Aangeven of uw toegangspunt wel of niet mag worden gebruikt door de locatieservices van Google

Ter verbetering van zijn locatieservices gebruikt Google openbaar verzonden wifi-gegevens van draadloze toegangspunten en gegevens van gps-systemen, mobiele zendmasten en sensoren. Alleen openbaar verzonden wifi-gegevens worden gebruikt om bij benadering de locatie van een apparaat te bepalen.

Als u wilt helpen apps zoals Google Maps beter te laten werken, kunt u de locatieservices van Google toestaan uw wifi-toegangspunt te gebruiken. U geeft als volgt aan of uw toegangspunt wel of niet mag worden gebruikt:

Hoe meld ik me af voor locatieservices van Google?

Als u zich wilt afmelden, wijzigt u de SSID van uw wifi-toegangspunt (de naam van uw draadloze netwerk) zodanig dat deze eindigt op _nomap. Als uw SSID bijvoorbeeld 12345 is, wijzigt u deze in 12345_nomap.

Specifieke stappen voor uw toegangspunt

Als u het toegangspunt van uw internetprovider heeft gekregen, neemt u voor instructies contact op met de provider. Raadpleeg in overige gevallen de website van de fabrikant van uw toegangspunt:

Algemene stappen voor veel toegangspunten

1. Breng via een ethernetkabel een fysieke verbinding tot stand tussen het toegangspunt en uw computer.
  2. Zoek de standaardgateway voor uw verbinding:
    • Typ in Windows ipconfig in de opdrachtprompt (via het menu Start).
    • Typ in Mac OS ifconfig in de opdrachtprompt.
    • Typ in Linux ifconfig in de opdrachtprompt.
  3. Als u de standaardgateway heeft gevonden (bijvoorbeeld 192.168.0.1), typt u deze in de adresbalk van uw webbrowser, zoals Chrome of Firefox. Met deze stap komt u bij het configuratiescherm van uw toegangspunt.
  4. Als u wordt gevraagd in te loggen voor toegang tot de functies van uw toegangspunt, geeft u uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Raadpleeg de instructies voor uw toegangspunt.

Nadat u uw SSID heeft gewijzigd, maakt u met de nieuwe naam weer verbinding met het netwerk. Deze stap kan vanaf elk gewenst apparaat met wifi worden uitgevoerd, zoals uw laptop of mobiele telefoon. Als uw netwerk is beveiligd met een wachtwoord, gebruikt u hetzelfde wachtwoord.

Als u ervoor wilt zorgen dat uw gewijzigde SSID snel bij Google wordt ingediend, opent u Google Maps op een Android-apparaat waarop wifi is ingeschakeld. Tik op 'Mijn locatie' Locatie om een locatie te bepalen in de buurt van uw wifi-toegangspunt.

Wordt mijn toegangspunt ook verwijderd uit andere locatieservices?

Alle providers van locatieservices werken onafhankelijk van elkaar. Ook andere providers kunnen een op de SSID gebaseerde afmelding echter detecteren. We raden andere providers dan ook aan de tag _nomap te beschouwen als teken dat de gebruiker zich wil afmelden voor opname in locatieservers.