Toelatingsgids

De website van uw winkel verifiëren en claimen

Verify and claim [hero image]
U moet tijdens het instellen van uw Merchant Center-account de website van uw winkel verifiëren en claimen. In de meeste gevallen hoeft u dit maar één keer te doen.
Als u uw websiteclaim bent kwijtgeraakt, kunt u in deze gids voor probleemoplossing nazoeken waarom dit is gebeurd en wat u kunt doen om het probleem op te lossen.
De termen 'URL' en 'websiteadres' worden in Merchant Center door elkaar gebruikt. Ze betekenen hetzelfde.

Hoe het werkt

Het proces bestaat uit twee delen: U moet uw websiteadres verifiëren en vervolgens claimen.

• Als u uw websiteadres verifieert, verklaart een gebruiker in uw account dat hij of zij eigenaar is van de website. U geeft Google hiermee geen extra toegang tot uw website. Alleen de gebruiker die een website verifieert, kan deze later claimen.
  • Als u uw websiteadres claimt, koppelt u uw geverifieerde websiteadres aan uw Merchant Center-account. Zo reserveert u het websiteadres voor gebruik met uw account.
Opmerking: De links in uw productgegevens moeten overeenkomen met de URL die u claimt in uw account, waaronder het topleveldomein (bijvoorbeeld .com of .net). Artikelen die worden ingediend voor andere domeinen dan het domein dat in uw Merchant Center-account is geregistreerd, kunnen niet worden verwerkt.

Als u ondertiteling in uw taal wilt, schakelt u YouTube-ondertiteling in. Klik onderaan de videospeler op het icoon Instellingen, selecteer Ondertiteling en kies vervolgens de gewenste taal.

Instructies

Uw websiteadres toevoegen en verifiëren

Als een gebruiker in uw account uw website eerder heeft geverifieerd voor gebruik met andere Google-producten, zoals Search Console, hoeft u deze niet afzonderlijk te verifiëren voor gebruik met Merchant Center. Uw website is geverifieerd als een van uw gebruikers een geverifieerde eigenaar van de website is in Search Console. In dat geval kunt u doorgaan naar de claimstap hieronder.

Stap 1: Voeg uw websiteadres toe

1. Log in op uw Merchant Center-account.
  2. Klik in het navigatiemenu op het gereedschapsicoon Merchant Center Settings [icon].
  3. Selecteer onder Tools de optie Bedrijfsgegevens.
  4. Klik op het tabblad Website.
  5. Geef de URL voor uw online winkel op. Deze begint met http:// of https://. Gebruik een domein dat uw eigendom is en dat u onderhoudt.
  6. Klik op Doorgaan.

Opmerking: U kunt deze pagina ook openen door op Uw website-URL opgeven te klikken als u Shopping-advertenties en gratis productvermeldingen instelt.

Verify and claim [infographic]

Stap 2: Verifieer uw website

U kunt uw website op 4 manieren verifiëren.

HTML-tag toevoegen
  • Kies deze methode als u HTML-code kunt toevoegen aan de indexpagina van de site die u wilt verifiëren.
HTML-bestand uploaden
  • Kies deze methode als u nieuwe bestanden kunt toevoegen aan de server achter de site die u wilt verifiëren.
Uw website koppelen aan Google Tag Manager
Uw website aan Google Analytics koppelen
  • Kies deze methode als u beheerderstoegang heeft tot een Google Analytics-account dat al is gekoppeld aan de site die u wilt verifiëren.
  • Dit werkt mogelijk niet als u een platform van derden (zoals Shopify) gebruikt. We raden u aan voor deze accounts een HTML-tag te gebruiken om uw site te verifiëren.
Verify and claim | HTML tag [icon]Een HTML-tag toevoegen

Als u de HTML-code van de indexpagina van uw site kunt bewerken, kunt u een metatag (een regel HTML-code) toevoegen aan de homepage van uw site om uw website te verifiëren. Deze tag is maar een markering en geeft Google geen toegang tot of rechten voor uw site.

Instructies

1. Kopieer en plak de metatag in het <head>-gedeelte van de homepage van uw site, vóór het gedeelte <body>.
  2. Klik rechtsonder op de knop Website verifiëren om uw website in te dienen voor verificatie.

Nadat u uw websiteadres heeft ingediend, ontvangt u een bevestigingsmail van Google Search Console.

Als u geverifieerd wilt blijven, mag u de HTML-tag niet verwijderen nadat u uw website heeft geverifieerd en geclaimd.
Een HTML-bestand uploaden

Als u nieuwe bestanden kunt uploaden naar uw server, kunt u uw website-URL verifiëren door een HTML-bestand te uploaden.

