Skapa eller importera 360-gradersfoton

Du kan skapa 360-gradersfoton med Street View-appen. När du importerar ett 360-gradersfoto visas det på kartan där andra användare kan se den.

Obs! Du kan också lägga till 360-gradersfoton med hjälp av appar från andra företag. För att se hur du gör det besöker du apptillverkarens webbplats.

Skapa foton med en mobil

1. Öppna Street View-appen Street View.
  2. Tryck på Skapa Lägg till foto.
  3. Tryck på Kamera Ta foto längst ned till höger.
  4. Ta en serie foton.
  5. Tryck på Klart Klar längst ned.
  6. 360-gradersfotot sammanfogas och sparas på fliken Privat på din mobil. Fotot sparas också på mobilen (om du inte har inaktiverat inställningen).

Skapa foton med en 360-graderskamera

1. Ställ in och anslut din telefon och 360-graderskamera.
  2. Tryck på den blå kameralänken Street View-kamera.
  3. Längst ned till höger på fliken Profil syns en blå cirkel med en orange ring som snurrar när du har tagit ett nytt 360-gradersfoto. Koppla inte från eller stäng av kameran förrän du kan se alla dina foton på fliken Profil.

Ta foton automatiskt eller använda HDR

Fotointervall

Med Fotointervall kan du ta flera foton automatiskt utan att behöva trycka på Kamera för varje foto.

Se till att telefonen är ansluten till 360-graderskameran.

1. Öppna Street View-appen Street View.
  2. Tryck på Mer Mer på fliken Privat.
  3. Slå på reglaget vid Intervall.
  4. Tryck på den blå kameralänken Street View-kamera.
  5. Förflytta dig till nästa position.
  6. Tryck på Paus Pausa om du vill stoppa eller pausa fotointervallet. När du vill starta fotointervallet igen trycker du på Paus Pausa.

Obs!

• Vi rekommenderar att du använder fotointervall med en hjälm eller ett enbensstativ.
  • När du fotograferar stora områden ska du se till att telefonens batteri är fulladdat och att telefonen har tillräckligt med minnesutrymme för fotona. Om du använder fotointervall under 50 minuter får du 300–400 foton som tar upp 3–4 GB av minnesutrymmet.
  • Foton tas med cirka åtta sekunders mellanrum. Tänk på att ta fotona med två små stegs mellanrum (1 m) inomhus och med fem stegs mellanrum (3 m) utomhus. Avståndet blir inte rätt om du springer, cyklar eller kör.
  • Se till att kameran är påslagen tills fotona syns på fliken Profil.
Ta foton med HDR

HDR (high dynamic range) slår ihop tre foton med olika exponeringstid i ett enda foto som kombinerar det bästa från respektive foto.

Så här aktiverar du HDR:

1. Se till att telefonen är ansluten till 360-graderskameran.
  2. Öppna Street View-appen Street View.
  3. Tryck på Mer Mer på fliken Privat.
  4. Slå på reglaget vid HDR.

Obs! HDR-inställningen tar inte bra foton om du rör dig när du tar bilden.

Tips för att skapa flera 360-gradersfoton samtidigt

• Se till att telefonens batteri är fulladdat och att telefonen har tillräckligt med minnesutrymme för fotona.
  • Se till att kameran är stabil på en höjd mellan 1,2 och 1,8 meter, till exempel genom att fästa den vid ett enbensstativ, ett vanligt stativ eller en hjälm.
    • Enbensstativ: Håll enbensstativet stadigt ovanför ditt huvud och håll ned huvudet när du fotograferar.
    • Stativ: Kliv åt sidan innan du fotograferar.
    • Hjälm: Tänk på att hålla huvudet stilla och stadigt när du fotograferar.
  • Ta foton med cirka två små stegs mellanrum (en meter) inomhus och med cirka fem stegs mellanrum (tre meter) utomhus.
  • Följ naturliga stigar och leder så att det finns en tydlig siktlinje mellan fotona.
  • Börja fotografera från vägen och fortsätt tills du är inne på stället.
  • Begränsa samlingen till 100 foton när du fotograferar inomhus.

Tips! Titta på videon om hur du skapar 360-gradersfoton.

Importera 360-gradersfoton

Obs! Innan du importerar 360-gradersfoton ska du se till att bilderna är

• minst 7,5 MP (4K) med bildformatet 2:1
  • högst 75 MB i storlek.
  1. Öppna Street View-appen Street View på din mobil eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Skapa Lägg till foto.
  3. Välj Importera 360-gradersfoton Ladda ned.
  4. Tryck på menyn Meny högst upp till vänster.
  5. Importera foton från Google Drive eller Google Foton.
  6. Markera ett eller flera foton. Om du markerar ett foto importeras det automatiskt.
  7. Om du har markerat flera foton trycker du på Öppna. De importerade fotona visas på fliken Privat.

Spara 360-gradersfoton på din telefon

När du laddar upp ett foto till Street View sparas en kopia av filen på din telefon. Du kan välja vilken mapp som ska användas för att lagra foton.

1. Öppna Street View-appen.
  2. Tryck på Meny Meny.
  3. Tryck på Inställningar följt av Lagringsplats för foton.
  4. Välj var du vill lagra foton.
Populär utrustning tillsammans med digitala systemkameror

Du kan skapa 360-gradersfoton med en digital systemkamera (DSLR) och ett sammanfogningsprogram som PTGui eller Autopano innan du importerar dem till Street View-appen.

DSLR-kamera Canon
  • Rebel-serien: XSi/450D, T1i/500D, T2i/550D, T3i/600D, T4i/650D, XS/1000D, t3/1100D
  • xxD-serien: 20D, 30D, 40D, 50D, 60D, 70D
  • xD-serien: serierna 6D, 7D, 5D
  Nikon
  • D5000, D5100
  • D90, D7000, D7100
  • D200, D300, D300s
  • D600, D700, D800, D810
Fisheye-objektiv
  • Canon 8-15mm f/4L fisheye-objektiv (endast Canon-fäste)
  • Sigma 8mm f/3.5 EX DG fisheye-objektiv
Panoramastativ
  • Nodal Ninja Ultimate R10 med kompakt 90°-rotator
  • 360Precision
  • Acratech Spherical Panoramic Head (endast Sigma-objektiv)
  • Tom Shot 360 (endast Sigma-objektiv)
Stativ med kulled
Fjärrutlösare RS-60E3, RS-80N3, MC-30, MD-DC2