I det här hjälpcentret hittar du innehåll för både Merchant Center Next och klassiska Merchant Center. Titta efter logotypen längst upp i varje artikel för att se till att du använder artikeln som gäller för din Merchant Center-version.

Onboardingguide

Verifiera och göra anspråk på din butiks webbplats

En anpassad ikon för artikelrubrik i klassiska Merchant Center.

Klicka här om du vill veta mer om hur du verifierar och gör anspråk på din butiks webbplats i Merchant Center.
Att verifiera och göra anspråk på din butiks webbplats är två viktiga steg för att konfigurera ditt Merchant Center-konto. När du är klar med de här stegen behöver du oftast inte verifiera igen.
Om du har förlorat ditt webbplatsanspråk kan du ta reda på anledningen och vad du kan göra åt det med hjälp av felsökningsguiden.
Termerna webbadress och webbplatsadress är synonyma i Merchant Center. De betyder samma sak.

På den här sidan

Så fungerar det

Den här processen består av två delar: du måste verifiera och sedan göra anspråk på din webbplatsadress.

• När du verifierar webbplatsadressen bekräftar en användare i ditt konto att hen har auktoriserad äganderätt till webbplatsen. Verifieringen ger inte Google någon åtkomst till din webbplats. Tänk på att endast den användare som verifierar webbplatsen kan göra anspråk på den senare.
  • När du gör anspråk på din webbplatsadress kopplar du webbadressen till Merchant Center-kontot och skapar en länk mellan dem. När du länkar webbplatsadressen till kontot reserveras webbplatsadressen för användning endast med ditt konto.

Vissa e-handelsplattformar kan innehålla alternativ för att verifiera din webbplats med Merchant Center eller Google Search Console. Läs mer hos den aktuella plattformen.

Obs! Länkarna du anger i din produktdata måste stämma överens med webbadressen, inklusive toppdomänen (till exempel .com eller .net) som du gör anspråk på i ditt konto. Artiklar som skickas in för andra domäner än den som har registrerats i ditt Merchant Center-konto behandlas inte.

Aktivera YouTube-textning om du vill se undertexter på ditt språk. Klicka på inställningsikonen Bild på ikon för inställningar i YouTube längst ned i videospelaren, välj Undertexter/textning och sedan ditt språk.

Anvisningar

Innan du läser de detaljerade anvisningarna kan du titta på simulatorns innehåll nedan.

Lägga till och verifiera din webbplatsadress

Om en användare i ditt konto redan har verifierat din webbplats för användning med andra produkter från Google, som Search Console, behöver du inte verifiera den igen. Din webbplats identifieras som verifierad om någon av dina användare är verifierade ägare till webbplatsen i Search Console. I så fall kan du gå vidare med att göra anspråk på webbplatsen.

Steg 1: Lägg till din webbplatsadress

1. Klicka på verktygs- och inställningsikonen Merchant Center Settings [icon] i navigeringsmenyn i Merchant Center.
  2. Välj Företagsinformation under Verktyg.
  3. Klicka på fliken Webbplats.
  4. Ange webbadressen till din onlinebutik. Inled med http:// eller https://. Använd en domän som du äger och underhåller.
  5. Klicka på Fortsätt.
Tips! Du kan också öppna sidan genom att klicka på Ange webbplatsadress när du skapar Shopping-annonser och gratis produktannonser.

Steg 2: Verifiera webbplatsen

Du kan verifiera din webbplats med en av fyra metoder.

Lägg till en HTML-tagg

• Välj den här metoden om du kan lägga till HTML-kod på indexsidan på webbplatsen du vill verifiera.

Ladda upp en HTML-fil

• Välj den här metoden om du kan lägga till nya filer på servern som fungerar som värd för webbplatsen du vill verifiera.

Koppla din webbplats till Google Taggstyrning

Koppla din webbplats till Google Analytics

• Välj den här metoden om du har administratörsåtkomst till ett Google Analytics-konto som redan är kopplat till webbplatsen du vill verifiera.
  • Detta kanske inte fungerar om du använder en tredjepartsplattform, till exempel Shopify. För sådana konton rekommenderar vi att du verifierar webbplatsen med en HTML-tagg.
Lägg till en HTML-tagg

Om du har möjlighet att redigera HTML-koden på webbplatsens indexsida kan du lägga till en metatagg (en rad med HTML-kod) på startsidan för att verifiera webbplatsen. Taggen är bara en markör och ger inte Google åtkomst eller behörigheter till din webbplats.

Anvisningar

1. Kopiera och klistra in metataggen i <head>-avsnittet på webbplatsens startsida, före <body>-avsnittet.
  2. Klicka på Verifiera webbplats längst ned till höger för att skicka in din webbplats för verifiering.

När du har skickat in webbplatsadressen får du en bekräftelse via e-post från Google Search Console.

Obs! För att förbli verifierad får du inte ta bort HTML-taggen efter att ha verifierat och gjort anspråk på webbplatsen.

Ladda upp en HTML-fil

Om du har möjlighet att ladda upp nya filer till din server kan du verifiera webbplatsadressen genom att ladda upp en HTML-fil.

