Coördinaten vinden of zoeken op breedte- en lengtegraad

Als je naar een plaats wilt zoeken, geef je de gps-coördinaten voor de lengte- en breedtegraad op in Google Maps. Je kunt ook de coördinaten zoeken van plaatsen die je eerder hebt gevonden.

Naast de lengte- en breedtegraad kun je ook Plus Codes gebruiken om een plaats zonder adres te delen.

Coördinaten opgeven om een plaats te vinden

1. Open Google Maps op je computer.
  2. Geef je coördinaten op in het zoekvak. Hier volgen een paar voorbeelden van geaccepteerde notaties:
    • Decimale graden (DD): 41.40338, 2.17403
    • Graden, minuten en seconden (DMS): 41°24'12.2"N 2°10'26.5"E
    • Graden en decimale minuten (DMM): 41 24.2028, 2 10.4418

De coördinaten van een plaats ophalen

1. Open Google Maps op je computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de locatie of het gebied op de kaart.
    • Er wordt een pop-upvenster geopend. Je ziet de breedte- en lengtegraad in decimale indeling bovenaan het venster.
  3. Klik met de linkermuisknop op de breedte- en lengtegraad om de coördinaten automatisch te kopiëren.

Notaties voor coördinaten

Als je je coördinaten wilt opmaken zodat ze in Google Maps werken, gebruik je decimale graden in de volgende indeling:

• Juist: 41.40338, 2.17403
  • Onjuist: 41,40338, 2,17403

Tips:

• Zet de coördinaten van de breedtegraad vóór de coördinaten van de lengtegraad.
  • Controleer of het eerste getal in je breedtegraadcoördinaten tussen -90 en 90 ligt.
  • Controleer of het eerste getal in je lengtegraadcoördinaten tussen -180 en 180 ligt.