Hitta och dela en plats med Plus Codes

Pluskoder fungerar ungefär som gatuadresser. Du kan använda dem för att hämta och använda en enkel digital adress. De kan också hjälpa dig att definiera en specifik plats för en vanlig adress. Du kan till exempel identifiera olika ingångar till samma byggnad.

Du kan använda pluskoder för att identifiera en viss plats för att ta emot leveranser, få åtkomst till nödtjänster eller dirigera personer till en plats. Eftersom koderna är enkla kan du lätt dela dem med andra.

Pluskoderna baseras på latitud och longitud. De använder ett enkelt rutnät och en uppsättning med 20 alfanumeriska tecken. I teckenlistan utesluts avsiktligt tecken som ”1” eller ”l” som kan skapa förvirring.

Här är ett exempel på en Plus Code: JJXX+HR8, Seattle.

Hitta och dela pluskoden för en plats

1. Öppna Google Maps för mobilwebben eller Google Maps-appen Maps på en Android-mobil eller Android-surfplatta.
  2. Hitta platsen där du vill ha en pluskod. Placera en nål på platsen genom att trycka länge på skärmen.
  3. Tryck på panelen Placerad nål längst ned.
  4. Du hittar Plus Code bredvid Plus Code-logotypen  . Till exempel JJXX+HR8, Seattle.
  5. Om du vill kopiera koden för en plats trycker du på Plus Code-ikonen .
  6. Om du vill dela platsen klistrar du in dess Plus Code i e-post- eller meddelandeappen, precis som för en vanlig adress.

Hitta och dela pluskoden för din nuvarande plats

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på den blå punkten som visar din plats.
  3. En blå skärm öppnas med Plus Code för din nuvarande plats. Till exempel JJXX+HR8, Seattle.
  4. Om du vill kopiera koden för en plats trycker du på Plus Code.
  5. Om du vill dela platsen klistrar du in dess Plus Code i e-post- eller meddelandeappen, precis som för en vanlig adress.

Om du är offline kan du se en global pluskod utan stad eller ort. Då läggs det i stället till en områdeskod före pluskoden, till exempel 9C5M8QQ7 + V8.

Hitta en plats med en pluskod

Så söker du efter en plats med en pluskod:

1. Öppna Google Maps för mobilwebben eller Google Maps-appen Maps på en Android-mobil eller Android-surfplatta.
  2. Ange pluskoden i sökrutan högst upp.
    • Om du vill söka i en stad eller ort som du inte befinner dig i: Skriv in en Plus Code tillsammans med stadens eller ortens namn. Till exempel JJXX+HR8, Seattle.
    • Söka i en stad eller ort där du befinner dig: Ange endast en sex- eller sjusiffrig Plus Code. Om du till exempel befinner dig i Seattle kan du söka direkt efter JJXX+HR8.

Läs mer om pluskoder.

Set your home address with a Plus Code

Important: This feature is only available in select countries.

1. On your mobile device, open the Google Maps App Maps.
  2. Tap Saved Spara plats.
  3. Under “Give your home a precise address,” tap Get started och sedan Continue och sedan Find address.
  4. Wait for Maps to find your address. Then, tap Save.