Instructies

1. Klik op het tabblad Website op de link om het HTML-bestand te downloaden. Hiermee genereert u een aangepast HTML-bestand voor uw site.
  2. Upload het bestand naar uw webserver, zodat het toegankelijk is via het pad dat in de instructies wordt weergegeven.
    1. Voorbeeld: Als u https://www.example.com wilt verifiëren, moet het bestand toegankelijk zijn via https://www.example.com/<bestandsnaam>.html. Als u https://www.example.com/shop1 wilt verifiëren, moet het bestand toegankelijk zijn via https://www.example.com/shop1/<bestandsnaam>.html.
  3. Bevestig de upload door naar het siteadres te gaan dat in de instructies wordt vermeld.
  4. Klik rechtsonder op de knop Website verifiëren om uw website in te dienen voor verificatie.
Nadat u uw website heeft ingediend, krijgt u een bevestigingsmail van Google Search Console.
Als u geverifieerd wilt blijven, mag u de HTML-tag niet verwijderen nadat u uw website heeft geverifieerd en geclaimd.
Verify and claim | Google Tag Manager [logo]Google Tag Manager

Overweeg deze methode te gebruiken als u een beheerder op accountniveau voor Google Tag Manager bent.

Instructies

1. Bij het maken van uw Google Tag Manager-account heeft u een codefragment voor containerinstallatie ontvangen en dat fragment op uw website geplaatst.
  2. Zorg ervoor dat het <noscript>-gedeelte van de Tag Manager-code direct na de eerste <body>-tag van de homepage van uw site staat.
  3. Klik rechtsonder op de knop Website verifiëren om uw website in te dienen voor verificatie. Het websiteadres dat u kiest, moet een pagina van uw site zijn waarop de container-ID is opgenomen.

Nadat u uw website heeft ingediend, ontvangt u een bevestigingsmail van Google Search Console.

De container-ID voor Google Tag Manager wordt alleen gebruikt om te verifiëren wie de eigenaar van de website is. De Google Tag Manager-gegevens worden niet bekeken.
Verify and claim |  Google Analytics [Logo]Google Analytics

U kunt deze methode gebruiken als u Google Analytics al gebruikt en rechten voor bewerken voor dat account heeft.

Instructies

1. Zorg ervoor dat u de algemene sitetag van Google Analytics heeft ingesteld.
    1. Als de tag is ingesteld, wordt deze weergegeven na de eerste <head>-tag op elke webpagina waarop de tag is opgenomen. U moet de tag op ten minste één pagina van uw site plaatsen om deze te kunnen verifiëren met Google Analytics.
    2. Als u de tag niet ziet, leest u hier hoe u deze instelt.
  2. Klik rechtsonder op de knop Website verifiëren om uw website in te dienen voor verificatie. De URL die u kiest, moet een pagina van uw site zijn waarop de algemene sitetag van Google Analytics is opgenomen.

Nadat u uw website heeft ingediend, ontvangt u een bevestigingsmail van Google Search Console.

Sommige frameworks of tools, zoals Shopify, implementeren Google Analytics niet op de standaardmanier. In dat geval krijgt u een foutmelding te zien, zoals 'onjuiste tag' of 'onjuiste indeling'. Neem contact op met het supportteam van uw framework of tool voor hulp bij de voorgestelde verificatiemethode.

De algemene sitetag van Google Analytics wordt alleen gebruikt om te verifiëren dat u de eigenaar van uw website bent. De Google Analytics-gegevens worden niet bekeken.

Uw website claimen

Door uw website te claimen, krijgt u het exclusieve recht om de website te gebruiken die aan uw Merchant Center-account is gekoppeld.

Klik rechtsonder op de knop Website claimen om uw website te claimen. Alleen gebruikers die de website hebben geverifieerd, kunnen deze claimen. Als u al een feed heeft gemaakt, moet u deze opnieuw ophalen nadat u uw website heeft geclaimd. Als u de Content API gebruikt, moet u uw feed opnieuw uploaden zodat deze opnieuw kan worden gecrawld.

Andere opties

Automatische verificatie

Soms beschikt Google al over de informatie die nodig is om uw site te verifiëren (bijvoorbeeld als u Google Analytics gebruikt op uw site). In dit geval vindt het proces automatisch plaats nadat u het websiteadres heeft ingevoerd op de pagina Bedrijfsinformatie en op Doorgaan heeft geklikt. Meer informatie over automatische websiteverificatie

Als u een e-commerceplatform van derden gebruikt

Als uw winkelwebsite wordt gehost door een e-commerceplatform van derden, kunnen er voorgestelde opties zijn voor het verifiëren van uw website. Neem contact op met uw platform voor meer informatie.

Meerdere websites verifiëren en claimen

Met multi-client accounts kunt u meerdere accounts beheren. Deze accounts kunnen aan verschillende websiteadressen worden gekoppeld.

Het bovenliggende account moet het hoofdadres verifiëren en claimen, bijvoorbeeld https://example.com. De claim geldt automatisch voor alle subaccounts. Elk subaccount kan zijn websiteadres instellen op de paden onder het geclaimde websiteadres (bijv. https://example.com.uk or https://example.com/shop1).

Daarnaast kan er via elk subaccount een volledig andere website worden geverifieerd en geclaimd. Meer informatie over het verifiëren en claimen van website-URL's voor multi-client accounts