Onboardingguide

Skapa en Shopping-kampanj

Du behöver bara skapa ett nytt Google Ads-konto att använda för dina Shopping-kampanjer, eller välja ett länkat Google Ads-konto som du har standardåtkomst eller administrativ åtkomst till. Sedan är du redo att välja inställningar till din Shopping-kampanj:

• Ett kampanjnamn som du kan ändra senare
  • Kampanjens försäljningsland. Inställningen anger vilka produkter i ditt Merchant Center-konto som ingår i kampanjen. Produkterna filtreras efter vilket målland de är kopplade till.
  • Ett högsta CPC-bud (kostnad per klick). Ett bud är en gräns för hur mycket du kan tänka dig att betala för ett klick på dina annonser. När du väl har skapat din kampanj kan du ändra dina bud när som helst i ditt Google Ads-konto. Läs mer om hur du fastställer din budgivningsstrategi i avsnittet nedan.
  • En daglig budget. En budget är en gräns för hur mycket du i genomsnitt vill betala för dina annonser för en specifik kampanj per dag. Du kan ändra budgeten när som helst i ditt Google Ads-konto när du har skapat din kampanj. Läs mer om hur du fastställer din budgivningsstrategi i avsnittet nedan.

Du kan ändra ditt bud och din budget så att de lämpar sig för dina behov och dina trafikmål i ditt Google Ads-konto och när som helst efter att kampanjen har skapats.

Fastställa bud och budget

Bestäm kostnaden per klick (CPC)

Ditt CPC-bud är det högsta beloppet som du kan tänka dig att betala när någon klickar på din annons.

Tänk på reklampelare: Annonsörer betalar för affischutrymme baserat på hur många människor som kan se deras annonser när de kör förbi, oavsett om dessa människor lägger märke till annonsen eller inte. Internetannonser är annorlunda: tittarna klickar på din annons när de vill veta mer. När de gör det vet du att de såg annonsen och gillade vad de såg tillräckligt mycket för att klicka på den.

Med CPC-budgivning betalar du per klick, och endast om någon klickar. Om hundra personer tittar på din annons och tre klickar på den, betalar du för de tre klicken, inte för de 97 visningarna.

Det finns inget rekommenderat budbelopp som fungerar bäst för alla. Vilket högsta CPC-bud som är rätt för dig beror på en bedömning av kostnaden för dina produkter, vilken typ av kampanj du kör och din vinst. Strategisk budgivning bygger på två grundläggande steg:

1. Identifiera hur mycket dina produkter kostar i förhållande till hur stora intäkter de drar in.
  2. Justera dina bud för att maximera din avkastning på investeringen.

Läs mer om hur du väljer ett budbelopp som passar dig i Google Ads hjälpcenter.

Bestäm din dagliga budget

Om du någonsin har planerat en semesterresa vet du hur viktigt det är att sätta en gräns för hur mycket du får spendera och samtidigt ha lite extra för oförutsedda händelser. På samma sätt kan du ange dagliga budgetar för dina kampanjer i Google Ads och ändra budgetarna när du vill.

Vilken daglig budget du anger är helt och hållet ditt beslut. Välj en daglig budget baserat på dina annonseringsmål och det generella belopp som du är villig att betala varje dag.

Om du arbetar med en månatlig annonseringsbudget kommer du fram till din dagliga budget genom att dela månadsbudgeten med 30,4 – det genomsnittliga antalet dagar per månad.

Tips: Börja småskaligt. Om det här är nytt för dig kan du pröva med en daglig budget på 100–500 SEK. Ta en titt på ditt konto ganska omgående så att du ser kampanjernas resultat med den nya budgeten.

Läs mer om hur dagliga budgetar fungerar och hur du väljer en kampanjbudget i Google Ads hjälpcenter.

Ange faktureringsuppgifter

Det tredje och sista steget för att skapa en kampanj är att ange dina faktureringsuppgifter i ditt Google Ads-konto. Du måste ange denna information för att din kampanj ska kunna köras:

• Om du skapade ditt Google Ads-konto från Merchant Center hamnar du i ditt Google Ads-konto och får där ange dina faktureringsuppgifter efter att ha valt ”Gå till Google Ads om du vill ange faktureringsuppgifter”. Du kan ha flera metoder att välja mellan för att betala för Google Ads, beroende på i vilket land ditt företag är registrerat och vilken valuta du har angett. Se de alternativ som finns för dig som använder vår sökfunktion för betalningsalternativ. När du har lagt till dina faktureringsuppgifter kommer din Shopping-kampanj att vara ordnad och du kommer då tillbaka till avsnittet Google Ads i ditt Merchant Center-konto.
  • Om du använder ett befintligt Google Ads-konto som du har standardåtkomst eller administrativ åtkomst till, kan du klicka på länken och besöka sidan Faktureringsinställningar i ditt Google Ads-konto för att bekräfta dina uppgifter.

För vissa konton kan dina annonser börja visas på Google omedelbart när du har angett dina faktureringsuppgifter. För andra konton tar det upp till en vecka innan annonserna kan börja visas, eftersom vissa betalningsmetoder kräver tid för verifiering och handläggning. Information om tider för verifiering och handläggning finns i ditt Google Ads-konto. Det finns förstås också annat som kan påverka när annonskampanjen blir aktiv, t.ex. processen för att godkänna annonser .

Läs mer om hur du skickar in faktureringsuppgifter för ett Google Ads-konto i Google Ads hjälpcenter.

Hantera din

När du har skapat din och lagt till dina faktureringsuppgifter i ditt Google Ads-konto kan du hantera och redigera din kampanj i Google Ads.

Läs mer om att Bevaka och optimera din Shopping-kampanj i ditt Google Ads-konto.