Vi meddelade nyligen en uppdatering av publikationssidor. Du hittar mer information här.

Vad betyder de olika etiketterna?

Etiketterna är en uppsättning fördefinierade termer som anger vad de olika delarna av din nyhetswebbplats innehåller och som hjälper Google att klassificera innehållet. Vi vill göra det enklare för användare att komma åt den information de behöver trots de snabba förändringarna i hur innehåll skapas världen över.

Ibland påverkas valet av etikett av vilka taggar som utgivaren har angett i Utgivarcenter eller av vilka HTML-taggar som innehållet har märkts upp med. Google kan tillämpa etiketter med hjälp av algoritmer om våra system bedömer att innehållet kvalificerar för en viss typ av etikett.

Obs! Om du inte tycker att en viss etikett passar på din webbplats kontaktar du teamet bakom Google Nyheter. Vi lägger hela tiden till nya etiketter som en hjälp för användarna att förstå och välja vad de vill läsa. Etiketter som inte anges i den här artikeln tillämpas algoritmiskt.

När ska etiketter tillämpas?

Välj alla etiketter som gäller för innehållet på din webbplats när du går igenom din publikation i Utgivarcenter.

Du kan tillämpa etiketter på olika sätt:

• Lägg till etiketter på domännivå om de gäller allt innehåll som du publicerar. Till exempel kan etiketten Satir tillämpas på hela domänen för theonion.com.
  • Om du vill sätta etiketterna Åsikter eller Satir på avsnitt tillämpar du etiketterna på avsnittsnivå. Till exempel skulle pennlive.com endast tillämpa etiketten Åsikter på avsnittet pennlive.com/opinion.
  • Ge ett avsnitt flera etiketter genom att lägga till avsnittet flera gånger.

Typer av etiketter

Obs! Dessa etiketter är förslag som hjälper Google att klassificera ditt innehåll bättre. Om våra algoritmer bedömer att de inte är relevanta kanske de inte visas bredvid ditt innehåll på nyhetsplattformarna.

Nedan finns exempel på etiketttyper:

Åsikter
Utgivare som har identifierat sin domän eller en avsnittsadress på webbplatsen som en åsikt visas med etiketten Åsikter bredvid publikationens namn på Google Nyheter. Använd den här etiketten på domännivå om allt innehåll är åsikter. Du kan också använda den här etiketten på en viss avsnittsadress på din webbplats.
Satir

Utgivare som har betecknats på detta sätt visas med etiketten Satir bredvid publikationens namn på Google Nyheter. Använd den här etiketten på den domännivå där du primärt publicerar satiriskt innehåll. Du kan också använda den här etiketten på en viss avsnittsadress på din webbplats.

Skapad av användare

Utgivare som har betecknats på detta sätt visas med etiketten Skapad av användare bredvid publikationens namn på Google Nyheter. Beteckna din publikation så här om du främst publicerar användargenererat innehåll med nyhetsvärde som har genomgått en formell redaktionell granskning på din webbplats. Du kan också använda den här etiketten på en viss avsnittsadress på din webbplats.

Pressmeddelande

Utgivare som har betecknats på detta sätt visas med etiketten Pressmeddelande bredvid publikationens namn på Google Nyheter. Om du främst publicerar pressmeddelanden på webbplatsen eller på en domän (t.ex. www.kodak.com/lk/en/corp/press_center) använder du den här etiketten på domänen. Du kan också använda den här etiketten på en viss avsnittsadress på din webbplats.

Blogg

Utgivare som har betecknats som bloggar visas med etiketten Blogg bredvid publikationens namn i Google Nyheter. Om du främst publicerar bloggar med nyhetsvärde använder du den här etiketten på din domän. Du kan också använda den här etiketten på en viss avsnittsadress på din webbplats

Lägga till och hantera etiketter

Om du vill hjälpa Google att identifiera den typ av innehåll du skapar kan du koppla dessa etiketter till dina innehållsetiketter, på antingen domän- eller avsnittsnivå. Läs mer om hur du hanterar innehållsetiketter.

Det går inte att ta bort en etikett från en innehållsetikett. Om du vill radera en etikett måste du radera den innehållsetikett som den är kopplad till. Läs mer om hur du raderar innehållsetiketter.

Faktakontroll

Den här etiketten används på publicerade artiklar med faktakontrollerat innehåll, vilket anges med uppmärkningen ClaimReview från schema.org. Detta gäller framför allt artiklar där flera faktakontroller sammanställs. Google Nyheter kan lägga till den här etiketten på ditt innehåll om du publicerar artiklar med faktakontrollerat innehåll. Med etiketten Faktakontroll blir det lättare för användarna att hitta faktakontrollerat innehåll i större artiklar.

Se kriterierna för faktakontroll nedan om du behöver hjälp att avgöra om du ska använda den här taggen i dina artiklar:

• Huvuddelen av artikeln ska bestå av tydliga och verifierbara påståenden och granskningar som enkelt kan identifieras. Läsarna ska kunna förstå vad som har kontrollerats och vilka slutsatser som har dragits.
  • Analysen måste gå att följa upp med tydligt angivna källhänvisningar och metoder med citat och referenser till de primära källorna.
  • Artikelrubrikerna måste klargöra att ett påstående undergår granskning, visa vilka slutsatser som har dragits eller på ett enkelt sätt ange att artikelns innehåll består av faktakontroll.
  • På webbplatser med faktakontrollerat innehåll måste det finnas flera artiklar som märkts upp som faktakontroll.

Om vi upptäcker att en webbplats inte uppfyller dessa kriterier för uppmärkningen ClaimReview kan vi antingen bortse från webbplatsens uppmärkning eller ta bort webbplatsen från Google Nyheter.

sidan om faktakontroll för Google Developers kan du läsa mer om hur uppmärkningen används.