw hotspot geen wachtwoord is vereist, selecteert u Geen bij Beveiliging.

Stap 3: Laat apparaten verbinding maken met de wifi-hotspot van uw telefoon

Via een wifi-hotspot kunt u de mobiele data van uw telefoon delen met tot wel tien andere apparaten.

Stap 1: Haal de netwerknaam en het wachtwoord van uw hotspot op met de telefoon.

1. Open de app Instellingen App Instellingen van uw apparaat.
  2. Tik op Netwerk en internet en vervolgens Hotspot en tethering.
  3. Tik op Wifi-hotspot instellen.
  4. Tik op Wachtwoord weergeven.

Stap 2: Maak op het andere apparaat verbinding met uw hotspot.

1. Open de lijst met wifi-opties op het andere apparaat.
  2. Selecteer de netwerknaam van de hotspot in die lijst.
  3. Voer het wachtwoord van de hotspot in.
  4. Klik op Verbinding maken.

Meldingen gebruiken

Stap 1: Controleer of uw apparaten geschikt zijn om voor tethering met behulp van meldingen

Telefoons die verbindingen kunnen delen met behulp van meldingen ('host')

Met Android 7.1.1 en hoger:

• Alle Pixel-telefoons
  • Nexus 5X, Nexus 6P en Nexus 6

Telefoons en tablets die verbindingen kunnen gebruiken die worden gedeeld met behulp van meldingen ('client')

Met Android 6.0 en hoger:

• Alle Pixel-telefoons en de Pixel C-tablet
  • Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 6 en Nexus 9
Stap 2: Tethering met behulp van meldingen instellen

Dit soort tethering is standaard ingeschakeld op de meeste apparaten die deze functionaliteit kunnen gebruiken. Het is standaard uitgeschakeld voor de Nexus 5X. U kunt dit op elk gewenst moment uitschakelen of weer inschakelen.

Stap 1: Log in op hetzelfde account

Doe het volgende op al uw apparaten die verbindingen delen:

1. Log in op hetzelfde Google-account. Meer informatie over het toevoegen van accounts.
  2. Schakel Bluetooth en wifi in. Meer informatie over het inschakelen van deze opties.

Stap 2: Laat uw telefoon de verbinding delen

1. Open de app Instellingen App Instellingen van uw telefoon.
  2. Tik op Google en vervolgens Instant-tethering.
  3. Tik op Dataverbinding leveren.

Stap 3: Laat uw andere apparaten de verbinding van uw telefoon gebruiken

1. Open de app Instellingen App Instellingen van uw andere apparaat.
  2. Tik op Google en vervolgens Instant-tethering.
  3. Tik op Dataverbinding ophalen.
Stap 3: Tethering met behulp van meldingen

Als uw apparaten zijn ingesteld voor tethering met behulp van meldingen en u een apparaat ontgrendelt dat geen verbinding heeft terwijl uw telefoon met mobiele data zich in de buurt bevindt, doet u het volgende:

Stap 1: Op uw mobiele apparaat

• U ontvangt de melding 'Wifi-hotspot beschikbaar'. Tik erop en volg de stappen op het scherm.
  • Als u op een later moment verbinding wilt maken zonder de melding, opent u de app Instellingen en vervolgens Google en vervolgens Instant-tethering en vervolgens uw telefoon en vervolgens Verbinding maken.
  • Als er een verificatiemelding van uw provider wordt weergegeven, tikt u op Doorgaan.

Stap 2: Op uw telefoon

Zodra u verbinding maakt, ontvangt u de melding 'Dataverbinding delen'.

• De melding blijft zichtbaar zolang u bent verbonden.
  • Tik op de melding als u de verbinding wilt verbreken.
  • Als de verbinding voor Instant-tethering gedurende ongeveer tien minuten niet wordt gebruikt, wordt deze verbinding verbroken.

Tethering via Bluetooth

Stap 1: Stel het andere apparaat in voor Bluetooth-tethering
  1. Koppel uw telefoon met het apparaat waarmee u mobiele data wilt delen. Meer informatie over het koppelen van apparaten.
  2. Schakel op het andere apparaat de netwerkverbinding via Bluetooth in. Volg de instructies die bij het apparaat zijn geleverd.
Stap 2: Schakel Bluetooth-tethering van de telefoon in of uit

Zodra het andere apparaat gereed is voor Bluetooth-tethering, kunt u de Bluetooth-tethering van uw telefoon gebruiken.

1. Open de app Instellingen App Instellingen van uw apparaat.
  2. Tik op Netwerk en internet en vervolgens Hotspot en tethering.
  3. Tik op Bluetooth-tethering.

Tethering via een USB-kabel

USB-tethering gebruiken

Belangrijk: Mac-computers kunnen niet met Android tetheren via USB.

1. Sluit uw telefoon met een USB-kabel aan op het andere apparaat.
  2. Boven aan het scherm wordt een USB-pictogram weergegeven met daarbij de melding 'Verbonden als...'.
  3. Open de app Instellingen App Instellingen van uw apparaat.
  4. Tik op Netwerk en internet en vervolgens Hotspot en tethering.
  5. Schakel USB-tethering.

Als u een computer met Windows XP wilt tetheren via USB, moet u eerst het configuratiebestand tetherxp.inf downloaden en installeren.

Bij tethering kunt u een hoog batterijverbruik verwachten

Tethering kan veel batterijvermogen gebruiken. We raden u het volgende aan:

• Sluit uw apparaten aan op de oplader tijdens tethering.
  • Schakel tetheringverbindingen uit wanneer u deze niet meer nodig heeft.