Om rapporten Priskonkurrens

Rapporten Priskonkurrens visar hur andra återförsäljare prissätter samma produkter som du säljer. Du får se ett genomsnittspris för varje produkt, vilket kan hjälpa dig att förstå vid vilket pris andra säljare lyckas få användare att klicka på en viss produkt, samt sammanlagda mätvärden för jämförelsepriser under en viss period.

Rapporten har två sätt att segmentera och visa data:

• När du visar data efter kategori, varumärke eller produkttyp kan du se hur konkurrenskraftig du är med Shopping-annonser och gratisannonser under en längre tid.
  • När du visar data per produkt visas information om enskilda produkter som det finns ett jämförelsevärde för.

I den här artikeln förklarar vi hur rapporten Priskonkurrens i Merchant Center fungerar.

Fördelar

Prisinformation underlättar när du bjuder på annonser och prissätter dina produkter.

• Ange konkurrenskraftiga bud. Med prisjämförelser kan du höja dina bud på produkter som är konkurrenskraftiga.
  • Ange konkurrenskraftiga priser. Prisjämförelser hjälper även när du ska fatta beslut om prissättning och marknadsföringsstrategi. Det kan till exempel handla om att hitta produkter, produkttyper, varumärken eller kategorier som har för höga priser eller att välja en strategi för kampanjer eller specialerbjudanden.
  • Visa insikter i stor skala med Google BigQuery (kräver ett Google Cloud-konto). Visa data om priskonkurrens via Google Clouds BigQuery. När du aktiverar den här funktionen kan du utveckla anpassade arbetsflöden med din egen data och få värdefull affärsinformation som kan ligga till grund för dina marginaler och mycket annat. Läs mer om dataöverföringstjänsten för Merchant Center i Google BigQuery.

Innan du börjar

Obs! Du måste aktivera Marknadstrender innan du kan använda den här funktionen.

Observera att ”gratisannonser” i den här artikeln avser gratisannonser på Shopping-fliken.

Så fungerar det

Priskonkurrensrapporten kan grupperas efter produkt, produkttyp, kategori eller varumärke. Om du grupperar efter produkt eller klickar på Visa produkter öppnas en detaljerad tabell över varje produkts data.

Du kan filtrera rapportresultat för en valfri tidsperiod.

Observera att produkter som säljs av för få återförsäljare och produkter som får få klick i Shopping- och gratisannonser inte visas i rapporten. Dessutom är rapporten endast för Shopping-annonser och gratisannonser. Därför innehåller den inte data från andra funktioner som annonser för lokala butikslager eller Köp på Google.

Produktvyn i rapporten innehåller bara data om produkter som har skickats in via ditt Merchant Center-konto och som det finns jämförelsemätvärden för. Vyerna kategori, varumärke och produkttyp tar hänsyn till hela produkthistoriken.

När du visar data efter kategori, varumärke eller produkttyp visas följande två mätvärden:

Mätvärde Det som visas
Över, vid eller under jämförelsepris Procentandelen gånger som dina produkter jämfördes med andra och låg mer än 1 % över, inom +/-1 % från eller 1 % under jämförelsepriset.
Inget jämförelsepris Procentandelen gånger som dina produkter rankades mot andra produkter, där det inte fanns tillräckligt med data för att beräkna produktens jämförelsepris.

När du visar data per produkt visas följande mätvärden:

Mätvärde Det som visas
Ditt pris Ditt aktuella pris för en vara enligt attributet pris [price] eller, om det är tillgängligt och aktivt, attributet försäljningspris [sale_price].
Aktuellt jämförelsepris Det genomsnittliga klickviktade priset för en viss produkt baserat på alla återförsäljare som annonserar om samma produkt via Shopping-annonser och gratisannonser. Produkterna matchas utifrån GTIN-nummer.

Jämförelsepriset beräknas med data från 1 till 7 dagar innan rapporten skapades. Produkter med högre klickvolym i Shopping-annonser eller gratisannonser får ett mer aktuellt jämförelsepris närmare en dag.

Eftersom jämförelsepriset är klickviktat väger mer populära erbjudanden tyngre i jämförelsepriset.
Aktuell skillnad i jämförelsepris Den procentuella skillnaden mellan det nuvarande priset och det nuvarande klickviktade genomsnittliga jämförelsepriset för produkten.
Historisk prisskillnad Den genomsnittliga procentuella skillnaden mellan ditt pris och jämförelsepriset under det valda datumintervallet.

Så hittar du rapporten

Så här visar du rapporten Priskonkurrens:

1. Logga in på ditt Merchant Center-konto.
  2. Öppna fliken Tillväxt.
  3. Klicka på Priskonkurrens.