Krijg toegang tot nog meer berichtfuncties met RCS. Meer informatie over hoe je RCS-chats aanzet

Hoe je gesprekken worden beveiligd door RCS-chats

Met RCS-chats kun je berichten sturen via mobiele data en wifi, bestanden en foto's met hoge resolutie delen, weten wanneer iemand typt en weten wanneer iemand een bericht heeft gelezen.

Als je RCS-chats gebruikt, worden je berichten verstuurd via het Rich Communication Services-protocol (RCS), een branchenorm voor berichtenverkeer via de provider. Voordat iemand berichten kan sturen met RCS, moet RCS-chats aanstaan voor iedereen in een gesprek. Anders kunnen berichten worden verstuurd via sms of mms. RCS-chats worden geleverd door Google of je mobiele provider.

In dit artikel staat hoe Google je RCS-berichtgegevens gebruikt en beschermt als RCS-chats worden geleverd door Google. Ontdek hoe je RCS-chats activeert.

Hoe RCS-chats werken

Als je RCS-chats van Google gebruikt, worden berichten verstuurd en gekregen via de RCS-backend van Google via internet. Berichten kunnen worden bezorgd bij of gekregen van gebruikers van andere RCS-serviceproviders. Als RCS-chats worden geleverd door Google, maar de RCS-service van de ontvanger door een andere provider wordt geleverd, worden je berichten gerouteerd via de RCS-backend van Google en daarna doorgestuurd naar de RCS-backend van de ontvanger.

De bezorging van sms- en mms-berichten, die altijd via je provider loopt, verandert niet als je RCS-chats gebruikt.

Informatie die we gebruiken

Google gebruikt informatie zoals je telefoonnummer, apparaat-ID's en simkaartnummer om te zorgen dat je berichten correct worden bezorgd. Deze gegevens kunnen ongeveer een maand worden opgeslagen om je verbonden te houden met RCS en in gevallen waarin je tijdelijk offline bent.

Als je RCS-chats aanzet en elke keer dat je een bericht stuurt, checkt Google of je contacten RCS-chats kunnen gebruiken. Deze controles worden misschien via de RCS-backend van Google en andere serviceproviders verwerkt om je contacten te bereiken.
Hoe we je gegevens beschermen

RCS-chats van Google gebruiken TLS-versleuteling (Transport Layer Security) om je berichten te beschermen. Dit betekent dat iedereen die de berichten tussen jou en Google probeert te onderscheppen, alleen versleutelde, onleesbare tekst te zien krijgt.

Hoe en waarom je gegevens tijdelijk worden opgeslagen

RCS-chats die je verstuurt via de RCS-backend van Google, worden tijdelijk in de wachtrij geplaatst en verwijderd nadat ze zijn bezorgd. Voor niet-bezorgde RCS-berichten kun je overschakelen naar sms of mms via je provider. In dat geval wordt het bijbehorende RCS-bericht uit de wachtrij verwijderd.

Met de RCS-backend van Google worden bestanden zoals afbeeldingen, video's, gif's en stickers verstuurd en tijdelijk opgeslagen met willekeurige URL's die niet kunnen worden geraden. Deze URL's zijn niet zichtbaar voor jou of de persoon die je bericht krijgt. Google gebruikt een speciaal algoritme (hash-functie) dat deze URL's transformeert en het koppelen van het bestand en je telefoonnummer erg moeilijk maakt. Zo wordt voorkomen dat verband kan worden gemaakt tussen het gehoste bestand en je telefoonnummer.

U heeft de controle

Checken of RCS-chats aanstaan

• Als in de opstelbalk van je bericht de tekst RCS-bericht staat, wordt je bericht via RCS van Google of de RCS-service van je provider verstuurd.
  • Als in de opstelbalk van je bericht Tekstbericht staat, wordt je bericht via je provider verstuurd als sms/mms. Bij gesprekken staat Sms of Mms onder het icoon Sturen.

RCS-chats aan- of uitzetten

Belangrijk: Nadat je je simkaart hebt verwijderd, kunnen RCS-chats nog ongeveer 8 dagen werken.

1. Open Google Berichten .
  2. Tik op je profielfoto of icoon en dan Instellingen voor berichten.
  3. Tik op RCS-chats.
    • Tip: Als je RCS-chats niet kunt vinden, tik je op Chatfuncties.
  4. Zet RCS-chats aan.

Als je RCS-chats uitzet, worden andere functies zoals typindicatoren en leesbevestigingen ook uitgezet.

RCS-chats met andere berichten-apps

RCS is een branchenorm voor providerberichten. Dit betekent dat berichten-apps die de RCS-standaard ondersteunen, zoals Samsung Berichten, verbinding kunnen maken met RCS-chats van Google. Check de documentatie van je berichten-app voor meer informatie over de instellingen en gegevensverwerking van andere apps.

RCS-chats aan- of uitzetten op de meeste Samsung-apparaten

1. Open de Samsung Berichten-app.
  2. Ga naar Menu Google Play Store Menu Icon en dan Instellingen.
  3. Tik op Instellingen voor RCS-chats.
  4. Zet Rich Communication Services (RCS) aan of uit.