Förbättra meddelandefunktionen med RCS. Läs om att aktivera RCS-chattar.

Vanliga frågor om RCS-chattar från Google

Vad är RCS-chattar?

RCS-chattar (Rich Communication Services) tillhandahåller en uppgraderad meddelandefunktion. RCS-chattar:

• Visa när någon skriver.
  • Erbjud läskvitton som visar när någon har läst eller fått ditt meddelande. Läskvitton visar också din kontakt när du läser hens meddelande.
  • Skicka meddelanden genom mobildata och wifi.
  • Gör det möjligt att dela filer och högupplösta foton.

När du använder RCS-chattar skickas dina meddelanden med protokollet RCS (Rich Communication Services) över wifi och mobildata. RCS-chattar aktiveras bara när alla deltagare i en konversation har RCS. RCS-chattar tillhandahålls av Google eller din mobiloperatör. Den här artikeln beskriver RCS-chattar från Google.

Sms/mms                     RCS-meddelande

Vilka enheter fungerar med RCS-chattar?
Rich Communication Services (RCS) är tillgängligt på Android-enheter.
Så här fungerar RCS-chattar

När du använder RCS-chattar från Google skickas och tas meddelanden emot genom Googles RCS-server via internet. Meddelanden kan antingen levereras till eller tas emot från användare hos andra RCS-tjänsteleverantörer. Om RCS-chattar tillhandahålls av Google, men mottagarens RCS-tjänst finns hos en annan leverantör, dirigeras meddelandena genom Googles RCS-server och sedan dirigeras de till mottagarens RCS-server.

Leverans av sms och mms, som alltid skickas genom din operatör ändras inte när du använder RCS-chattar.

Information som vi använder

Google använder information såsom telefonnummer, enhetsidentifierare och SIM-kortnummer för att säkerställa att meddelandena levereras korrekt. Dessa data lagras i ungefär en månad för att hålla dig ansluten till RCS och om du är offline tillfälligt.

När du aktiverar RCS-chattar och varje gång du skickar ett meddelande kontrollerar Google dina kontakter för att ta reda på om de också kan använda RCS-chattar. Sådana kontroller utförs genom Googles RCS-server och andra operatörer för att nå dina kontakter.

Hur aktiverar jag RCS-chattar?

RCS-chattar aktiveras när alla deltagare i en konversation har RCS.

• Om du inte har Google Messages laddar du ned den från Play Butik.
  • Du kan bli ombedd att ange ditt telefonnummer som en del av konfigurationen av RCS-chattar.
  • RCS-chattar aktiveras manuellt om du trycker på profilfotot eller ikonen följt av Messages-inställningar följt av RCS-chattar.
    • Tips! Tryck på Chattfunktioner om du inte hittar RCS-chattar.
Hur vet jag om mitt meddelande har skickats?

I Google Messages får du veta när meddelandet har skickats, tagits emot och lästs via ikonerna bredvid meddelandet:

Viktigt! Dessa ikoner visas inte i sms eller mms.

• Timer : Meddelandet skickas.
  • En bock : Meddelandet har skickats.
  • Två bockar : Meddelandet har levererats.
  • Två färgfyllda bockar : Meddelandet har lästs.

Vilka regioner stöds?

RCS-chattar i Google Messages är kanske inte tillgängliga i alla länder eller regioner. Vi arbetar med att lansera RCS-chattar i fler regioner och i andra meddelandeappar som Samsung Messages.

Viktigt! T-Mobile-användare med avancerade meddelanden kan kanske inte chatta eller skapa en gruppchatt med användare utanför T-Mobiles nätverk. Kontakta T-Mobile för mer information om uppgradering till Universal Profil 1.0.

Jag har inte Google Messages. Kan jag fortfarande få RCS-chattar?

Ja, om RCS är tillgängligt från ditt land och från din operatör. Ladda ned Google Messages på Android-enheten om din standardapp för meddelanden inte erbjuder RCS-chattar.

Hur vet jag om jag pratar med någon som använder RCS?

Om det står RCS-meddelande i skrivfältet skickas dina meddelanden med RCS (Rich Communication Services).

Så här kontrollerar du tillgänglighet och status för RCS:

1. Öppna Google Messages .
  2. Tryck på din profilbild eller ikon följt av Messages-inställningar följt av RCS-chattar.
    • Tips! Tryck på Chattfunktioner om du inte hittar RCS-chattar.

RCS-meddelanden som du har skickat är mörkare blå än sms eller mms.

Söka efter pratbubblemärket

När du eller någon du skickar meddelanden till aktiverar RCS visas en pratbubbla Bubble Badge for RCS på startskärmen.

RCS är en meddelandefunktion med avancerade funktioner.

• Media i hög kvalitet: Det går att dela filer och högupplösta foton.
  • Läskvitton: Visa när någon har läst eller tagit emot ditt meddelande. Det visar även för kontakterna när du läser deras meddelanden.
  • Skrivindikatorer: Visa när någon skriver.

Vad händer om jag inte har data eller om mottagaren inte är online?

Google Messages-meddelanden kan fortfarande skickas som sms eller mms.

Du kan kontrollera och ange standardalternativ när RCS inte är tillgängligt:

1. Öppna Google Messages .
  2. Tryck på profilfotot eller ikonen uppe till höger följt av Messages-inställningar följt av RCS-chattar följt av Skicka meddelanden igen.
  3. Välj standardalternativ:
    • Skicka alltid på nytt som sms/mms
    • Skicka på nytt som sms/mms utan roaming
    • Fråga före skicka på nytt
    • Skicka aldrig på nytt som sms/mms

Hur fungerar gruppchatt när jag inkluderar personer som inte har RCS-chattar?

