I det här hjälpcentret hittar du innehåll för både Merchant Center Next och klassiska Merchant Center. Titta efter logotypen längst upp i varje artikel för att se till att du använder artikeln som gäller för din Merchant Center-version.

Om fraktinställningar

En anpassad ikon för artikelrubrik i klassiska Merchant Center.

Klicka här om du letar efter information om vilken fraktinformation som behövs i Merchant Center Next.

När du skickar in produkter till Merchant Center anger du också information om hur mycket du tar betalt för frakt och hur lång tid det tar innan kunderna får sina beställningar. Dina fraktinställningar används i olika Google-funktioner inklusive Shopping-annonser och gratis produktannonser.

Leveranstiden och -kostnaden är två av de vanligaste orsakerna till att kunder inte genomför köp. Därför är det viktigt att fraktinställningarna är korrekta och aktuella.

I den här artikeln förklarar vi hur de olika inställningarna fungerar och när du ska använda dem. Läs mer om hur du konfigurerar fraktinställningar.

Så fungerar det

Om du vill visa dina produkter i ett visst land eller område måste du erbjuda frakt och ställa in leveranstider och -kostnader för området. Leveranstid och -kostnad kan konfigureras i varje frakttjänst i Merchant Center-kontot eller via Shipping Settings API. Du kan även åsidosätta fraktinställningarna på kontonivå med attributet frakt [shipping] på enskild produktnivå.

Fraktinställningar kan också påverkas av produktdata du skickar in med fraktattribut:

Obs! Försök att ange exakt samma fraktkostnader som du skickar till Google och att fraktkostnaderna visas på din webbplats. För att se till att kunderna inte ser en högre fraktkostnad på din webbplats efter att ha klickat på din Google-annons kan det hända att en annons avvisas om våra granskare upptäcker en lägre fraktkostnad i annonsen än på din webbplats.

När ska du ange fraktinställningar

Du måste ange fraktinställningar i följande situationer:

• Om du vill visa dina produkter i något av följande länder: Australien, Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Förenade kungariket, Grekland, Indien, Irland, Israel, Italien, Japan, Kanada, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Spanien, Sverige, Sydkorea, Tjeckien, Tyskland, Ungern, USA och Österrike.
  • Om du vill visa dina produkter i ett annat land som inte är produktens primära försäljningsland. Läs mer om hur du skickar in flöden till flera länder

Vad ska ingå i frakten?

Kostnad

Obs! Fraktkostnader är obligatoriska för Shopping-annonser och gratisannonser i vissa länder. Läs mer om de länder där fraktkostnader krävs
Frakten täcker kostnaden för ett fraktbolag och andra kostnader som är direkt relaterade till frakt. Kostnader relaterade till frakt kan till exempel vara kostnader för hantering, leverans, frakt, logistik eller transport.
  • Fraktkostnaden är som standard för leverans till en kunds hem- eller företagsadress. I vissa länder kan du även ange fraktkostnaden för leverans till upphämtningsplats.
    • Endast för Kanada bör du skicka in fraktkostnader exklusive skatt.
    • Länder där du för närvarande kan dela fraktkostnader för hemadress och företagsadress eller leverans till upphämtningsplats
      • Argentina*
      • Österrike
      • Belgien
      • Chile*
      • Tjeckien
      • Danmark
      • Tyskland
      • Grekland
      • Ungern
      • Island
      • Italien
      • Finland
      • Frankrike
      • Nederländerna
      • Norge
      • Polen
      • Portugal
      • Rumänien
      • Slovakien
      • Spanien
      • Sverige
      • Förenade kungariket

För Argentina och Chile kan du också skicka in fraktkostnaden till en upphämtningsplats eller en butik för upphämtning.

Obs! För delstaten Colorado ska du inte inkludera en leveransavgift för återförsäljning i ditt produktflöde. Därför ska en leveransavgift för återförsäljning inte ingå i frakt [shipping], pris [price], skatt [tax] eller något annat attribut. Läs mer om leveransavgift för återförsäljning i Colorado.

Fraktkostnader ska innehålla avgifter för gränsöverskridning om kostnaden ingår i ett leveransvillkor på webbplatsen. Fraktkostnader ska också inkludera försäkringsavgifter relaterade till något av villkoren ovan.

Om du anger fraktinställningar för produkter som du säljer i Australien, Brasilien, Frankrike, Förenade kungariket, Indien, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Tyskland och USA:

• Matcha tillgänglighet på målsidan med den fraktinformation du skickar in till Merchant Center. Om du inte levererar dina produkter över hela mållandet ska du använda Ingen frakt för att utesluta vissa områden.

