In dit Helpcentrum vindt u content voor zowel Merchant Center Next als de klassieke versie van Merchant Center. Kijk naar het logo bovenaan elk artikel om te controleren of u het artikel gebruikt voor uw Merchant Center-versie.

Over adverteren met services voor prijsvergelijking

Een eigen icoon voor de artikelkop voor de klassieke versie van Merchant Center.

Klik hier voor informatie over adverteren met services voor prijsvergelijking in Merchant Center Next.

Services voor prijsvergelijking (Comparison Shopping Services, CSS'en) kunnen Shopping-advertenties en gratis productvermeldingen op Google plaatsen namens verkopers in de volgende landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Hoe het werkt

Services voor prijsvergelijking kunnen namens de verkopers die ze vertegenwoordigen Shopping-advertenties plaatsen op de algemene pagina's met zoekresultaten van Google. Biedingen die Google Shopping namens verkopers doet, werken hetzelfde als biedingen die andere CSS'en namens verkopers doen.

Dit betekent dat u als verkoper op verschillende manieren Shopping-advertenties kunt plaatsen op de algemene pagina's met zoekresultaten van Google. U kunt uw productgegevens aanleveren bij een CSS, waaronder Google Shopping, en u kunt meerdere CSS'en tegelijk gebruiken.

Hoe adverteren met Shopping-advertenties (CSS) werkt

CSS'en gebruiken een afzonderlijk Merchant Center-account voor elke verkoper die ze vertegenwoordigen. Met elk account kunnen ze de voorraad van een verkoper uploaden en namens hen Performance Max-campagnes en Shopping-campagnes uitvoeren. U kunt ook producten toevoegen via de Product-editor in uw bedrijfsprofielen. Meer informatie over het opgeven van producten via bedrijfsprofielen

Alle campagnes moeten voldoen aan hetzelfde beleid voor Shopping-advertenties en dezelfde vereisten voor productgegevens. Dit betekent bijvoorbeeld dat Shopping-advertenties gebruikers rechtstreeks naar de landingspagina van de verkoper moeten leiden, waarop ze het geadverteerde product kunnen kopen.

Waar het CSS-programma beschikbaar is, wordt in Shopping-advertenties op de algemene pagina's met zoekresultaten van Google ook getoond welke CSS de aanbieding heeft geüpload. Onderaan de advertentie staat dan de link Door CSS. Als gebruikers op deze link klikken, komen ze op de eigen website van de CSS.

Veelgestelde vragen

Moet ik een CSS gebruiken om Shopping-advertenties te plaatsen op algemene pagina's met zoekresultaten van Google?

Ja, alleen CSS'en kunnen Shopping-advertenties plaatsen. U kunt Google Shopping of een andere CSS van uw keuze gebruiken. U kunt ook meerdere CSS'en tegelijk gebruiken.

Moet ik Google betalen voor advertenties die namens mij zijn geplaatst door CSS'en?

Nee. CSS'en (inclusief Google Shopping) betalen Google voor klikken op de advertenties die ze plaatsen. CSS's kunnen zelf kiezen hoe ze de kosten in rekening brengen bij hun verkopers. Google Shopping bijvoorbeeld gebruikt hiervoor meestal een CPC-model.

Onderaan de advertenties staat de link 'Door CSS'. Deze leidt naar de website van de CSS. Klikken op deze link zijn momenteel gratis voor CSS'en.

Worden mijn producten meerdere keren naast elkaar weergegeven?

We doen ons best om dezelfde aanbieding (hetzelfde product dat door dezelfde verkoper wordt aangeboden) niet meermaals weer te geven. Als we vaststellen dat hetzelfde product van dezelfde verkoper door meerdere CSS'en is geüpload, geven we het maar één keer weer in het advertentieblok. In de zeldzame gevallen waarin we niet kunnen vaststellen of twee aanbiedingen hetzelfde zijn, kunnen ze allebei in hetzelfde Shopping-advertentieblok worden weergegeven. De CPC's die door de winnende CSS'en worden betaald, nemen dan niet toe, omdat een verkoper het nooit tegen zichzelf opneemt (zie de volgende vraag).

