Använda navigering i Google Maps

När du navigerar med Google Maps-appen kan du enkelt visa detaljerade vägbeskrivningar till de platser du vill besöka. Maps visar vägbeskrivningar och hittar den snabbaste rutten till din destination med hjälp av trafikinformation i realtid.

Om du använder röstnavigeringen hör du trafikmeddelanden, var du ska svänga, vilket körfält du ska använda och om det finns någon bättre rutt

Obs! Navigation och information om vilket körfält du ska använda finns inte i alla regioner eller på alla språk.

Starta eller stoppa navigering

1. Öppna appen Google Maps Google Maps.
  2. Sök efter en plats eller tryck på den på kartan.
  3. Tryck på den blå cirkeln längst ned till höger. Där visas en bil, buss, cykel, taxi eller en person som går. Om du istället trycker länge på den blå cirkeln startas navigeringen och du kan hoppa över 4–6.
  4. Valfritt: Om du vill lägga till ytterligare destinationer trycker du på Mer Mer och sedan Lägg till stopp längst upp till höger. Du kan lägga till upp till nio stopp. Tryck på Klar när du är färdig.
  5. Välj ett av följande:
    • Bil:
    • Kollektivtrafik:
    • Promenad:
    • Taxi:
    • Cykel:
  6. Om det finns andra rutter visas de i grått på kartan. Tryck på den grå linjen om du vill följa en annan väg.
  7. Tryck på Navigera när du vill starta navigeringen. Om meddelandet Söker efter GPS visas försöker din telefon hitta en GPS-signal. Det kan bero på att du befinner dig i eller i närheten av en tunnel, ett parkeringsgarage eller en annan plats där det inte finns någon GPS-signal.
  8. Stoppa eller avbryt all navigering genom att trycka på Avbryt X längst ned till vänster.

Tips

• Tryck på det vita fältet längst ned om du vill se en steg-för-steg-lista med vägbeskrivningar.
  • Tryck på kompassen om du vill orientera kartan efter åt vilket håll du är vänd.
  • Du kan lägga till en genväg till vägbeskrivningar du använder ofta, t.ex. hem eller till jobbet.
  • Om du vill växla mellan miles och kilometer öppnar du appen Google Maps Google Maps och sedan Meny Meny och sedan Inställningar och sedan Avståndsenheter och sedan Miles eller Kilometer.

Spela upp röstvägbeskrivningar

Du kan spela upp röstvägbeskrivningar när du navigerar till en plats.

Ändra volymen

1. Öppna appen Google Maps Google Maps och sedan Meny Meny och sedan Inställningar och sedan Navigeringsinställningar och sedan Röstnivå.
  2. Välj Högre, Normal eller Lägre.

Stäng av och slå på ljudet eller spela bara upp varningar

1. Öppna appen Google Maps Google Maps.
  2. Starta navigeringen.
  3. Tryck på Ljud överst till höger. Välj något av följande alternativ:
    • Ljud avstängt: Tryck på ljud avstängt .
    • Endast varningar: Tryck på Endast varningar . Nu spelas bara trafikmeddelanden, information om vägarbeten och olyckor upp. Detaljerade vägbeskrivningar spelas inte upp.
    • Aktivera ljud: Tryck på Ljud av och sedan Ljud .

Åtgärda problem med röstnavigering

Steg 1: Slå på ljudet på enheten

Se till att ljudet är på och att volymen inte är för låg på din telefon eller surfplatta. Höj volymen när du har startat navigeringen.

Steg 2: Kontrollera att ljudet är på i Maps-appen
  1. Öppna appen Google Maps Google Maps.
  2. Starta navigeringen.
  3. Ikonen Ljud på bör visas högst upp till höger. Om du inte ser detta, tryck på Ljud av och sedan Ljud . Google Maps ska då börja prata.
Steg 3: Höj volymen i Maps-appen
  1. Öppna appen Google Maps Google Maps och sedan Meny Meny och sedan Inställningar och sedan Navigeringsinställningar och sedan Röstnivå.
  2. Välj Högre.
Steg 4: Välj vilka högtalare som ska användas

Spela upp röstnavigering i bilens högtalare

1. Slå på Bluetooth på mobilen eller surfplattan.
  2. Parkoppla mobilen eller surfplattan med bilen.
  3. Ställ in att bilens ljudsystem ska använda Bluetooth.
  4. Öppna appen Google Maps Google Maps och sedan Meny Meny och sedan Inställningar och sedan Navigeringsinställningar.
  5. Slå på reglaget bredvid Spela röst över Bluetooth.