Tid

Leveranstid är viktig information för användare när de överväger ett köp. Om du vill visa den här informationen anger du både hanteringstid och transporttid för dina produkter för varje leveranstjänst. Läs mer om hur du ställer in leveranstid.

Obs! Beräknad leveranstid fastställs genom att och transporttid läggs till i beställningens hanteringstid.
  • Hanteringstid för beställningen är det antal arbetsdagar det tar att behandla en beställning innan den skickas iväg. Den börjar vanligtvis när en kund gör en beställning och slutar när ett fraktbolag hämtar paketet för leverans.
  • Leveranstiden är det antal arbetsdagar det tar för ett fraktbolag att leverera ett paket när det hämtats från lagret.

Om du levererar till kunder i USA (a) från lager i USA och använder ett av våra utvalda fraktbolag för att leverera paketen eller (b) använder en av våra utvalda partner, kan du välja att låta Google beräkna en unik leveranstid för varje kund utifrån kundens leveransplats. Läs mer om att låta Google beräkna leveranstider.

Ställa in fraktkostnad

Eftersom fraktkostnader varierar beroende på en mängd olika faktorer, kan du med hjälp av fraktinställningarna i Merchant Center skapa frakttabeller som baseras på faktorer som bland annat vikt, pris och destination. Välj de fraktalternativ som återspeglar hur du debiterar frakt på webbplatsen. Om du debiterar dina kunder exakt det du betalar för frakten med vanliga speditörer kan du också välja speditörspriser i vissa länder. Då beräknar Google fraktkostnaden automatiskt åt dig.

För att komma igång med frakttjänsten behöver du bestämma vilken typ av prismodell du vill använda för fraktkostnader beroende på hur mycket du tar betalt för frakten. Fraktkostnaderna som du skickar till Merchant Center måste stämma överens med eller vara en överslagsberäkning av kostnaderna du debiterar på din webbplats.

Debitering Leveransalternativ Exempel
Fri frakt inom vissa prisintervall Fri frakt över ett visst belopp (grundläggande kostnadsinställningar) Fri frakt på beställningar över 20 USD
Fri frakt Fri frakt (grundläggande kostnadsinställningar)
Ett fast pris för beställningar mellan ett visst intervall Intervallbaserat (grundläggande kostnadsinställningar) 5 USD för beställningar under 20 USD
En fast fraktavgift för alla beställningar Fast pris (grundläggande kostnadsinställningar) 5 USD för alla beställningar
Fraktkostnaden baseras på priser från speditörer som stöds Speditörspris tillsammans med attributen för vikt och dimensioner (tillgängliga för AU, DE och USA)

FedEX Ground, UPS Ground, USPS Media Mail

Priser beräknas automatiskt baserat på standardpriser från speditörer för alla kunder, och priserna uppdateras om speditörernas priser förändras

Baserat på en eller flera av följande dimensioner (beställningspris, vikt, antal artiklar eller destination) Fraktavgiftstabell (avancerade inställningar) 5 USD för beställningar upp till 5 kg
Baserat på en procentandel av beställningssumman Procent av beställningens totalsumma (tabellen med fraktavgift i avancerade inställningar) 5 % av beställningens totalsumma
Baserat på fler än två dimensioner Underordnad tabell (tabellen med fraktavgift i avancerade inställningar) Baserat på beställningspris, vikt och destination
Uteslut frakt av en grupp med produkter i en frakttjänst

Lägsta ordervärde (avancerade inställningar) om beställningar som ska uteslutas bara definieras av beställningspriset

Tabellen med fraktavgifter (avancerade inställningar) om den definieras av en eller flera av följande dimensioner: beställningspris, vikt, antal artiklar eller destination

Ingen frakt för beställningar under 5 USD

Ingen leverans till Hawaii

Unika fraktkostnader för en viss produkt Attributet frakt [shipping] Gör det möjligt att manuellt åsidosätta kontoinställningar för en produkt med unika fraktavgifter

Fraktrelaterad produktdata

Fraktkostnaden fastställs ofta beroende av produktinformation som pris, vikt eller storlek. Om du debiterar frakt baserat på de här attributen, eller om du vill använda speditörspriser (som beräknas efter vikt och storlek), bör du lägga till relevant information i din produktdata.

