Om parallell spårning för produktjämförelsetjänster

Med traditionell spårning klickar en användare på en annons och användaren omdirigeras först till en spårningsserver. Sedan omdirigeras användaren till målsidan (eventuellt via andra ytterligare spårare). Dessa omdirigeringar kan leda till längre sidhämtningstider, vilket kan försämra användarupplevelsen och påverka konverteringsfrekvensen negativt.

Parallell spårning är ett annat sätt att hantera anpassad klickspårning. Tekniken bygger på webbläsarfunktionen sendBeacon som spårar i bakgrunden samtidigt som användaren förs vidare till slutdestinationen. Det minskar antalet besök som förloras när en användare klickar på din annons men aldrig når målsidan eftersom användaren öppnar någon annan sida innan omdirigeringen från spårningsadressen blir klar.

Parallell spårning stöds ännu inte av alla webbläsare. Om någon visar din annons i en webbläsare som inte har stöd för parallell spårning än, återgår Google till sekventiell spårning.

I den här artikeln förklarar vi hur parallell spårning kan implementeras i produktjämförelsetjänster i Europa som visar produkter i Shopping-annonser på uppdrag av säljare.

Så här fungerar parallell spårning

Parallell spårning leder kunder direkt från din annons till den slutliga webbadressen medan klickmätningen sker i bakgrunden (utan att kunderna först leds till spårningsadresserna).

Så här ser parallell spårning ut:

1. Kunden klickar på din annons.
  2. Kunden ser säljarens målsida.

Samtidigt, i bakgrunden:

1. Google Ads klickspårare läses in.
  2. Spårningsadressen läses in.
  3. Om du använder flera klickspårare kan ytterligare omdirigeringar läsas in.

A visualization of parallel tracking

Utan parallell spårning passerar kunderna en eller flera omdirigeringar efter att ha klickat på din annons innan de når säljarens målsida. Det betyder att det tar längre tid för kunderna att nå den slutliga målsidan.

Så här ser spårning ut utan parallell spårning:

1. Kunden klickar på din annons.
  2. Google Ads klickspårare läses in.
  3. Spårningsadressen läses in.
  4. Eventuella ytterligare spårningsadresser läses in.
  5. Kunden ser säljarens målsida.

A visualization of not using parallel tracking

Så här implementerar du parallell spårning

Innan du kan använda parallell spårning kan du behöva ändra produktinformationen, spårningsinställningarna och eventuellt webbplatsen som tillhör säljaren du annonserar för.

Produktdata

Justera följande webbadressattribut i din produktdata:

länk [link]: Den här webbadressen är den slutliga målsidan på säljarens domän. Den används för genomsökningar och andra kontroller som görs av Google. Här behöver du inte inkludera spårningsparametrar som är relevanta för rapportering eller fakturering.

ads-omdirigering[ads_redirect]: Kunden skickas till den här webbadressen efter att ha klickat på en annons. Den måste leda till samma domän som attributet länk [link]. Här bör du inkludera spårningsparametrar som du vill skicka till säljarens webbplats. Undvik överflödiga spårningsparametrar som säljaren inte behöver eftersom de kan leda till problem med att läsa in sidan.

Spårningsmall

Använd en spårningsmall för att definiera vart bakgrundsspårningen ska leda. Du kan inkludera ValueTrack-parametrar om du vill dela information med spårningsservern. För Shopping finns det också parametrar som säljar-id och produkt-id.

Spårningsserver

Parallell spårning stöder endast omdirigeringar på servernivå. Dessutom måste varje webbadress i spårningskedjan stödja HTTPS. Spårningssekvensen upphör vid den föregående webbadressen när HTTP eller när omdirigeringar på sidan som JavaScript eller HTML påträffas. Användarupplevelsen påverkas inte när spårning sker i bakgrunden, men spårare som inte anropas får ingen klickspårningsinformation.

Gör så här för att se till att parallell spårning fungerar korrekt:

1. Se till att din spårningsserver använder HTTPS-protokollet och att eventuella interna omdirigeringar du har ställt in använder HTTPS.
  2. Undvik eventuella omdirigeringar som sker direkt på sidan, till exempel JavaScript-omdirigeringar, eftersom dessa inte fungerar. Om du använder sådana omdirigeringar måste du byta ut dem.

Automatisk HTTPS-omskrivning

Vi har inte kontroll över efterföljande omdirigeringar, men Google Ads skriver alltid om det första spårningsanropet till HTTPS om det inte angetts som sådant. Den slutliga webbadressen kan använda antingen HTTP eller HTTPS. Se dock till att din server är konfigurerad för att hantera begäran om protokollet byts till HTTPS för någon av dina webbadresser som du angett i Google Ads.

