Je locatie vinden en de nauwkeurigheid ervan verbeteren

Google Maps kan je locatie mogelijk niet vinden. Als de gps-locatie van je blauwe stip op de kaart niet klopt of ontbreekt, kun je stappen ondernemen om het probleem op te lossen.

Tip: Met deze stappen worden ook je zoekresultaten verbeterd, waardoor ze relevanter voor je worden.

Je huidige locatie vinden op de kaart

1. Open de Google Maps-app Maps op je Android-telefoon of -tablet.
  2. De blauwe stip op de kaart geeft je locatie aan. Als er geen blauwe stip wordt weergegeven, tik je rechtsonder op Mijn locatie Locatie.

Hoe Google Maps je huidige locatie vindt

Google Maps schat je locatie op basis van bronnen als:

• Gps: Maps gebruikt satellieten om je locatie vast te stellen tot op ongeveer 20 meter nauwkeurig. Als je in een gebouw of ondergronds bent, is gps soms onnauwkeurig.
  • Wifi: Aan de hand van de locatie van nabijgelegen wifinetwerken kan Maps bepalen waar je bent.
  • Zendmast: Je verbinding met een mobiel netwerk kan tot op een paar duizend meter nauwkeurig worden vastgesteld.

Modus voor hoge nauwkeurigheid aanzetten

Zet Hoge nauwkeurigheid aan, zodat Google Maps je locatie kan vinden en de blauwe stip zo exact mogelijk kan plaatsen.

1. Open de app Instellingen Instellingen op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Locatie.
  3. Zet bovenaan Locatie aan.
  4. Tik op Modus en dan Hoge nauwkeurigheid.

Meer manieren om de locatienauwkeurigheid te verbeteren

Als je locatie nog steeds onjuist wordt weergegeven, kun je het volgende doen.

Wifi aanzetten
  1. Open de app Instellingen Instellingen op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Kies Wifi.
  3. Zet bovenaan wifi aan.
Je telefoon of tablet opnieuw opstarten

Je kunt je Android-telefoon of -tablet opnieuw opstarten door deze uit en weer aan te zetten.

• Je telefoon of tablet uitzetten: houd de aan/uit-knop ingedrukt en dan Uitzetten.
  • Je telefoon of tablet aanzetten: houd de aan/uit-knop ingedrukt tot het apparaat aangaat.
Je telefoon of tablet kalibreren

Als de straal van de blauwe stip breed is of in de verkeerde richting wijst, moet je je kompas kalibreren.

1. Open de Google Maps-app Maps op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Draai achtjes met de telefoon totdat het kompas is gekalibreerd. Je hoeft dit maar een paar keer te doen.
  3. Als het goed is, wordt de straal smaller en wijst deze in de juiste richting.

Compass calibration

De nauwkeurigheid van je locatie verbeteren met Live View
  1. Open de Google Maps-app Google Maps op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Geef een bestemming op in de zoekbalk of tik op een locatie op de kaart.
  3. Tik op Mijn locatie Locatieen dan Kalibreren met Live View.
  4. Volg de instructies op het scherm.
  5. Je positie op Maps wordt nauwkeuriger naarmate meer gegevens worden verzameld op je locatie.

Tip: Richt de camera van je telefoon op gebouwen en borden om je heen in plaats van op bomen en mensen.

Wat de blauwe stip betekent

De blauwe stip geeft je locatie aan op de kaart. Als je locatie niet geheel duidelijk is voor Google Maps, staat er een lichtblauwe cirkel rond de blauwe stip. Je bevindt je ergens in de lichtblauwe cirkel. Hoe kleiner de cirkel, hoe zekerder de app is van je locatie.

Tips:

• Als de blauwe stip niet zichtbaar is of grijs is, kan Maps je huidige locatie niet vaststellen en wordt de laatste locatie die je hebt bezocht, weergegeven.
  • Als tussen jou en de zendmasten een obstakel staat, zoals een parkeergarage of een hoog gebouw, kan het zijn dat de blauwe stip niet nauwkeurig is.

Je locatie vinden op andere sites en in andere apps

Volg de bovenstaande stappen om je locatie in Google Maps op andere sites en in andere apps te vinden. Houd er rekening mee dat niet alles hetzelfde werkt:

• Je gebruikt een andere site of app, niet Google Maps.
  • Je moet eerst locatierechten geven aan de site of app die je gebruikt, niet aan Google Maps.
  • Als je Google Chrome of Safari gebruikt, vind je je locatie alleen op beveiligde webpagina's. Je ziet dan 'https' in de adresbalk.