Je locatie vinden en de nauwkeurigheid ervan verbeteren

Google Maps kan je locatie mogelijk niet vinden. Als de gps-locatie van je blauwe stip op de kaart niet klopt of ontbreekt, kun je stappen ondernemen om het probleem op te lossen.

Tip: Met deze stappen worden ook je zoekresultaten verbeterd, waardoor ze relevanter voor je worden.

Je huidige locatie vinden op de kaart

1. Open de Google Maps-app Maps op je Android-telefoon of -tablet.
  2. De blauwe stip op de kaart geeft je locatie aan. Als er geen blauwe stip wordt weergegeven, tik je rechtsonder op Mijn locatie Locatie.

Tip: Tik op de blauwe stip. In het nieuwe venster dat wordt geopend, kun je je Apparaatlocatie of Locatiegeschiedenis aan- of uitzetten.

Hoe Google Maps je huidige locatie vindt

Google Maps schat je locatie op basis van bronnen als:

• Gps: Maps gebruikt satellieten om je locatie vast te stellen tot op ongeveer 20 meter nauwkeurig. Als je in een gebouw of ondergronds bent, is gps soms onnauwkeurig.
  • Wifi: Aan de hand van de locatie van nabijgelegen wifinetwerken kan Maps bepalen waar je bent.
  • Zendmast: Je verbinding met een mobiel netwerk kan tot op een paar duizend meter nauwkeurig worden vastgesteld.

Modus voor hoge nauwkeurigheid aanzetten

Zet Hoge nauwkeurigheid aan, zodat Google Maps je locatie kan vinden en de blauwe stip zo exact mogelijk kan plaatsen.

1. Open de app Instellingen Instellingen op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Locatie.
  3. Zet bovenaan Locatie aan.
  4. Tik op Modus en dan Hoge nauwkeurigheid.

Meer manieren om de locatienauwkeurigheid te verbeteren

Als je locatie nog steeds onjuist wordt weergegeven, kun je het volgende doen.

Wifi aanzetten
  1. Open de app Instellingen Instellingen op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Kies Wifi.
  3. Zet bovenaan wifi aan.
Je telefoon of tablet opnieuw opstarten

Je kunt je Android-telefoon of -tablet opnieuw opstarten door deze uit en weer aan te zetten.

• Je telefoon of tablet uitzetten: houd de aan/uit-knop ingedrukt en dan Uitzetten.
  • Je telefoon of tablet aanzetten: houd de aan/uit-knop ingedrukt tot het apparaat aangaat.
Je telefoon of tablet kalibreren

Als de straal van de blauwe stip breed is of in de verkeerde richting wijst, moet je je kompas kalibreren.

1. Open de Google Maps-app Maps op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Draai achtjes met de telefoon totdat het kompas is gekalibreerd. Je hoeft dit maar een paar keer te doen.
  3. Als het goed is, wordt de straal smaller en wijst deze in de juiste richting.

Compass calibration

Live View kalibreren

Makkelijk de weg vinden met Live View

Met Live View vind je snel je locatie ten opzichte van je omgeving en herkenningspunten in de buurt. Je kunt ook zien hoe ver je je van bepaalde herkenningspunten bevindt en hoe je er komt. Deze herkenningspunten zijn bijvoorbeeld kenmerkende plekken, zoals de Martinitoren in Groningen, of makkelijk herkenbare locaties, zoals lokale parken en toeristische bezienswaardigheden.

In Live View kunt u zich op 2 manieren oriënteren met behulp van herkenningspunten:

• Zoek een plaats of tik op een plaats op de kaart. Tik daarna rechtsonder op Live AR in Google Maps.
  • Zoek naar een categorie, zoals 'restaurants' of 'winkelcentra' en tik dan op Kaart weergeven.
    • Scroll door de geselecteerde locaties en maak je keuze.
    • Tik op Live AR in Google Maps.

Zodra je in Live View bent:

1. Volg de instructies op het scherm zodat Maps je locatie kan vinden.
    Tip: Richt de telefooncamera op gebouwen en borden aan de overkant van de straat in plaats van op bomen en mensen.
  2. Zodra Maps weet waar je bent, krijg je de afstand naar je bestemming te zien. U kunt ook de Live View-wandelnavigatie openen.
Tip: Eventueel kunt u op de informatiekaart van uw plaats zien of uw bestemming op een bovenverdieping van een gebouw is.
De nauwkeurigheid van je locatie verbeteren met Live View
  1. Open de Google Maps-app Google Maps op je iPhone of iPad als je buiten bent.
  2. Tik op de blauwe stip Locatie en dan Kalibreren met Live View AR in Google Maps.
  3. Volg de instructies op het scherm.

Tips:

• Richt de camera van je telefoon op gebouwen en borden om je heen in plaats van op bomen en mensen.
  • Afhankelijk van de beschikbaarheid van Street View kan Maps de Live View Calibrator wel of niet openen.
  • Je positie op Maps wordt nauwkeuriger naarmate er meer gegevens worden verzameld op je locatie.

Wat de blauwe stip betekent

De blauwe stip geeft je locatie aan op de kaart. Als je locatie niet geheel duidelijk is voor Google Maps, staat er een lichtblauwe cirkel rond de blauwe stip. Je bevindt je ergens in de lichtblauwe cirkel. Hoe kleiner de cirkel, hoe zekerder de app is van je locatie.

Tips:

• Als de blauwe stip niet zichtbaar is of grijs is, kan Maps je huidige locatie niet vaststellen en wordt de laatste locatie die je hebt bezocht, weergegeven.
  • Als tussen jou en de zendmasten een obstakel staat, zoals een parkeergarage of een hoog gebouw, kan het zijn dat de blauwe stip niet nauwkeurig is.

Je locatie vinden op andere sites en in andere apps

Volg de bovenstaande stappen om je locatie in Google Maps op andere sites en in andere apps te vinden. Houd er rekening mee dat niet alles hetzelfde werkt:

• Je gebruikt een andere site of app, niet Google Maps.
  • Je moet eerst locatierechten geven aan de site of app die je gebruikt, niet aan Google Maps.
  • Als je Google Chrome of Safari gebruikt, vind je je locatie alleen op beveiligde webpagina's. Je ziet dan 'https' in de adresbalk.