Spela upp röstnavigering i telefonens eller surfplattans högtalare

1. Stäng av Bluetooth på mobilen eller surfplattan.
  2. Öppna appen Google Maps Google Maps och sedan Meny Meny och sedan Inställningar och sedan Navigeringsinställningar.
  3. Slå av reglaget bredvid Spela röst över Bluetooth.

Obs!

• I Google Maps för Android version 9.13 och senare kan du spela upp ett testljud. Om du vill göra det öppnar du Google Maps-appen Google Maps och sedan Inställningar och sedan Navigeringsinställningar och sedan Spela testljud. Meddelandet ”Så här låter det när du navigerar med Google Maps” hörs.
  • Om du vill ladda telefonen eller surfplattan kan du använda en USB-laddkabel eller strömadapter som är ansluten till ett uttag eller till cigarettändaren.
Steg 5: Hämta röstvägbeskrivningar

Ibland kanske röstvägbeskrivningar inte hämtas, eller så behöver de uppdateras på din telefon eller surfplatta. Då hörs en ljudsignal istället för röstvägbeskrivningen.

1. Kontrollera att telefonen är ansluten till internet. Röstvägbeskrivningarna hämtas snabbare om du har en snabb internetanslutning.
  2. Hämta vägbeskrivningar.
  3. Använd Google Maps-appen som vanligt. Röstvägbeskrivningar hämtas när Maps-appen är öppen.
  4. När röstvägbeskrivningarna har laddats ner hörs vägbeskrivningar istället för ljudsignaler när du navigerar till en plats.

Fler saker du kan göra med navigering

Stänga av ljudet på röstnavigeringar under telefonsamtal

Om det ringer under navigeringen kan du besvara telefonsamtalet, men röstvägbeskrivningarna fortsätter att höras om du inte stänger av ljudet.

1. Öppna appen Google Maps Google Maps.
  2. Tryck på Meny Meny och sedan Inställningar och sedan Navigeringsinställningar.
  • Slå av röstvägbeskrivningar under telefonsamtal: Avmarkera rutan bredvid Spela upp röst under telefonsamtal.
  • Slå på röstvägbeskrivningar under telefonsamtal: Avmarkera rutan bredvid Spela upp röst under telefonsamtal.
Byta röst

Du kan eventuellt byta till en annan röst i telefonens eller surfplattans text-till-tal-inställningar.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen eller surfplattan.
  2. Tryck på Språk och inmatning.
  3. Tryck på Text till tal.
  4. Välj ett annat alternativ för text till tal under Prioriterad motor.
  5. Den valda rösten används i röstnavigeringen. När du ändrar den här inställningen ändras också rösten i andra appar.
Byta språk
  1. Stäng Google Maps-appen Google Maps.
  2. Gå till inställningarna för telefonen eller surfplattan.
  3. Välj språkinställningar.
  4. Välj ett annat språk.

Obs!

• Den här inställningen ändrar språket i menyer och andra appar på telefonen eller surfplattan.
  • Gatunamn kanske inte spelas upp när du byter språk.
Tips för att spara på batteriet när du navigerar

Batteriet förbrukas snabbare när du navigerar eftersom Maps använder följande i telefonen eller surfplattan:

• din nuvarande plats
  • din skärm
  • dina högtalare

Tips som sparar batteri

• Använd en nätadapter: Du behöver inte oroa dig för att batteriet ska ta slut om telefonen laddas. Vi rekommenderar att du använder en nätadapter, i synnerhet om resan är längre än 30 minuter.
  • Stäng av skärmen: Om du inte behöver se skärmen under navigeringen kan du stänga av skärmen genom att trycka på strömbrytaren på mobilen eller surfplattan. Röstnavigeringen hörs ändå.

Vad du behöver om du vill använda navigering

Krav på telefon eller surfplatta

Om du vill använda navigering behöver du

• aktivera GPS
  • ge Google Maps åtkomst till din nuvarande plats och dina högtalare.