Toegangspunten configureren met de locatieservice van Google

Google, als provider van locatieservices, gebruikt wifi-gegevens van draadloze toegangspunten, evenals gegevens van GPS- en zendmastgegevens om uw gebruik van locatiegebaseerde services te verbeteren.

Locatieservices spelen een belangrijke rol bij het mogelijk maken van veel van de populairste locatiebewuste apps, met name op smartphones, laptops en andere apparaten die zijn uitgerust met wifi-functionaliteit. Door uw wifi-toegangspunt op te nemen in de locatieservice van Google, kunnen apps zoals Google Maps beter en nauwkeuriger werken.

Alleen openbaar uitgezonden wifi-gegevens worden gebruikt om de locatie van een apparaat te schatten.

U kunt zelf bepalen of u uw toegangspunt wilt opnemen in de locatieservice van Google. Volg hiervoor de onderstaande stappen.

Hoe kan ik me afmelden?

U kunt zich afmelden voor de SSID (naam) van uw wifi-toegangspunt (de naam van uw draadloze netwerk) te wijzigen, zodat deze eindigt op '_nomap'. Als uw SSID bijvoorbeeld '12345' is, moet u deze wijzigen in '12345_nomap'.

U kunt hieronder op de link voor de fabrikant van uw toegangspunt klikken voor specifieke instructies voor het wijzigen van de SSID van uw toegangspunt. Als u uw toegangspunt heeft ontvangen van uw ISP, kunt u contact met hen opnemen voor informatie over het wijzigen van de SSID.

• Apple
  • Belkin
  • Linksys (Cisco)
  • Netgear
  • US Robotics

Voor veel toegangspunten kunt u bijvoorbeeld toegang krijgen tot het configuratiescherm. Daar kunt u de SSID als volgt wijzigen:

1. Breng een fysieke verbinding tussen uw toegangspunt en uw computer tot stand met een Ethernet-kabel.
  2. Bepaal de standaardgateway van uw verbinding:
    • Voor Windows: typ 'ipconfig' in de opdrachtprompt (toegankelijk via het menu 'Start').
    • Voor Mac OS: typ 'ifconfig' in de opdrachtprompt.
    • Voor Linux: typ 'ifconfig' in de opdrachtprompt.
  3. Zodra u de standaardgateway heeft (deze ziet er ongeveer zo uit: 192.168.0.1), typt u deze in de adresbalk van uw webbrowser. U gaat naar het configuratiescherm voor uw toegangspunt.
  4. U moet mogelijk inloggen bij het configuratiescherm van uw toegangspunt. Als dit het geval is, vindt u de gebruikersnaam en het wachtwoord in de handleiding die u bij het toegangspunt heeft ontvangen.

Nadat u de SSID heeft gewijzigd, moet u vanaf een apparaat met wifi-functionaliteit, zoals uw laptop of telefoon, weer een verbinding met het netwerk tot stand brengen via de nieuwe naam. Als uw netwerk is beveiligd met een wachtwoord, is het wachtwoord niet gewijzigd.

U kunt snel controleren of uw gewijzigde SSID wordt verzonden naar Google door Google Maps te openen op een Android-apparaat waarop wifi is ingeschakeld. Klik op de knop om een locatiebepaling uit te voeren in de buurt van uw wifi-toegangspunt.

Wordt mijn toegangspunt verwijderd uit de locatieservices van andere providers als ik me afmeld voor de locatieservice van Google?
Elke provider van locatieservices werkt zelfstandig, maar de SSID-methode voor afmelden kan worden gezien door andere providers. We sporen anderen binnen de branche aan de tag '_nomap' te respecteren als afmelding voor opname in een locatieserver.

Kit is Android-expert en auteur van deze Help-pagina. U kunt haar hieronder feedback over de pagina geven.