Anvisningar

1. Klicka på länken i Merchant Center för att ladda ned HTML-filen på fliken Webbplats. Då genereras en anpassad HTML-fil för webbplatsen.
  2. Ladda upp filen till webbservern så att den är tillgänglig via rätt sökväg enligt exemplet nedan:
    • Om du vill verifiera https://www.example.com ska filen vara tillgänglig på sökvägen https://www.example.com/<filename>.html.
    • Om du vill verifiera https://www.example.com/shop1 ska filen vara tillgänglig på sökvägen https://www.example.com/shop1/<filnamn>.html.
  3. Bekräfta uppladdningen genom att besöka webbplatsadressen som visas i anvisningarna.
  4. Klicka på Verifiera webbplats längst ned till höger för att skicka in din webbplats för verifiering.

Efter att du har skickat in webbplatsen får du ett bekräftelsemeddelande från Google Search Console.

Obs! För att förbli verifierad får du inte ta bort HTML-taggen efter att ha verifierat och gjort anspråk på webbplatsen.

Google Tag Manager

Överväg den här metoden om du är administratör på kontonivå för Google Taggstyrning.

Anvisningar

1. När du skapade ditt Google Taggstyrning-konto bör du ha fått ett kodavsnitt för behållarinstallation och placerat kodavsnittet din webbplats.
  2. Se till att <noscript>-delen av Taggstyrning-koden placeras omedelbart efter den första <body>-taggen på webbplatsens startsida.
  3. Klicka på Verifiera webbplats längst ned till höger för att skicka in din webbplats för verifiering. Se till att webbplatsadressen du väljer är en sida på din webbplats som innehåller behållar-id:t.

Efter att du har skickat in webbplatsen får du ett bekräftelsemeddelande från Google Search Console.

Obs! Behållar-id:t för Google Taggstyrning används bara för att verifiera att du äger webbplatsen. Ingen data i Google Taggstyrning används.

Google Analytics.

Du kan använda den här metoden om du redan använder Google Analytics och har redigeringsbehörighet till kontot.

Anvisningar

1. Se till att du har konfigurerat Google-taggen i ditt Google Analytics-konto.
    1. Om taggen har konfigurerats visas den direkt efter den inledande <head>-taggen på varje webbsida där den är infogad. Du måste ha taggen på minst en sida på din webbplats för att kunna verifiera den med hjälp av Google Analytics.
    2. Läs mer om hur du konfigurerar taggen om du inte har den.
  2. Klicka på knappen Verifiera webbplats längst ned till höger för att skicka in din webbplats för verifiering. Kontrollera att webbadressen du väljer är en sida på din webbplats som innehåller Google-taggen från ditt Analytics-konto.

Efter att du har skickat in webbplatsen får du ett bekräftelsemeddelande från Google Search Console.

Vissa ramverk eller verktyg, som Shopify, implementerar inte Google Analytics på standardsättet. I så fall visas ett felmeddelande med exempelvis felformaterad tagg eller fel format. Kontakta leverantörens support för att få rekommendationer om verifieringsmetod.

Obs! Google-taggen används bara för att verifiera att du äger din webbplats. Ingen Google Analytics-data används.

Göra anspråk på din webbplats

När du gör anspråk på din webbplats får du ensamrätt att använda den i samband med ditt Merchant Center-konto.

Gör anspråk på din webbplats genom att logga in på ditt Merchant Center-konto och klicka på Gör anspråk på webbplats längst ned till höger. Endast användare som har verifierat webbplatsen kan göra anspråk på den. Om du redan har skapat ett flöde måste du hämta det på nytt när du har gjort anspråk på din webbplats. Om du använder Content API måste du ladda upp flödet igen så att det kan genomsökas.

I vissa situationer kan det hända att ditt konto inte har verifierats men att du ändå har gjort anspråk på det. Detta kan inträffa under en begränsad tid om du har verifierat och gjort anspråk på din webbplats tidigare men verifieringen sedan har upphört att gälla.

En del av de här instruktionerna är kanske inte är tillämpliga om du använder en tredjepartsplattform. Vänd dig till tredjepartsplattformen för information om hur du åtgärdar problemet eller slutför åtgärden. Läs mer om hur du får support om du använder en plattform som inte tillhör Google.

Andra alternativ

Automatisk verifiering

Ibland har Google redan den information som behövs för att verifiera din webbplats (till exempel om du använder Google Analytics på din webbplats). I det fallet sker processen automatiskt efter att du anger din webbplatsadress på skärmen Företagsinformation och klickar på Fortsätt. Läs mer om automatisk webbplatsverifiering.

Om du använder en e-handelsplattform från tredje part

Om din butikswebbplats ligger på en e-handelsplattform från tredje part kan plattformen ha rekommenderade alternativ för att verifiera webbplatsen. Läs mer hos den aktuella plattformen.

Verifiera och göra anspråk på mer än en webbplats

Med konton för flera kunder kan du hantera flera konton samtidigt. Varje konto kan kopplas till olika webbplatsadresser.

Vanligtvis ska det överordnade kontot verifiera och göra anspråk på toppdomänen, till exempel https://example.com. Varje underkonto ärver automatiskt anspråket och kan ange webbadressen till valfri sökväg under webbadressen med anspråket (till exempel https://example.com.forum eller https://example.com/shop1).

Alternativt kan varje underkonto välja att verifiera och göra anspråk på en annan webbplats.