Toegangspunten configureren met Google Location Service

Als leverancier van locatieservices maakt Google gebruik van openbaar verzonden wifi-gegevens van draadloze toegangspunten, GPS-gegevens en gegevens van mobiele zendmasten om uw gebruik van locatiegebaseerde services te verbeteren.

Locatieservices spelen een belangrijke rol bij de meeste hedendaagse populaire locatiegebaseerde applicaties, in het bijzonder op smartphones, laptops en andere apparaten waarop wifi-ondersteuning is ingeschakeld. Wanneer u uw wifi-toegangspunt in Google Location Service opslaat, werken applicaties zoals Google Maps beter en nauwkeuriger.

Er worden alleen openbaar verzonden wifi-gegevens gebruikt om de locatie van een apparaat te schatten.

U kunt zelf bepalen of uw toegangspunt wordt opgenomen in GLS door de onderstaande stappen te volgen.

Hoe kan ik me afmelden?

U kunt zich afmelden door de SSID (naam) van uw wifi-toegangspunt (de naam van uw draadloze netwerk) te wijzigen zodat deze eindigt op '_nomap'. Als uw SSID bijvoorbeeld '12345' is, wijzigt u deze in '12345_nomap'.

U kunt op de onderstaande link voor de fabrikant van uw toegangspunt klikken voor specifieke instructies om de SSID van uw toegangspunt te wijzigen. Als uw toegangspunt is geleverd door uw internetprovider, kunt u contact opnemen met uw provider als u wilt weten hoe u de SSID kunt wijzigen.

• Apple
  • Belkin
  • Linksys (Cisco)
  • Netgear
  • US Robotics

Voor tal van toegangspunten kunt u bijvoorbeeld naar het configuratiescherm gaan waar u de SSID kunt wijzigen aan de hand van de volgende stappen:

1. Breng met een ethernetkabel een fysieke verbinding tot stand tussen uw toegangspunt en uw computer.
  2. Bepaal de standaardgateway van uw verbinding:
    • Typ in Windows 'ipconfig' in de opdrachtprompt (toegankelijk via het menu 'Start').
    • Typ in Mac OS 'ifconfig' in de opdrachtprompt.
    • Typ in Linux 'ifconfig' in de opdrachtprompt.
  3. Nadat u de standaardgateway heeft achterhaald (bijvoorbeeld: 192.168.0.1), typt u deze in de adresbalk van uw webbrowser om naar het configuratiescherm van uw toegangspunt te gaan.
  4. Mogelijk moet u inloggen bij het configuratiescherm van uw toegangspunt. In dat geval vindt u de gebruikersnaam en het wachtwoord wellicht in de documentatie die bij uw toegangspunt is meegeleverd.

Nadat u uw SSID heeft gewijzigd, moet u opnieuw verbinding maken met het netwerk onder de nieuwe naam vanaf wifi-apparaten zoals uw laptop of telefoon. Als uw netwerk is beveiligd met een wachtwoord, zou dit hetzelfde moeten zijn gebleven.

Als u ervoor wilt zorgen dat uw gewijzigde SSID snel bij Google wordt ingediend, opent u Google Maps op een Android-apparaat waarop wifi is ingeschakeld en gebruikt u de functie 'Mijn locatie' om een locatie te bepalen in de buurt van uw wifi-toegangspunt.

Wordt mijn toegangspunt ook uit de locatieservices van andere providers verwijderd als ik me afmeld bij Google Location Service?
Elke provider van locatieservices werkt onafhankelijk, maar de SSID-gebaseerde afmeldmethode kan ook door andere providers worden gedetecteerd. We raden onze sectorgenoten ook aan de tag '_nomap' te beschouwen als afmeldoptie voor de opslag van informatie op een locatieserver.