Använda Google Sky Maps

Google Sky Maps är en astronomisk karta där du kan se stjärnor, stjärnbilder, planeter och månen. Besök www.google.se/sky när du vill använda Google Sky Maps.

Söka på himlen

Sök efter himlakroppar och platser genom att ange en sökterm och klicka på Sök. Några exempel:

• Krabbnebulosan
  • Orion
  • NGC 2437
  • 5:34:32.01, 32:00:45.96

Färdas över himlen

Du kan visa himlen på två olika sätt:

Panorera

Om du vill panorera, eller flytta kartan, gör du något av följande:

• Dra vyn i valfri riktning.
  • Tryck på uppåtpilen om du vill flytta kartan norrut.
  • Tryck på nedåtpilen om du vill flytta kartan söderut.
  • Tryck på högerpilen om du vill flytta kartan österut.
  • Tryck på vänsterpilen om du vill flytta kartan västerut.

Zooma in eller ut

Det finns olika sätt att zooma in eller ut på himlen:

• Tryck på knappen + eller -.
  • Flytta markören till en plats på kartan och använd rullningsknappen på musen.
  • Dra zoomreglaget uppåt eller nedåt.

Tips! Dubbelklicka på platsen om du vill centrera och zooma in den.

Obs! Längst ned till vänster finns koordinaterna för markören. Koordinaterna ändras när du flyttar markören.

Se olika vyer

Välj en av vyerna högst upp till höger i Google Sky Maps. Klicka på vyn en gång till när du vill stänga den.

Obs! Du kan visa flera vyer samtidigt.

• Infraröd: Se infraröda bilder av den aktuella vyn. Justera genomskinligheten genom att flytta reglaget.
  • Mikrovågor: Se mikrovågsbilder av den aktuella vyn. Justera genomskinligheten genom att flytta reglaget.
  • Historiskt: Se historiska kartor över himlen. Justera genomskinligheten genom att flytta reglaget. Du kan få en bättre vy om du zoomar ut.

Se bilder

Du kan se intressanta bilder genom att klicka på miniatyrbilderna längst ned på sidan, som Hubble-utställningen. Justera genomskinligheten genom att flytta reglaget (om det visas).

Dela en länk

Du kan dela en länk till den aktuella vyn och lägga upp den på en webbplats eller skicka den till andra. Så här delar du en länk:

1. Klicka på Länka till den här sidan högst upp till vänster.
  2. Kopiera webblänken i adressfältet.
  3. Klistra in adressen i ett e-postmeddelande eller snabbmeddelande och skicka det till mottagaren.

Skriva ut en bild

Klicka på Skriv ut högst upp på sidan om du vill skriva ut den.

Obs! Du kan bara skriva ut grundbilden, inte bilder från olika vyer som infraröd eller historisk.

Visa KML-innehåll

När du har skapat en karta kan du visa KML-baserat innehåll. Det gör du genom att ange webbadressen till KML-filen i sökrutan och klicka på Sök.

Obs! Du kan bara visa en KML-fil åt gången. För närvarande visas inte platsmarkörer i Google Sky Maps.