We hebben onlangs een update aangekondigd voor de publicatiepagina's. Je leest hier meer informatie.

Praktische tips voor je artikelpagina's

We kunnen niet garanderen dat de artikelen op je site in Google Nieuws worden weergegeven, maar de volgende suggesties kunnen de kans vergroten dat onze crawler je artikelen ontdekt.

URL-omleidingen

Google Nieuws kan omleidingen tot een bepaald niveau volgen. Zorg ervoor dat elke pagina op je site bereikbaar is via ten minste één statische tekstlink zodat we je pagina's eenvoudig kunnen openen.

Als je omleidingen gebruikt:

• Beperk het aantal omleidingen dat nodig is om een link van de ene pagina naar de andere te volgen.
  • Stel je timer voor omleidingen in op een relatief korte periode.
  • Gebruik geen meta-vernieuwingen in de vermelding van je pagina's.
  • Verwijs in je omleidingen naar geldige pagina's.
  • Zorg ervoor dat je omleidingen niet naar zichzelf verwijzen.
  • Zorg ervoor dat al je omleidingen geldig en niet leeg zijn.
  • Gebruik een permanente omleiding (301) als je gebruikers permanent vanaf de ene pagina naar de andere pagina doorstuurt.
  • Gebruik &ID= niet als parameter in je URL's.
  • Als je wilt zien hoe je site wordt gecrawld, gebruik je een tekstbrowser zonder cookies en ga je naar je site.
  • Zorg dat automatische omleidingen van het ene domein naar het andere hetzelfde zijn voor mobiele apparaten en desktop. Als example.com bijvoorbeeld omleidt naar example1.com op een mobiel apparaat, moet dit hetzelfde doen op een desktop. Omleidingen die niet hetzelfde zijn voor alle platforms, kunnen verhinderen dat gebruikers en zoekmachines de content op je site kunnen bekijken.

Meer informatie over URL's die we niet kunnen volgen.

Gestructureerde gegevensopmaak

Als je er zeker van wilt zijn dat Google over de juiste gegevens van je gepubliceerde artikelen beschikt, update je de gestructureerde gegevensopmaak van je artikelen.

We kunnen de gegevens in sommige van de volgende velden gebruiken als we je content in Google Nieuws weergeven:

• datepublished: De datum en tijd waarop het artikel voor het eerst is gepubliceerd, in ISO 8601-indeling.
  • datemodified: De datum en tijd waarop het artikel voor het laatst is gewijzigd, in ISO 8601-indeling.
    • Voeg deze property toe om nauwkeurigere datumgegevens aan Google te verstrekken.
  • headline: De kop van het artikel. Koppen mogen niet langer zijn dan 110 tekens.
  • image: De URL van een afbeelding die bij het artikel hoort. Geef alleen een opgemaakte afbeelding op die rechtstreeks bij het artikel hoort.
  • isAccessibilityForFree: Booleaanse markering die aangeeft dat content kosteloos is of achter een betaalmuur staat.
  • author.url: Een link naar een pagina die de auteur van het artikel op unieke wijze identificeert. Bijvoorbeeld de sociale-mediapagina van de auteur, een Over mij-pagina of een biografiepagina.

Meer informatie over het toevoegen van gestructureerde gegevens aan je artikelpagina's.

Een publicatiedatum opgeven

Google Nieuws gebruikt verschillende manieren om te bepalen welke datum en tijd voor een artikel moeten worden weergegeven. Volg de onderstaande richtlijnen om ons hierbij te helpen:

• Geef één duidelijke datum en tijd weer: Artikelen in Google Nieuws moeten een duidelijke, zichtbare datum en tijd bevatten om in aanmerking te komen voor Google Nieuws. Idealiter plaats je deze tussen de kop en de artikeltekst.
  • Vernieuw artikelen niet kunstmatig: Als een artikel substantieel is gewijzigd, kan het zinvol zijn het een nieuwe datum en tijd te geven. Het is echter in strijd met onze richtlijnen om een artikel kunstmatig te vernieuwen als de uitgever er geen belangrijke wijzigingen in heeft aangebracht of zonder een andere dringende reden voor het vernieuwen toe te voegen. Het is ook in strijd met onze richtlijnen om een enigszins geüpdatet artikel te maken op basis van een eerder gepubliceerd artikel en daarna het oude artikel te verwijderen en gebruikers om te leiden naar het nieuwe artikel.
  • Gebruik gestructureerde gegevens: Gebruik de velden datePublished en/of dateModified met de juiste tijdzone (bekijk de richtlijnen voor AMP- en niet-AMP-pagina's).
  • Gebruik sitemapvermeldingen met publicatiedatums: Als je een Google Nieuws-sitemap hebt gemaakt, heeft de sitemapvermelding voor dit artikel een tag <publication_date> nodig. Elke URL moet de publicatiedatum van het artikel in W3C-indeling bevatten.
  • Raadpleeg de algemene richtlijnen voor datums: Bekijk meer informatie over hoe Google doorgaans datums bepaalt.

