We hebben onlangs een update aangekondigd voor de publicatiepagina's. Je leest hier meer informatie.

Wat betekent elk label?

Labels zijn een reeks vooraf gedefinieerde termen die de content van verschillende delen van je nieuwssite beschrijven. Ze dienen ook als hints voor Google om je content te classificeren. We hopen gebruikers handige manieren te bieden om de benodigde informatie te vinden, ondanks de snelle veranderingen in het maken van content wereldwijd.

Soms wordt een label toegepast naar aanleiding van de door de uitgever geselecteerde tags in het Uitgeverscentrum of op basis van de tags in de html-opmaak. Google kan er wel of niet voor kiezen labels algoritmisch toe te passen als onze systemen bepalen dat je content in aanmerking komt voor een bepaald labeltype.

Belangrijk: Als je van mening bent dat een bepaald label niet van toepassing is op je site, neem je contact op met het Google Nieuws-team. We voegen voortdurend nieuwe labels toe, zodat gebruikers eenvoudig kunnen bepalen welke content ze willen lezen. Labels die niet in dit artikel worden vermeld, worden algoritmisch toegepast.

Wanneer je een label moet toepassen

Als je de bij ons opgeslagen gegevens van je publicatie in het Uitgeverscentrum bekijkt, selecteer je alle labels die van toepassing zijn op de content van je site of op delen ervan.

Je kunt labels op een aantal verschillende manieren toepassen:

• Voeg labels op domeinniveau toe als deze van toepassing zijn op alle content die je publiceert. In het geval van theonion.com zou bijvoorbeeld het hele domein als satire worden gelabeld.
  • Als je onderscheid wilt maken tussen de secties 'Opinie' en 'Satire', pas je labels toe op sectieniveau. In het geval van pennlive.com/opinion zou bijvoorbeeld alleen die sectie binnen pennlive.com als opinie worden gemarkeerd.
  • Als je meerdere labels aan één sectie wilt toevoegen, voeg je de sectie meerdere keren toe.

Labeltypen

Belangrijk: Deze labels zijn suggesties waarmee Google je content beter kan indelen. Als onze algoritmen bepalen dat ze irrelevant zijn, worden ze mogelijk niet weergegeven bij je content in nieuwsinterfaces.

Hieronder vind je voorbeelden van labeltypen:

Opinie
Voor uitgevers die hun domein of een sectie-URL van hun site als opinie hebben aangemerkt, kan naast hun publicatienaam in Google Nieuws het label 'Opinie' worden weergegeven. Gebruik dit label op domeinniveau als al je content om opinie draait. Je kunt dit label ook toepassen op een bepaalde sectie-URL van je site.
Satire

Voor uitgevers die hun content als satire aanmerken, kan naast hun publicatienaam in Google Nieuws het label 'Satire' worden weergegeven. Gebruik dit label op domeinniveau als je voornamelijk satirische content publiceert. Je kunt dit label ook toepassen op een bepaalde sectie-URL van je site.

Door de gebruiker gegenereerd

Voor uitgevers die hun content met dit label aanmerken, kan naast hun publicatienaam in Google Nieuws het label 'Door de gebruiker gegenereerd' worden weergegeven. Gebruik dit label voor je publicatie als je voornamelijk door gebruikers gegenereerde nieuwscontent publiceert waarvoor al een formele redactionele beoordeling op je site is uitgevoerd. Je kunt dit label ook toepassen op een bepaalde sectie-URL van je site.

Persbericht

Voor uitgevers die hun content met dit label aanmerken, kan naast hun publicatienaam in Google Nieuws het label 'Persbericht' worden weergegeven. Als je voornamelijk persberichten op je site of binnen een domein publiceert (bijvoorbeeld www.kodak.com/lk/en/corp/press_center), pas je dit label toe op je domein. Je kunt dit label ook toepassen op een bepaalde sectie-URL van je site.

Blog

Voor uitgevers die hun content met dit label aanmerken, kan naast hun publicatienaam in Google Nieuws het label 'Blog' worden weergegeven. Gebruik dit label voor je domein als je voornamelijk nieuwswaardige blogs publiceert. Je kunt dit label ook toepassen op een bepaalde sectie-URL van je site.

Labels toevoegen en beheren

Help Google bij het identificeren van het type content dat je produceert en koppel deze labels op domein- of sectieniveau aan je contentlabels. Meer informatie over het beheren van contentlabels.

Een label kan niet worden verwijderd uit een contentlabel. Als je een label wilt verwijderen, moet je het bijbehorende contentlabel verwijderen. Meer informatie over het verwijderen van contentlabels.

Factcheck

Dit label is van toepassing op gepubliceerde artikelen met content op het gebied van factchecks die wordt aangeduid met de ClaimReview-opmaak van schema.org, zoals overzichtsartikelen die meerdere factcheck-analyses bevatten binnen hetzelfde artikel. Google Nieuws kan dit label op je content toepassen als je artikelen hebt gepubliceerd met content waarvoor een factcheck is uitgevoerd. Met het factcheck-label kunnen gebruikers content in belangrijke nieuwsartikelen vinden waarvoor een factcheck is uitgevoerd.

Gebruik de onderstaande factcheck-criteria om te bepalen of je deze tag in je artikel moet gebruiken:

• Afzonderlijke, adresseerbare beweringen en checks zijn eenvoudig te herkennen in de hoofdtekst van het artikel. Lezers moeten kunnen begrijpen wat er is gecheckt en welke conclusies er zijn getrokken.
  • De analyse moet transparant zijn over de gebruikte bronnen en methoden, met citaties en verwijzingen naar primaire bronnen.
  • In de titel van het artikel moet duidelijk worden vermeld dat er een bewering wordt onderzocht, wat de bereikte conclusies zijn of er moet gewoon worden aangegeven dat de content van het artikel een factcheck bevat.
  • Sites met factcheck-content moeten meerdere factcheck-artikelen met de juiste opmaak bevatten.

Als we sites vinden die niet voldoen aan deze criteria voor ClaimReview-opmaak, kunnen we de opmaak van die site negeren of de site uit Google Nieuws verwijderen.

Ga naar de Google Developers-pagina over factchecks voor meer informatie over het gebruik van de opmaak.