Förbättra meddelandefunktionen med RCS. Läs om att aktivera RCS-chattar.

Så skyddar RCS-chattar dina konversationer

RCS-chattar gör det möjligt att skicka meddelanden över mobildata och wifi, dela filer och högupplösta foton, se när någon skriver och se när meddelanden har lästs.

När du använder RCS-chattar skickas meddelandena med protokollet RCS (SMS+), en branschstandard för meddelanden från operatörer. Innan det går att skicka meddelanden med RCS måste alla i en konversation ha RCS-chattar aktiverade. Annars skickas meddelanden som sms eller mms. RCS-chattar tillhandahålls av Google eller din mobiloperatör.

Den här artikeln beskriver hur Google använder och skyddar RCS-meddelandedata när RCS-chattar tillhandahålls av Google. Läs om att aktivera RCS-chattar.

Så här fungerar RCS-chattar

När du använder RCS-chattar från Google skickas och tas meddelanden emot genom Googles RCS-server via internet. Meddelanden kan antingen levereras till eller tas emot från användare hos andra RCS-tjänsteleverantörer. Om RCS-chattar tillhandahålls av Google, men mottagarens RCS-tjänst finns hos en annan leverantör, dirigeras meddelandena genom Googles RCS-server och sedan dirigeras de till mottagarens RCS-server.

Leverans av sms och mms, som alltid skickas genom din operatör ändras inte när du använder RCS-chattar.

Information som vi använder

Google använder information såsom telefonnummer, enhetsidentifierare och SIM-kortnummer för att säkerställa att meddelandena levereras korrekt. Dessa data lagras i ungefär en månad för att hålla dig ansluten till RCS och om du är offline tillfälligt.

När du aktiverar RCS-chattar och varje gång du skickar ett meddelande kontrollerar Google dina kontakter för att ta reda på om de också kan använda RCS-chattar. Sådana kontroller utförs genom Googles RCS-server och andra operatörer för att nå dina kontakter.
Så här skyddar vi din data

RCS-chattar från Google skyddar dina meddelanden med TLS-kryptering (Transport Layer Security). Det innebär att alla som försöker fånga upp meddelanden mellan dig och Google bara ser krypterad, oläslig text.

Hur och varför din data lagras tillfälligt

RCS-chattar som du skickar genom Googles RCS-server placeras tillfälligt i kö för leverans och raderas när de har levererats. För RCS-meddelanden som inte levererats går det att växla till sms eller mms från operatören. I sådant fall raderas motsvarande RCS-meddelande från kön.

Googles RCS-server skickar och lagrar tillfälligt filer som bilder, videor, GIF-bilder och dekaler med slumpmässiga webbadresser som inte går att gissa. Dessa länkar delas inte med dig eller personen som tar emot meddelandet. Google förhindrar anslutningar mellan värdfilen och ditt telefonnummer med en särskild algoritm (hashfunktion) som omvandlar webbadresserna och gör det mycket svårt att koppla filen till ditt telefonnummer.

Du bestämmer själv

Kontrollera om RCS-chattar är aktiverade

• Om det står RCS-meddelande i skrivfältet skickas meddelandet via RCS från Google eller från operatörens RCS-tjänst.
  • Om det står Sms i skrivfältet skickas meddelandet genom operatören som sms/mms. Konversationer har Sms eller Mms under ikonen Skicka.

Aktivera eller inaktivera RCS-chattar

Viktigt! När du har tagit ut SIM-kortet kan RCS-chattar fortfarande fungera i cirka åtta dagar.

1. Öppna Google Messages .
  2. Tryck på din profilbild eller ikon följt av Meddelandeinställningar.
  3. Tryck på RCS-chattar.
    • Tips! Tryck på Chattfunktioner om du inte hittar RCS-chattar.
  4. Aktivera RCS-chattar.

När du stänger av RCS-chattar inaktiveras även andra funktioner, till exempel inmatningsindikatorer och läskvitton.

RCS-chattar med andra meddelandeappar

RCS är en branschstandard för meddelanden från operatörer. Det innebär att meddelandeappar som stöder RCS-standarden, såsom Samsung Messages, kan ansluta till RCS-chattar från Google. Mer information om inställningar och datahantering för andra appar finns i meddelandeappens dokumentation.

Aktivera eller inaktivera RCS-chattar på de flesta Samsung-enheter

1. Öppna appen Samsung Messages.
  2. Öppna Meny Google Play Store Menu Icon följt avInställningar.
  3. Tryck på Inställningar för RCS-chattar.
  4. Aktivera eller inaktivera RCS (Rich Communication Settings).