Google Sky Mapsin käyttäminen

Google Sky Maps on tähtikartta, jonka avulla voit tarkastella taivaankappaleita, kuten tähtiä, tähtikuvioita, galakseja, planeettoja ja kuuta. Google Sky Maps löytyy osoitteesta www.google.fi/sky.

Hakujen tekeminen taivaalla

Voit hakea taivaankappaleita ja paikkoja kirjoittamalla hakutermin ja valitsemalla Haku. Seuraavassa on joitakin esimerkkejä.

• Rapusumu
  • Orion
  • NGC 2437
  • 5:34:32.01, 32:00:45.96

Taivaalla liikkuminen

Taivaan näkymää voi vaihtaa kahdella eri tavalla.

Panorointi

Karttaa voi panoroida seuraavilla tavoilla:

• Vedä näkymää mihin tahansa suuntaan.
  • Liiku kohti pohjoista painamalla ylöspäin osoittavaa nuolta.
  • Liiku kohti etelää painamalla alaspäin osoittavaa nuolta.
  • Liiku kohti itää painamalla oikealle osoittavaa nuolta.
  • Liiku kohti länttä painamalla vasemmalle osoittavaa nuolta.

Lähentäminen ja loitontaminen

Taivasta voi lähentää ja loitontaa muutamalla eri tavalla:

• Paina näppäintä + tai -.
  • Siirrä hiiren kohdistin kartalla olevan paikan päälle ja vieritä hiirellä.
  • Vedä liukusäädintä ylös tai alas.

Vinkki: Voit keskittää ja lähentää tiettyyn paikkaan kaksoisklikkaamalla kyseistä paikkaa.

Huom. Kohdistimen koordinaatit näkyvät ruudun vasemmassa alakulmassa. Koordinaatit päivitetään aina, kun liikutat kohdistinta.

Erilaisten näkymien katseleminen

Voit katsella erilaisia näkymiä Google Sky Mapsissa siirtymällä ruudun oikeaan yläkulmaan ja valitsemalla haluamasi näkymän. Voit poistaa näkymän käytöstä klikkaamalla sitä uudelleen.

Huom. Voit käyttää useita näkymiä samaan aikaan.

• Infrapuna: Tämä näkymä näyttää nykyisen näkymän infrapunakuvina. Säädä läpinäkyvyyttä liukusäätimellä.
  • Mikroaalto: Tämä näkymä näyttää nykyisen näkymän mikroaaltoina. Säädä läpinäkyvyyttä liukusäätimellä.
  • Historiallinen: Tämä näkymä näyttää historiallisia karttoja taivaasta. Säädä läpinäkyvyyttä liukusäätimellä. Loitontaminen saattaa parantaa näkymää.

Kuvakokoelmien katseleminen

Voit katsella mielenkiintoisia kuvakokoelmia klikkaamalla sivun alareunan pikkukuvia, esimerkiksi Hubble-esittelyä. Säädä läpinäkyvyyttä liukusäätimellä (jos se on käytettävissä).

Linkin jakaminen

Voit jakaa nykyisen näkymän lähettämällä sen linkin verkkosivustolle tai ystävillesi. Voit jakaa linkin noudattamalla seuraavia ohjeita:

1. Klikkaa vasemmassa yläkulmassa kohtaa Linkki tälle sivulle.
  2. Kopioi verkko-osoite osoitepalkkiin.
  3. Liitä osoite sähköpostiviestiin tai pikaviestiin ja lähetä se haluamallesi henkilölle.

Kuvan tulostaminen

Voit tulostaa kuvan klikkaamalla ruudun oikeassa yläkulmassa olevaa kohtaa Tulosta.

Huom. Voit tulostaa vain peruskuvia, sillä kuvia ei voi tulostaa näkymistä, kuten infrapuna- tai historiallisesta näkymästä.

KML-sisällön tarkasteleminen

Kun olet luonut kartan, voit tarkastella KML-pohjaista sisältöä. Pääset katsomaan KML-pohjaista sisältöä kirjoittamalla hakukenttään KML-tiedoston URL-osoitteen ja klikkaamalla Hae-painiketta.

Huom. Voit näyttää vain yhden KML-tiedoston kerralla. Paikkamerkinnät eivät vielä näy Google Sky Mapsissa.