Om rapporten Priskonkurrens

Obs! Du måste aktivera Marknadstrender innan du kan använda den här funktionen.

Rapporten Priskonkurrens visar hur andra säljare prissätter samma produkter som du säljer. Du får se ett genomsnittspris för varje produkt, vilket kan hjälpa dig att förstå vid vilket pris andra annonsörer lyckas få användare att klicka på en viss produkt, samt sammanlagda mätvärden för jämförelsepriser under en viss period.

Rapporten har två sätt att segmentera och visa data:

• När du visar data efter kategori, varumärke eller produkttyp kan du se hur konkurrenskraftig du är i Shopping-annonsauktioner under en längre tid.
  • När du visar data per produkt visas information om enskilda produkter som det finns ett jämförelsevärde för.

I den här artikeln förklarar vi hur rapporten Priskonkurrens i Merchant Center fungerar.

Fördelar

Prisinformation underlättar när du bjuder på annonser och prissätter dina produkter.

• Ange konkurrenskraftiga bud. Med prisjämförelser kan du höja dina bud på produkter som är konkurrenskraftiga i Shopping-annonser.
  • Ange konkurrenskraftiga priser. Prisjämförelser hjälper även när du ska fatta beslut om prissättning och marknadsföringsstrategi. Det kan till exempel handla om att hitta produkter, produkttyper, varumärken eller kategorier som har för höga priser eller att välja en strategi för kampanjer eller specialerbjudanden.

Så fungerar det

Priskonkurrensrapporten kan grupperas efter produkt, produkttyp, kategori eller varumärke. Om du grupperar efter produkt eller klickar på Visa produkter öppnas en detaljerad tabell över varje produkts data.

Du kan filtrera rapportresultat för en valfri tidsperiod.

Observera att produkter som säljs av för få säljare eller produkter som inte får många klick i Shopping-annonser inte visas i rapporten. Dessutom är rapporten endast för Shopping-annonser. Därför innehåller den inte data från andra program som annonser för lokala butikslager eller Shopping Actions.

Produktvyn i rapporten innehåller bara data om produkter som för närvarande skickas in i ditt Merchant Center-konto och som det finns jämförelsevärden för. Vyerna kategori, varumärke och produkttyp tar hänsyn till hela produkthistoriken.

När du visar data efter kategori, varumärke eller produkttyp visas följande två mätvärden:

Mätvärde Det som visas
Över, vid eller under jämförelsepriset Procentandelen auktioner där dina produkter var mer än 1 % över, inom +/- 1 % från, eller 1 % under jämförelsepriset.
Inget jämförelsepris Procentandelen auktioner där det inte finns tillräckligt med data för att beräkna produktens jämförelsepris.

När du visar data per produkt visas följande mätvärden:

Mätvärde Det som visas
Ditt pris Ditt aktuella pris för en vara enligt värdet för Pris eller, om det är tillgängligt och aktivt, attributet Försäljningspris.
Aktuellt jämförelsepris Det genomsnittliga klickviktade priset för en viss produkt baserat på alla säljare som annonserar om samma produkt via Shopping-annonser. Produkterna matchas utifrån GTIN-nummer.

Jämförelsepriset beräknas med data från 1 till 7 dagar innan rapporten skapades. Produkter med högre klickvolym i Shopping-annonser får ett mer aktuellt jämförelsepris närmare en dag.

Eftersom jämförelsepriset är klickviktat väger mer populära erbjudanden tyngre i jämförelsepriset.
Aktuell prisskillnad för jämförelse Den procentuella skillnaden mellan det nuvarande priset och det nuvarande klickviktade genomsnittliga jämförelsepriset för produkten.
Historisk prisskillnad Den genomsnittliga procentuella skillnaden mellan ditt pris och jämförelsepriset under det valda datumintervallet.

Så hittar du rapporten

Så här visar du rapporten Priskonkurrens:

1. Öppna ditt Merchant Center-konto.
  2. Öppna fliken Tillväxt.
  3. Klicka på Priskonkurrens.