Verschillende producten van dezelfde verkoper kunnen via verschillende CSS'en in hetzelfde advertentieblok worden weergegeven. Als een gebruiker bijvoorbeeld naar hardloopschoenen zoekt, kan een model hardloopschoen dat u verkoopt, in een advertentie van CSS A worden weergegeven, terwijl in een advertentie van CSS B een ander model wordt getoond. De CPC's die door de winnende CSS'en worden betaald, nemen ook dan niet toe, omdat een verkoper het nooit tegen zichzelf opneemt (zie de volgende vraag).

Moet ik meer betalen voor Shopping-advertenties als meerdere CSS'en namens mij adverteren?

In een tweedeprijsveiling neemt een verkoper het nooit tegen zichzelf op voor een aanbieding. Deze regel geldt altijd, ongeacht hoeveel en welke CSS'en de verkoper gebruikt. Als twee CSS'en biedingen plaatsen namens dezelfde verkoper, zijn de winnende aanbieding en de prijs die de winnende CSS betaalt hetzelfde als wanneer deze biedingen waren geplaatst door dezelfde CSS.

Het feit dat meerdere CSS'en namens u advertenties plaatsen, betekent niet dat uw aanbiedingen niet worden herhaald of dat Google meer in rekening brengt voor een klik op deze advertenties.

Voorbeelden: CSS A biedt 30 cent per klik om uw aanbieding te plaatsen. Voor het gemak nemen we aan dat alle advertenties dezelfde kwaliteit en relevantie hebben.

Scenario 1: Het op een na hoogste CSS-bod is 20 cent en wordt gedaan namens een andere verkoper. Uw aanbieding wint de veiling voor een prijs van 20 cent: het bedrag dat nodig is om de positie te behouden.

Aanbiedingen geüpload door Verkoper Bod geplaatst door CSS Prijs die de winnende CSS betaalt als op de advertentie wordt geklikt
CSS A Verkoper 1 (u) 30 20
CSS A Verkoper 2 20 --
CSS A Verkoper 3 15 --
CSS A Verkoper 4 12 --

Scenario 2: Stel dat een andere CSS namens u gaat adverteren en 25 cent biedt. U wint nog steeds de veiling met het bod van 30 cent dat CSS A namens u heeft gedaan, maar de meest directe concurrent biedt nu 25 cent. Aangezien deze concurrent een CSS is die ook namens u biedt, wordt dit tweede bod niet gebruikt om de prijs te bepalen die CSS A betaalt. In plaats daarvan identificeren we het op één na hoogste bod dat is gedaan voor een andere verkoper. Dat is nog altijd 20 cent. De CPC voor het winnende bod verandert niet en blijft 20 cent.

Aanbiedingen geüpload door Verkoper Bod geplaatst door CSS Prijs die de winnende CSS betaalt als op de advertentie wordt geklikt
CSS A Verkoper 1 (u) 30 20
CSS B Verkoper 1 (u) 25 --
CSS A Verkoper 2 20 --
CSS A Verkoper 3 15 --

Scenario 3: Stel u nu eens voor dat het bod dat namens u wordt gedaan door CSS B hoger is dan het bod dat namens u wordt gedaan door CSS A. In dit geval wint CSS B de veiling. Het eerstvolgende hoogste bod is dat van 30 cent dat CSS A ook namens u heeft gedaan. Aangezien beide biedingen voor dezelfde verkoper zijn, gebruiken we het bod van CSS A niet om de klikprijs te bepalen die CSS B betaalt. In plaats daarvan gebruiken we het op één na hoogste bod voor een andere verkoper. Dat is nog altijd 20 cent. CSS B betaalt een CPC van 20 cent voor uw product.

