Hitta och dela en plats med pluskoder

Pluskoder fungerar precis som gatuadresser. Du kan använda dem för att hämta och använda en enkel digital adress. De kan också hjälpa dig att definiera en specifik plats för en vanlig adress. Du kan till exempel identifiera olika ingångar till samma byggnad.

Du kan använda pluskoder för att identifiera en viss plats för att ta emot leveranser, få åtkomst till nödtjänster eller dirigera personer till en plats. Eftersom koderna är enkla kan du lätt dela dem med andra.

Pluskoderna baseras på latitud och longitud. De använder ett enkelt rutnät och en uppsättning med 20 alfanumeriska tecken. I teckenlistan utesluts avsiktligt tecken som ”1” eller ”l” som kan skapa förvirring.

Här är ett exempel på en pluskod: 8QQ7 + V8, Dublin.

Hitta och dela pluskoden för en plats

1. Öppna Google Maps för mobilwebben eller Google Maps-appen Maps på en Android-mobil eller Android-surfplatta.
  2. Hitta platsen där du vill ha en pluskod. Släpp en nål "" där genom att trycka länge på skärmen.
  3. Tryck på panelen Placerad nål längst ned.
  4. Leta reda på pluskoden bredvid pluskodslogotypen  . Exempel: 8QQ7 + V8, Dublin.
  5. Om du vill kopiera koden för en plats trycker du på pluskoden .
  6. Om du vill dela platsen klistrar du in pluskoden i e-post- eller meddelandeappen, precis som för en vanlig adress.

Hitta och dela pluskoden för din nuvarande plats

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på den blå punkten som anger din plats.
  3. En blå skärm öppnas där du hittar pluskoden för din nuvarande plats. Exempel: 8QQ7 + V8,Dublin.
  4. Om du vill kopiera koden för en plats trycker du på pluskoden.
  5. Om du vill dela platsen klistrar du in pluskoden i e-post- eller meddelandeappen, precis som för en vanlig adress.

Om du är offline kan en global pluskod visas utan stad eller ort. Då läggs det i stället till en områdeskod före pluskoden, till exempel 9C5M8QQ7 + V8.

Hitta en plats med en pluskod

Använd pluskoden som en adress för att söka efter en plats.

1. Öppna Google Maps för mobilwebben eller Google Maps-appen Maps på en Android-mobil eller Android-surfplatta.
  2. Ange pluskoden i sökrutan högst upp.

Tips! När du söker efter en plats kan du använda en pluskod med namnet på en stad eller ort. Exempel: 8QQ7 + V8, Dublin.
När du är i den stad eller ort där du vill söka räcker det att du anger den sex- eller sjusiffriga pluskoden. Om du till exempel befinner dig i Dublin kan du söka direkt efter 8QQ7 + V8.

Läs mer om pluskoder.