Onjuiste titels van artikelen voorkomen

We gebruiken onze crawler om je artikelpagina's te scannen en de juiste koppen voor je content te bepalen. Volg onze praktische tips om ervoor te zorgen dat de juiste titel voor je content wordt weergeven:

• Plaats de titel van je artikel op een prominente plaats boven de tekst van het artikel, bijvoorbeeld in een <h1>-tag.
  • Gebruik voor de titel van je artikelpagina (in de HTML <title>-tag) dezelfde titel als die van je artikel (in <h1> of een soortgelijke tag).
  • Zorg ervoor dat de linktekst die naar je artikel op je sectiepagina's verwijst, overeenkomt met de titel van je artikel en van de pagina.
  • Gebruik de titel van het artikel, of een gedeelte van de titel, niet als actieve hyperlink op je artikelpagina .
  • Neem geen datum of tijd op in de titel van je artikel.
  • De titels van artikelen moeten minimaal tien tekens lang zijn en uit twee tot tweeëntwintig woorden bestaan.
  • Neem geen voorloopnummer op in de linktekst van de titel. Zo voorkom je dat de titel van je artikel onjuist weergegeven wordt op mobiele apparaten.

Hoewel we niet kunnen garanderen dat we de artikelen van je site weergeven, kunnen deze suggesties de kans vergroten dat onze crawler de juiste koppen ophaalt.

Ontbrekende of onjuiste afbeeldingen voorkomen

Als je er zeker van wilt zijn dat Google Nieuws de juiste hoofdafbeelding voor je artikel indexeert, volg je de praktische tips:

• Gebruik afbeeldingen die relevant zijn voor het artikel in plaats van logo's of bijschriften.
  • Gebruik Schema.org- of og:image-tags, zodat onze crawler kan detecteren welke afbeelding je als miniatuur naast je artikel wilt laten weergeven.
  • Gebruik een door Google Afbeeldingen ondersteunde bestandsindeling.
  • Zorg ervoor dat je afbeeldingen minimaal 60 x 90 pixels zijn.
  • Gebruik afbeeldingen met een redelijke beeldverhouding.
  • Geef je afbeeldingen een inline-indeling.
  • Plaats je afbeeldingen dicht bij de titels van de bijbehorende artikelen.
  • Label je afbeeldingen met duidelijke bijschriften.
  • Zorg ervoor dat onze toegang tot je afbeeldingen niet wordt geblokkeerd door een robots.txt-bestand of metatag.

Aangezien we onze gebruikers zo veel mogelijk verschillende bronnen willen bieden, worden relevante afbeeldingen soms aan artikelen uit andere bronnen gekoppeld. Hoewel we niet kunnen garanderen dat we al je afbeeldingen opnemen, heb je een grotere kans dat je afbeeldingen in Google Nieuws worden opgenomen als je deze praktische tips opvolgt.

Onjuiste artikelfragmenten herstellen

Google Nieuws geeft een klein deel van een artikel weer op de homepage en in de zoekresultaten om gebruikers een voorbeeld van het artikel te geven voordat ze erop klikken. Onze crawler bepaalt welke tekst moet worden opgenomen door bij elk artikel te kijken naar de code van de hoofdtekst die zich vlak bij de kop van het artikel bevindt.

Uitgevers kunnen de content van hun artikel bewerken via een reeks robots-metatags en een html-kenmerk waarin de maximale tekst- of videolengte wordt vermeld. Meer informatie over het configureren van voorbeeldcontent onder je koppen.

Als Google Nieuws onjuiste fragmenten van je artikelen weergeeft, controleer je de broncode op het volgende:

• Zorg ervoor dat in de broncode van elke pagina geen extra tekst tussen de titel en de hoofdtekst van het artikel staat.
  • Zorg ervoor dat de tekst met de naamregels van de auteurs en de datumgegevens van je artikelen duidelijk te onderscheiden zijn van de eerste zinnen.

Content blokkeren

Het is het doel van Google Nieuws om toegang te bieden tot originele content met journalistieke waarde. Daarom moeten uitgevers binnen Google Nieuws bepaalde typen content blokkeren. We raden je ook aan canonieke URL's te blokkeren of te gebruiken voor andere typen content. Lees meer informatie over content die moet worden geblokkeerd voor Google Nieuws.