Produktinformation Attribut Att lägga till
Produktens vikt fraktvikt [shipping_weight] Inkludera en fraktvikt för varje produkt, så att du kan variera fraktkostnaden baserat på vikt
Produktens mått fraktemballagets längd [shipping_length], fraktemballagets bredd [shipping_width] och fraktemballagets höjd [shipping_height] Inkludera produktens mått för användning med speditörspriser
Olika fraktkostnader för en grupp med produkter fraktsedel [shipping_label] Definiera grupper med produkter (till exempel färskvaror eller skrymmande) och tillämpa sedan särskilda fraktpriser för dessa grupper
Olika leveranstider för en grupp med produkter transporttidsetikett [transit_time_label] Ange leveranstider för produktgrupper för att ge mer exakta leveransdatum

Så här fungerar mer avancerade fraktinställningar

Beroende på vilken fraktmodell du använder kanske du vill veta mer om några fler avancerade inställningar som beskrivs här.

Lägsta ordervärde

Om du kräver att kunderna handlar för ett minimibelopp innan du anger frakt kan du ange den informationen när du konfigurerar fraktinställningarna. Läs mer om lägsta ordervärde

Speditörspriser (endast AU, DE, UK och US)

Använd den här inställningen om du debiterar frakt efter ett fraktbolagsberäknat pris. Du kan välja bland fraktbolag som stöds (till exempel UPS, TNT och Hermes) och tillgängliga tjänster (till exempel marktransport, leverans nästa dag, leverans inom tre dagar).

Region Speditörer som stöds
Australien AusPost, TNT, TOLL
Frankrike Geodis
Tyskland DHL, DPD, Hermes, UPS
Förenade kungariket DHL, DPD, Royal Mail, TNT, UPS, Yodel
USA FedEx, UPS, USPS

Om du vill använda speditörspriser måste du också skicka in fraktrelaterade attribut (se tabellen ovan):

Läs mer om hur du konfigurerar speditörspriser

Prisändringar

Speditörspriser baseras på de kommersiella standardpriserna för respektive speditör, men du kan justera priserna (uppåt eller nedåt) med en procentsats eller ett fast belopp.

Vissa speditörer har olika taxor för kommersiella verksamheter och privatpersoner. Google använder kommersiella priser (till exempel Standard för FedEx och Dagligen för UPS). Om du använder icke-kommersiella priser (används ofta för detaljhandeln) behöver du troligtvis höja priserna med 50–60 %.

Om du har ett avtal med fraktbolaget kan du behöva justera dina priser uppåt eller nedåt (med hjälp av ett negativt tal som -10) med en procentsats eller ett fast belopp.

Underordnade tabeller och komplexa fraktmodeller

Använd en underordnad tabell om frakten baseras på minst tre dimensioner. Använd till exempel en underordnad tabell om frakten baseras på pris, vikt och destination. Läs mer om hur du konfigurerar underordnade tabeller.

Frakt utanför mållandet

• Om du levererar utanför landsgränserna tillkommer normalt extra kostnader, t.ex. avgifter, tull eller importskatt. Inkludera bara sådana kostnader i attributet shipping [frakt] om leverantören helt och hållet ansvarar för varuhantering via tull och kostnaden ingår i ett fraktvillkor på din webbplats. Läs mer om exportkrav
Obs! Det är inte tillåtet att frakta till Sydkorea utanför Sydkorea.

Ingen frakt

Använd alternativet Ingen frakt för att visa att du inte erbjuder frakt av särskilda produkter i en frakttjänst. Om du till exempel inte erbjuder expressfrakt för produkter som väger mer än 50 lbs anger du det med hjälp av alternativet Ingen frakt.

För produkter som är inriktade på Australien, Brasilien, Frankrike, Förenade kungariket, Indien, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Tyskland och USA kan du använda Ingen frakt för att utesluta frakt till vissa områden. Du kan till exempel ange att du inte levererar utanför Tokyoprefekturen eller till ett postnummer på den amerikanska östkusten. Läs mer om hur du konfigurerar fraktinställningar.

Leveranszoner

Leveranszoner används för att skapa anpassade regioner, vilket gör att exakta fraktkostnader och leveranstider kan ställas in för leveranser till kunder i Australien, Brasilien, Frankrike, Förenade kungariket, Indien, Kanada, Nya Zeeland, Tyskland och USA.

