Uppdaterad information på Google Maps med anledning av covid-19

Om ditt område påverkas av covid-19 kan du använda Google Maps för att få relevant information om berörda platser.

Tips! I vissa regioner kan du se ytterligare information som rör covid-19. När du klickar på aviseringen på startskärmen på Google Maps hittar du lokalt relevanta länkar baserat på din aktuella kartvy.

Söka efter vårdmottagningar som erbjuder testning av covid-19

Du kan söka på Google efter en lista över vårdmottagningar nära dig som erbjuder covid-19-testning.

Läs mer om information om covid-19-testning.

Tips! Information om testcenter för covid-19 kanske bara är tillgänglig i vissa länder.

Aktivera covid-19-lagret

Du kan visa information om covid-19 som ett lager i Google Maps.

1. Öppna Google Maps Google Maps på din mobila enhet.
  2. Högst upp trycker du på Lager Lager följt av Covid-19-information.
Lagret med covid-19-information visar det genomsnittliga antalet nya fall per 100 000 personer under en sjudagarsperiod. Det visar också om antalet fall ökar eller minskar. Förklaring av färgerna:
  • Grå: färre än 1 fall
  • Gul: 10–20 fall
  • Orange: 20–30 fall
  • Mörkorange: 20–30 fall
  • Röd: 30–40 fall
  • Mörkröd: Fler än 40 fall

Källor till covid-19-information

Göra företagsrelaterade ändringar

Vi fokuserar för närvarande på att säkerställa att informationen på Google Sök och Maps är tillförlitlig och av hög kvalitet. Vi vill se till att användare och företagsägare har åtkomst till viktig information, som huruvida företaget har öppet eller har särskilda öppettider.

Följ stegen nedan för att föreslå ändringar i företagsinformation. På mobila enheter kan du även redigera andra företagsattribut.

Märka ett företag som tillfälligt stängt

1. Öppna Google Maps Maps.
  2. Sök efter en plats eller välj den på kartan.
  3. Välj Föreslå en ändring följt av Stäng eller ta bort.
  4. Välj Tillfälligt stängd under Orsak.

Om du vill få information om ett företags status kan du skicka ett meddelande till företaget via Google Maps-appen. För att du ska kunna använda denna funktion måste företaget ha aktiverat meddelanden.

Föreslå att ett företag är stängt

1. Öppna Google Maps Maps.
  2. Sök efter en plats eller välj den på kartan.
  3. Välj Föreslå en ändring.
  4. Välj anledningen till stängningen under Stäng eller ta bort.

Anledningar till stängning är tillfällig stängning, dubbletter av platser och att företaget har flyttat till en ny adress.

Tips! Om du anser att något bör tas bort av juridiska skäl skickar du en juridisk begäran.

Märka ett företag som öppnat igen

1. Öppna Google Maps Maps.
  2. Sök efter en plats som har markerats som tillfälligt eller permanent stängd eller välj den på kartan.
  3. Tryck för att utöka bannern Stängd.
  4. Välj Föreslå en ändring följt av Öppna denna plats igen.

Föreslå en ändring på en plats

Du kan bara föreslå redigeringar i vissa länder och regioner.

1. Öppna Google Maps och se till att du är inloggad.
  2. Sök efter en plats eller klicka på den på kartan.
  3. Scrolla ned på den vänstra sidomenyn och välj Föreslå en ändring följt av Ändra namn eller andra uppgifter.
  4. Följ anvisningarna på skärmen för att skicka feedback.

Aviseringar om kollektivtrafik

I vissa länder eller regioner får du varningar i appen när du startar navigeringen och rutten påverkas av restriktioner med anledning av covid-19. Informationen tillhandshålls från lokala, statliga och federala myndigheter.

Varningar och trängselgrad på stationer

Du kan få varningar om det finns

• rekommendationer eller beslut från myndigheter, som krav på ansiktsmask eller avstängningar som påverkar kollektivtrafiken
  • statligt godkända kontrollstationer för covid-19 eller andra gränsrestriktioner längs din körrutt.

När du följer vägbeskrivningar till en vårdmottagning eller ett testcenter visas en påminnelse om att ringa i förväg för att få information om kvalificering och särskilda riktlinjer.

Trängselgrad på stationer

När du reser med kollektivtrafik kan du ibland se hur trångt det är på en viss station. När informationen är tillgänglig hittar du den under namnet på stationen. Informationen baseras på offentlig kollektivtrafikdata.

Hitta restauranger som erbjuder avhämtning och hemkörning

Restauranger som erbjuder avhämtning eller hemkörning visas nu på Google Maps. När du söker efter en viss restaurang eller typ av mat kan du ta reda på vilka alternativ som finns: servering, avhämtning eller hemkörning.

Söka efter avhämtnings- och hemkörningsalternativ

Så här hittar du restauranger som erbjuder avhämtning eller hemkörning:

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din mobila enhet.
  2. Begränsa sökningen till restauranger som erbjuder avhämtning eller hemkörning:
    • Tryck på Avhämtning Avhämtning eller Hemkörning Hemkörning under sökfältet.
    • Skriv ”Avhämtning” eller ”Hemkörning” i sökfältet.

Sökresultaten filtreras på restauranger som erbjuder avhämtning eller hemkörning, med tillgängliga alternativ markerade i sökresultaten.

Se aktuell information från restauranger

Restauranger kan publicera aktuell information gällande covid-19 direkt i sin företagsprofil.

Uppgifterna visas i så fall under Covid-19-uppdateringar från företaget nedanför restaurangens företagsinformation.

Hitta och boka onlinetjänster

Du kan hitta och boka en onlinetjänst direkt på Google när du söker efter särskilda företag eller termer, som ”yogapass” eller ”pianolektioner”. Om ett företag erbjuder dessa tjänster online och har uppdaterat sin GMB-profil för att återspegla detta visas företagets profil:

• grön bockmarkeringOnlineklasser”
  • grön bockmarkering Onlineofferter"
  • grön bockmarkering Tidsbokning online”

För personliga tjänster besöker du Google Sök, Maps eller Google Assistent och gör en bokning hos ett lokalt företag eller en lokal tjänst.

Så här bokar du onlinetjänster

Viktigt! Om det inte finns någon bokningsknapp i företagets faktapanel har de inte registrerat sig för att ta emot bokningar via Google.

1. Öppna Google Sök, Maps eller Google Assistent.
  2. Sök efter den typ av tjänster eller lektioner du vill ha, t.ex. yogalektioner.
  3. Leta reda på och välj den företagsprofil där du vill göra en bokning och klicka på Boka online.
  4. Välj ett datum och en tid.
  5. För företag som låter dig boka enskilda medarbetare: kan du välja önskad person under Medarbetare. Du kan till exempel välja en viss yogainstruktör. Du kan också välja medarbetare senare om du ändrar din bokning.
  6. Klicka på Boka nu.
  7. Ange all nödvändig information i popup-fönstret som visas.
    • Företag kan be om betalning vid bokningstillfället eller när tjänsten levereras.
  8. Klicka på Boka.

Läs om hur du kan boka på Google.