Aanbiedingen geüpload door Verkoper Bod geplaatst door CSS Prijs die de winnende CSS betaalt als op de advertentie wordt geklikt
CSS B Verkoper 1 (u) 40 20
CSS A Verkoper 1 (u) 30 --
CSS A Verkoper 2 20 --
CSS A Verkoper 3 15 --

Hoe weet ik welk bedrag CSS'en namens mij op de veiling bieden?

CSS'en rapporteren doorgaans het aantal klikken dat naar een verkoper is verzonden en de kosten per klik. Afhankelijk van de prijsregeling kunnen ze ook aanvullende informatie rapporteren of gedetailleerde biedingsgegevens delen. Google Shopping rapporteert ook het aantal klikken dat naar een verkoper is verzonden en de kosten per klik, samen met andere statistieken. De Europese Commissie vereist dat Google Shopping op een onafhankelijke manier winstgevend is in EER-landen waar Shopping-advertenties beschikbaar zijn. Google Shopping doet dat momenteel door een vast margepercentage in te houden op elk bod dat verkopers doen voordat het op de veiling wordt ingediend. Deze marge wordt opgenomen in de CPC die de verkoper betaalt en wordt alleen in rekening gebracht wanneer een gebruiker op een van de advertenties van de verkoper klikt. Over het algemeen raden we aan dat verkopers de kosten en opbrengsten van verschillende marketingkanalen vergelijken om te bepalen welk kanaal het best bij hen past.

Waar worden mijn productadvertenties weergegeven?

Shopping-advertenties die door CSS'en (inclusief Google Shopping) worden geplaatst, worden weergegeven op algemene pagina's met zoekresultaten van Google. We willen gebruikers niet verwarren. Daarom moeten de advertenties ook worden getoond op de website van de CSS die ze heeft ingediend (in het geval van Google Shopping is dat de site google.com/shopping).

Hoe weet ik welke CSS'en namens mij adverteren in Shopping-advertenties?

Log in op uw Merchant Center-account. Klik op het gereedschapsicoon Icoon voor het menu Tools en instellingen [Gear] en kies Configuratie van Shopping-advertenties onder 'Tools'. U ziet nu een dashboard met alle CSS'en die producten van uw website hebben geüpload. U ziet ook de contactgegevens van elke CSS. Als u geen Merchant Center-account heeft voor het domein in kwestie, kunt u er gratis een maken. U hoeft geen aanbiedingen te uploaden om het dashboard te zien.

Is het beter om te adverteren via een specifieke CSS?

Wat de beste optie voor u is, is afhankelijk van uw bedrijf, uw doelen en de services die worden aangeboden door CSS'en. U kunt met meerdere CSS'en tegelijk adverteren om te bepalen welke combinatie het best werkt voor u. Alle CSS'en, inclusief Google Shopping, hebben dezelfde mogelijkheden om namens u advertenties te plaatsen op algemene pagina's met zoekresultaten van Google. Er wordt geen advertentieruimte gereserveerd voor bepaalde CSS'en.

Wat als ik niet wil dat een specifieke CSS voor mijn producten adverteert?

Verschillende CSS's kunnen verschillende services met toegevoegde waarde bieden. We begrijpen dat u zelf wilt bepalen hoe uw advertenties worden weergegeven. We raden u aan contact op te nemen met de betreffende CSS om uw zorgen te bespreken. (De website, het telefoonnummer en het e-mailadres van de klantenservice van elke CSS staan vermeld in uw Merchant Center-dashboard.) Alle CSS'en kunnen het verkeersvolume aanpassen dat naar u toe wordt geleid. Hiervoor kunnen ze biedingen en budgetten gebruiken en campagnes onderbreken en activeren. Sommige CSS'en geven verkopers de mogelijkheid hun campagnes rechtstreeks te beheren via een interface. U kunt ook het dashboard in Merchant Center gebruiken om u aan en af te melden bij een bepaald CSS-kanaal. De verwerking van een afmelding kan tot 24 uur duren.