Om inga deltagare har RCS-chattar aktiverade kan du fortfarande skapa sms/mms-grupper.

Skyddas mina konversationer?

Dina konversationer skyddas. När du skickar RCS-chattar till kontakter som använder Google Messages är meddelandena end-to-end-krypterade.

Läs mer om hur RCS-chattar skyddar dina konversationer.

Kan jag använda RCS-chattar med Apples iMessage?

Du får många av samma fördelar som iMessage, men det är olika meddelandetjänster. Konversationer mellan någon med Googles RCS-chattar och någon med Apple iMessage skickas via sms/mms.

Kostar det pengar att använda RCS-chattar?

När du använder RCS-chattar skickas dina meddelanden via wifi och mobildata. Så länge du är ansluten till ett kostnadsfritt wifi-nätverk är det även kostnadsfritt att skicka och ta emot meddelanden. Om dina meddelanden skickas med mobildata baseras kostnaden på ditt mobildataabonnemang.

Google verifierar ibland ditt telefonnummer via sms för att erbjuda RCS-chattar (sms-avgifter kan tillkomma).

Varför får jag en uppmaning om batterioptimering?

Google Messages kräver en kontinuerlig anslutning för att skicka och ta emot meddelanden i realtid. Om du vill aktivera RCS-chattar kan du på vissa enheter bli ombedd att utesluta Google Messages från batterioptimering. Klicka på Ja när du ser Ignorera batterioptimeringar? under konfigurationen för att aktivera RCS-chattar. Detta påverkar inte batteriets livslängd märkbart.

Så här utesluter du Google Messages från batterioptimering:

1. Öppna Inställningar på din Android-enhet.
  2. Tryck på Appar och aviseringar följt av Särskild appåtkomst följt av Batterioptimering följt av Messages följt av Optimera inte.

Skickas mina meddelanden om RCS-chattar inte är tillgängliga?

Om RCS-chattar inte är tillgängliga skickas dina meddelanden skickas genom sms eller mms. Det går att kontrollera och ange standardalternativ när RCS-chattar inte är tillgängliga.

Läs felsökningsavsnittet i den här artikeln om du inte kan aktivera RCS-chattar eller om du har problem med RCS-chattar.

Vad är Operatörstjänster och varför samlar de in min data?
Operatörstjänster har stöd för RCS-meddelanden (Rich Communication Services) i Google Messages. Den samlar in diagnostik- och kraschdata för att säkerställa att dessa tjänster fungerar korrekt.

Felsökning

Vad händer om RCS-chattar inte är tillgängligt på min enhet?

Så här kontrollerar du tillgänglighet och status för RCS:

• Tryck på din profilbild eller ikon följt av Messages-inställningar följt av RCS-chattar.
    • Tips! Tryck på Chattfunktioner om du inte hittar RCS-chattar.

Så här felsöker du RCS-chattanslutningen:

1. Uppdatera Google Messages och Operatörstjänster i Play Butik.
  2. Kontrollera att Google Messages är inställt som standardapp för sms.
  3. Om din enhet har dubbla SIM-kortplatser och båda SIM-korten är insatta kontrollerar du att SIM-kortet för samtal är konfigurerat som data-SIM:
    1. Öppna Inställningar på din Android-enhet.
    2. Tryck på Nätverk och internet.
    3. Se till att ditt samtals-SIM är konfigurerat som Data.

Vad händer om min RCS-chattstatus visar att min operatör inte stöder tjänsten eller om jag inte är kvalificerad för RCS?

Vi arbetar med att erbjuda stöd för RCS i fler länder/regioner och hos fler operatörer.

Statusen för RCS-chattar är Konfigurera. Hur får jag RCS-chattar?

När vi verifierar ditt telefonnummer visar statusen för RCS-chattar Konfigurerar. Om statusen Konfigurerar finns kvar i mer än en dag betyder det att Google Messages inte kan verifiera ditt telefonnummer.

Så här verifierar du ditt telefonnummer:

1. Tryck på din profilbild eller ikon följt av Messages-inställningar följt av RCS-chattar. Tryck på FÖRSÖK IGEN och bekräfta ditt telefonnummer när du uppmanas att göra det.
    • Tips! Tryck på Chattfunktioner om du inte hittar RCS-chattar.
  2. Google skickar ett sms för att bekräfta ditt telefonnummer.
  3. Se till att du kan ta emot sms.

Jag har andra problem eller feedback. Hur anmäler jag det?

Så här skickar du feedback:

• Tryck på din profilbild eller ikon i Google Messages-appen följt av Hjälp och feedback följt av Skicka feedback.

Du hittar fler felsökningssteg här. Du kan även skicka frågor till vårt gruppforum.

Fungerar funktioner som inmatningsindikatorer och läskvitton när mottagaren inte har RCS-chattar?

Nej, men vanliga sms via sms/mms fungerar fortfarande.

Jag använder för närvarande inte Google Messages. Vad händer om jag byter standardapp för Google Messages och börjar använda RCS-chattar?

Du kan göra Google Messages till standardapp enligt beskrivningen här. Du förlorar inga befintliga sms/mms om du ändrar standardappen till Google Messages och du får åtkomst till Google Messages-fördelar som Google Messages för webben, Smartsvar och RCS-chattar (där det stöds).

Om din förra meddelandenapp stöder proprietära funktioner eller icke-driftskompatibla former av meddelanden (inte sms, mms eller interoperabla RCS) kan du inte använda dessa funktioner efter att du har bytt.