Om du till exempel har spårningsadressen tracker.example.com ska den svara på både http://tracker.example.com och https://tracker.example.com.

Id per klick

Vissa spårningsservrar inkluderar ett id per klick vid omdirigering till målsidan. Det gör att parametern kan läsas (och lagras) av webbplatsen för att ansluta till olika mätningar. Det går inte med parallell spårning eftersom anropet till spårningsservern inte vidarebefordras till webbplatsen.

En lösning på det är att aktivera automatisk taggning i kundkontot. När automatisk taggning är aktiverat läggs GCLID-parametern (klickidentifierare från Google) till i slutet av målsidesadressen och spårningsmallens webbadress när annonsen visas. På så sätt kan den bearbetas av både taggarna på sidan (till exempel Google Analytics) och spårningsservrarna. Parametern kan användas som en gemensam nyckel för att samla trafikinformation.

Förutom automatisk taggning har vi lanserat en ny ValueTrack-parameter {gclid}. Om du redan har en parameter som du använder för att infoga din unika identifierare kan du istället använda {gclid} som värdet för att eventuellt minska antalet ändringar som krävs för webbplatsen. Om den slutliga webbadressen eller spårningsmallen i Google Ads till exempel innehåller partner_Id=[dynamiskt genererat klick-id] kan du nu uppdatera det till partner_id={gclid}.

Ersättningsadresser

När annonsen visas analyseras parametrar som är kopplade till ValueTrack-parametern {lpurl} och dess varianter i spårningsmallens fält utifrån kodningsregler. Parametrarna läggs sedan till i målsidans anrop. När parallell spårning används ersätts parametern {lpurl} i spårningsanropet med en ersättningsadress som ser ut som https://google.com/asnc/dGVzdA eller liknande (den exakta webbadressen varierar).

Genom att ersätta {lpurl} med en Google-ersättningsadress blir din webbsida inte pingad två gånger (en gång när kunden klickar och igen vid den parallella spårningsomdirigeringen). Spåraren bör fortsätta omdirigera till ersättningsadressen så som den normalt hanterar ValueTrack-parametern {lpurl}. Google-ersättningsadressen returnerar HTTP-statuskoden 204 vid omdirigering.

Om spåraren väljer omdirigeringsadressen baserat på ett id som skickats vidare bör du se till att omdirigeringen leder till samma sida som webbadressen i ads-omdirigering [ads_redirect] eller ändra spårningsbeteendet så att den omdirigeras till webbadressen som skickas i {lpurl}-parametern i stället.

Säljarens webbplats

Om du ändrar de parametrar som skickas till säljarens webbplats bör du stämma av med säljaren för att se till att de bearbetas korrekt och inte skapar problem med att läsa in säljarens målsida.

Tänk dig följande exempel:

Merchant Center-konto
Säljar-id 99887766
Produktdata
id [id] p123v789_b
länk [link] https://www.merchant.com/product123?variant_id=789
ads-omdirigering [ads_redirect] https://www.merchant.com/product123?variant_id=789&ref=mycss
Google Ads-konfiguration
Spårningsmall https://redirect.com?url={lpurl}&merchant={merchant_id}&product={product_id}
Anrop som stöder parallell spårning
Navigering https://www.merchant.com/product123?variant_id=789&ref=mycss
Anrop för parallell spårning https://redirect.com?url=https%3A%2F%2Fgoogle.com%2Fasnc%2FdGVzdA%26
variant_id%3D789%26ref%3Dmycss&merchant=99887766&product=p123v789_b
&gb=1
Anrop som inte stöder parallell spårning
Anrop från webbläsare https://redirect.com?url=https%3A%2F%2Fwww.merchant.com%2Fproduct123%
3Fvariant_id%3D789%26ref%3Dmycss&merchant=99887766&product=p123v789
_b
Sekventiellt hopp https://www.merchant.com/product123?variant_id=789&ref=mycss

Observera att Google lägger till parametern ”gb=1” i parallella spårningsanrop för att spåraren ska kunna identifiera dem.

Testa din parallella spårning

Testa implementeringen på följande sätt:

1. Bestäm var du vill testa spårningen. Du kan testa en viss kampanj, annonsgrupp eller produktgrupp. Du kan också skapa en helt ny kampanj bara för att testa.
  2. Lägg till ”{_beacon}=true” i respektive spårningsmall. Använd kampanjinställningar när du lägger till i en kampanj. När du tillämpar på en annonsgrupp eller produktgrupp lägger du till spårningsmallen genom att lägga till kolumnen för spårningsmallsattribut.
  3. Titta i loggarna och se om spårningsmallen tar emot ping. Om spårningen har parametern ”gb=1” sker den i bakgrunden och fungerar korrekt.