Om du till exempel befinner dig på USA:s östkust kan du ha högre fraktkostnader och längre leveranstider när du skickar beställningar till västkusten. Läs mer om hur du ställer in leveranszoner

Etiketter för transporttid

Om du levererar olika produktgrupper kan du skapa en transporttidsetikett för varje produktgrupp och använda attributet transporttidsetikett [transit_time_label] på motsvarande produkter i flödet. Med leveranstidsetiketter kan du ge kunderna ett mer exakt leveransdatum vilket kan påverka beslutet att köpa. Du kan till exempel lägga till transporttidsetiketten tung på varor med högre fraktkostnader på grund av tung vikt. Läs mer om transporttidsetiketter

Skrymmande transport och godsfrakt (samlastningstransport)

Speditörer har gränser för hur stort eller hur tungt ett paket får vara. Större produkter levereras normalt med godsfrakt. Godsspeditörer ingår inte i funktionen för speditörspriser, så om produkten är för stor att leverera med vanliga speditörer måste du skapa en pristabell manuellt.

Obs! Detta gäller endast Shopping-annonser och gratisannonser.

Här är några tips för hur du konfigurerar godsfrakt:

• Märk skrymmande eller tunga produkter med attributet fraktsedel. Med attributet fraktsedel [shipping_label] kan du märka skrymmande produkter (till exempel med skrymmande) och sedan ange särskild frakt för dessa produkter. Du kan till exempel lägga till en fraktsedel för vanliga godsklasser.
  • Lägg till priser baserat på vikt och destination med tabeller och fraktgrupper. Det är enklast att dela upp komplicerade fraktinställningar, antingen med hjälp av underordnade tabeller eller fraktgrupper.
    • Basera priser på fraktsedlar. Med hjälp av fraktsedlar kan du skapa fraktgrupper med olika pristabeller för olika produktgrupper. Du kan till exempel använda attributet fraktsedel [shipping_label] för att ange en godsklass för varje produkt. Skapa sedan en grupp för varje etikett, till exempel en grupp för klass 70 och en för klass 100.
    • Basera priser på vikt och plats. Om du inte vill använda fraktsedlar kan du länka underordnade tabeller för olika viktklasser med olika priser för olika stater eller uppsättningar med postnummer.
  • Gör ett överslag av kostnaden. Om du inte kan ge korrekt pris gör du ett överslag. Produkterna blir inte underkända om du anger en högre fraktkostnad än det som står på webbplatsen. Produkterna godkänns däremot inte om du anger en lägre kostnad.

Läs mer om hur du konfigurerar fraktinställningar.

Sista datum för onlinebeställningar inför högtider (tillgängligt för USA och Frankrike, endast högtider i USA)

Genom att ställa in sista datum för beställningar inför högtider kan du ange tillfälliga tidsgränser om du har särskilda leveransinställningar för en viss högtid, t.ex. jul eller mors dag. Det anges tydligt för dina varor om en beställning kommer att levereras i god tid före högtiden, utifrån det datum och den tid som du anger i fältet Visa från.

Exempel: Du kräver att dina kunder ska beställa senast 15 december kl. 14.00 för att garantera att paketet kommer fram innan julafton (24 december). När du anger tidsgränsen i Merchant Center visas text om att beställningen kommer fram innan 24 december. Texten slutar visas strax efter sista tid för beställning (i exemplet skulle texten sluta visas den 15 december efter kl. 14.00).

Sista datum för beställningar inför högtider åsidosätter alla andra beräknade leveransdatum. Därför är det viktigt att välja en tidsgräns som ger dig tillräckligt med tid för att garantera leverans av alla beställningar som görs före tidsgränsen. Om tidsgränsen för julhandeln till exempel är inställd på 24 december kommer beställningar fram till den dagen garanterat komma fram till julafton. Det här kan innebära att du behöver skicka beställningar på helger eller snabba på frakten för att uppfylla leveranslöftet.

Merchant Center är programmerat för att erbjuda sista datum för onlinebeställningar inför följande amerikanska högtider:

• Alla hjärtans dag
  • Påsk
  • Mors dag
  • Fars dag
  • Independence Day
  • Halloween
  • Thanksgiving
  • Jul
Obs! I Frankrike är sista datum för beställningar inför högtider bara tillgängligt för alla hjärtans dag och jul.

Leverans samma dag

Med alternativet för leverans samma dag kan återförsäljare ange vilka produkter som är kvalificerade för leverans samma dag. Kvalificerade produkter visas sedan för kunder som tillgängliga för leverans samma dag på Google. Läs mer om leverans samma dag

Obs! Det här alternativet är bara tillgängligt om du har aktiverat lokala gratisannonser eller annonser för lokala butikslager.