Hitta din position och förbättra platsnoggrannheten

Google Maps kanske inte kan hitta din plats. Om GPS-positionen för den blå punkten på kartan saknas eller inte stämmer kan du göra några saker för att lösa problemet.

Tips! De här stegen förbättrar också dina sökresultat och gör dem mer relevanta för dig.

Se din aktuella plats på kartan

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Den blå punkten på kartan visar din plats. Om det inte syns någon blå punkt kan du trycka på Din plats Plats längst ned till höger.

Tips: Tryck på den blå punkten. I det nya fönstret som öppnas kan du aktivera eller inaktivera Enhetsplats och Platshistorik.

Så hittar Maps din nuvarande plats

Maps använder olika källor för att fastställa var du är, som

• GPS: Maps använder satelliter för att registrera din plats med en noggrannhet på cirka 20 meter. När du befinner dig inuti en byggnad eller under marken visar GPS ibland fel position.
  • wifi: Wifi-nätverk i närheten hjälper Maps att fastställa var du befinner dig.
  • mobilmast: Anslutningen till mobildata kan vara korrekt med upp till några tusen meters noggrannhet.

Aktivera läget Hög precision

Med läget Hög precision kan du hjälpa Google Maps att fastställa din plats genom att placera den blå punkten mer exakt på kartan.

1. Öppna appen Inställningar Inställningar på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Position.
  3. Aktivera Plats högst upp.
  4. Tryck på Läge följt av Hög precision.

Fler sätt att förbättra platsnoggrannheten

Om platsen ändå är fel kan du prova metoderna nedan.

Aktivera wifi
  1. Öppna appen Inställningar Inställningar på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Välj Wi-Fi.
  3. Slå på Wi-Fi högst upp.
Starta om telefonen eller surfplattan

Starta om din telefon eller surfplatta med Android genom att slå av och på den.

• Stäng av telefonen eller surfplattan: Håll ned strömbrytaren följt av Stäng av.
  • Slå på telefonen eller surfplattan: Håll ned strömbrytaren tills enheten slås på.
Kalibrera telefonen eller surfplattan

Om strålen från den blå punkten är bred eller pekar åt fel håll måste du kalibrera kompassen.

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Rör telefonen i åttor tills kompassen har kalibrerats. Du behöver bara göra detta några gånger.
  3. Punkten blir smal och pekar i rätt riktning.

Compass calibration

Kalibrera Live View

Orientera dig med Live View

Orientera dig snabbt i omgivningen och i förhållande till närbelägna landmärken i Live View. Du kan dessutom se avståndet till vissa landmärken och hur du kommer dit. Landmärkena kan vara kända platser, som Empire State Building i New York, och platser som är lätta att känna igen, som lokala parker och turistattraktioner.

Det finns två sätt att orientera dig i Live View med hjälp av landmärken:

• Sök efter en plats eller tryck på den på kartan. Tryck sedan på Live Maps AR i det nedre högra hörnet.
  • Sök efter en kategori, till exempel ”restauranger” eller ”shoppingcenter”, och tryck sedan på Visa karta.
    • Scrolla igenom listan över platser och välj en.
    • Tryck på Live Maps AR.

När du befinner dig i Live View:

1. Följ anvisningarna på skärmen för att hjälpa Maps att hitta din plats.
    Tips! Rikta telefonens kamera mot byggnader och skyltar på andra sidan gatan i stället för mot träd och människor.
  2. När Maps har hittat din plats visas avståndet till din destination. Du kan även öppna navigering för fotgängare i Live View.
Tips! På informationskortet för platsen kan du se om destinationen är längst upp i en byggnad.
Förbättra platsnoggrannheten med Live View
  1. Öppna Google Maps-appen Google Maps på din iPhone eller iPad när du är utomhus.
  2. Tryck på den blå punkten Plats följt av Kalibrera med Live View Maps AR.
  3. Följ anvisningarna på skärmen.

Tips!

• Rikta telefonens kamera mot byggnader och skyltar i närheten i stället för mot träd och människor.
  • Beroende på om Street View är tillgängligt eller inte kan det hända att Maps eventuellt inte öppnar Live View Calibrator.
  • Din position på Maps blir mer exakt när det har samlats in mer data på din plats.

Vad den blå punkten betyder

Den blå punkten visar din plats på kartan. När Google Maps inte kan fastställa din plats visas en ljusblå cirkel runt den blå punkten. Du kan befinna dig var som helst inom den ljusblå cirkeln. Ju mindre cirkeln är, desto mer säker är appen på din plats.

Tips

• Om den blå punkten är nedtonad eller inte syns kan Maps inte hitta din nuvarande plats. I stället visas den senaste platsen du besökte.
  • Om det finns ett hinder mellan dig och olika mobilmaster, som ett parkeringsgarage eller höga byggnader, kanske den blå punkten inte stämmer.

Hitta din plats på andra webbplatser och i andra appar

Följ stegen ovan för att hitta din plats i Google Maps på andra webbplatser och i andra appar. En del funktioner kan skilja sig åt:

• Du måste använda en annan webbplats eller app, inte Google Maps.
  • Du måste först ge platsbehörighet till webbplatsen eller appen som används, inte till Google Maps.
  • Om du öppnar Google Chrome eller Safari hittar du bara din position på säkra webbsidor. Texten ”https” anges i adressfältet.