Routebeschrijvingen opvragen en routes tonen

Met Google Maps kun je routes opvragen voor de auto, het openbaar vervoer, lopen, ritdiensten, de fiets, het vliegtuig en de motor. Als er meerdere routes zijn, is de beste route naar je bestemming blauw en zijn alle andere routes grijs. Bepaalde routes in Google Maps zijn nog in ontwikkeling en kunnen daarom beperkt beschikbaar zijn.

Belangrijk: Blijf alert als je een route op Google Maps gebruikt. Let altijd op je omgeving om te zorgen dat jij en anderen veilig zijn in het verkeer. Volg bij twijfel de werkelijke verkeersregels en bewegwijzering voor de weg of het pad waarop je je bevindt.

1. Open Google Maps op je computer.
  2. Klik op Route Route.
  3. Klik op een punt op de kaart, typ een adres of voeg een plaatsnaam toe.
  4. Kies je vervoermiddel.

Tip: Als je een andere route wilt kiezen voor een vervoermiddel, selecteer je deze op de kaart. Voor elke route zie je de geschatte reistijd op de kaart.

Vervoermiddelen in Google Maps

Je kunt routes voor verschillende vervoermiddelen krijgen in Google Maps. Lees meer informatie over de functies en beschikbaarheid voor elk vervoermiddel:

Auto: Auto

• Autoroutes Auto kunnen wegen bevatten die alleen voor auto's zijn. Gebruik de routeoptie 'Tolwegen en snelwegen vermijden' als je een elektrische fiets of een lichte motor (minder dan 125 cc) gebruikt.
  • Als je een autoroute wilt wijzigen, klik je op een stuk van de route, houd je dat vast en sleep je de route naar een nieuwe plek op de kaart.

Openbaar vervoer: Ov

• Google Maps beschikt niet over ov-routes voor alle steden. Je kunt pas een ov-route opvragen als het lokale openbaarvervoersbedrijf routegegevens heeft toegevoegd aan Google Maps.

Lopen: Lopen

Rit: Rittenservice

Fietsen: Fietsen

• Als je fietst, kun je fietsroutes Fietsen gebruiken als deze beschikbaar zijn in je land/regio.

Vliegtuig:Vlucht

Meerdere bestemmingen toevoegen

Je kunt routes naar meerdere bestemmingen voor alle vervoermiddelen opvragen, behalve voor het openbaar vervoer of het vliegtuig.

1. Open Google Maps op je computer.
  2. Klik op Route Route.
  3. Voeg een vertrekpunt en een bestemming toe.
  4. Klik links onder de opgegeven bestemmingen op Toevoegen Toevoegen.
  5. Kies een andere bestemming om een tussenstop toe te voegen.
    • Je kunt maximaal 9 tussenstops toevoegen.
  6. Klik op een route om de routebeschrijving te zien.

Tip: Je kunt zoeken naar plaatsen op je route.

Zo wijzig je de volgorde van je tussenstops:

1. Zoek de bestemming die je wilt verplaatsen.
  2. Sleep de bestemming.

Voorbeeld van routebeschrijving weergeven in Street View

Belangrijk: Klik op Route Route om een routebeschrijving te krijgen in Street View. Geef daarna het startpunt en de bestemming op.

1. Klik op een computer op Details onder de gewenste route.
  2. Klik op Uitvouwen Uitvouwen voor meer informatie over de route.
  3. Plaats de cursor op een stap in de routebeschrijving. Als Street View beschikbaar is, krijg je een voorbeeldfoto te zien.
  4. Klik op de foto om Street View te openen voor de gewenste stap.
    • Als je Street View wilt bekijken voor andere stappen op de route, klik je in het vak linksonder op Vorige stap of Volgende stap.
    • Als je het voorbeeld wilt sluiten, klik je rechtsboven op Sluiten Sluiten.

Uw route aanpassen

Tolwegen en snelwegen vermijden
  1. Open Google Maps op je computer.
  2. Klik op Route Route.
  3. Klik op een punt op de kaart, typ een adres of voeg een plaatsnaam toe.
  4. Kies Opties.
  5. Vink het selectievakje aan naast Tolwegen of Snelwegen.
De vertrek- of aankomsttijd wijzigen
Je kunt de datum en tijd van je reis veranderen om vóór je vertrek de beste route te vinden op basis van schema's voor verkeer en openbaar vervoer. Dit werkt alleen voor routes met één bestemming.
  1. Open Google Maps op je computer.
  2. Vraag een route op.
  3. Als je je route hebt gekregen, klik je op Nu vertrekken.
  4. Als je de reisdatum en/of -tijd wilt wijzigen, selecteer je Vertrek of Aankomst.
Inzicht in hoe we reismogelijkheden rangschikken

Wanneer je in Google Maps een bestemming opgeeft, laten we je zien hoe je er komt met verschillende vervoermiddelen, zoals met de auto, op de fiets of lopend.

De vervoeropties die we je laten zien, zijn soms gerangschikt op basis van een combinatie van objectieve factoren die je relevante en nuttige informatie laten vinden. Deze factoren zijn bijvoorbeeld de reistijd, de afstand, de prijs, je voorkeur voor een vervoermiddel en de relevantie van een vervoermiddel voor je zoekopdracht. De belangrijkste factoren zijn meestal je voorkeur, de reistijd en soms de prijs.

Voor zover beschikbaar laten we je ook andere mobiliteitsservices zien, zoals openbaar vervoer, scooter- of fietsverhuur en rittenservices. Deze mobiliteitsservices worden aangeboden door derden die hun reisinformatie openbaar beschikbaar stellen of die een partnerovereenkomst met ons hebben. Onze partnerschappen of zakelijke relaties met andere vervoersbedrijven hebben geen invloed op de positie van deze services.