Upptäcka bedrägerier rörande recensioner och betyg

Ett bedrägeri är en aktivitet som har som syfte att lura människor att betala pengar eller avslöja personliga uppgifter. Här nedanför ser du några tips på hur du kan upptäcka bedrägerier i samband med recensioner och betyg och vad du kan göra om du tror att du har råkat ut för ett sådant bedrägeri.

Tips på hur du kan upptäcka ett bedrägeri

• Se upp för meddelanden, e-postmeddelanden och telefonsamtal från okända där finansiella transaktioner begärs eller erbjuds.
    • En bedragare kan till exempel erbjuda dig pengar om du betygsätter eller skriver en recension på Google Maps om ett företag som du aldrig har besökt. När de har vunnit ditt förtroende kan de begära pengar för att ge dig fler liknande jobb.
  • Se upp för människor som ber dig överföra pengar via presentkort, värdekuponger, kryptovaluta och liknande för att göra något på Google Maps eller någon annan av Googles tjänster.
    • En bedragare kan till exempel be dig betala dem för att ge din plats eller ditt företag en femstjärnig recension. Om du vägrar kan de hota med att ge dig en enstjärnig recension om du inte kompenserar dem ekonomiskt.
  • Se upp med människor som påstår sig representera Google eller ett annat företag men som kontaktar dig utan att ha en företagsrelaterad e-postadress och som delar länkar till misstänkta webbplatser.
    • En bedragare kan till exempel skicka dig en faktura för att använda eller lägga upp uppgifter om ditt företag på Google Maps trots att det är kostnadsfritt att skapa en företagsprofil och lägga upp uppgifter om ett företag på Google.

Viktigt! Bedrägerier är utformade så att man ska tro att det är ont om tid. Ingen pålitlig organisation kräver omedelbar betalning för dina personliga uppgifter. Läs mer om bedrägerier.

Rapportera misstänkt aktivitet

Om du upptäcker innehåll eller en profil som du tror att bryter mot våra policyer ska du rapportera det omedelbart:

Viktigt! Du kan också göra en anmälan hos en myndighet. Läs mer om anmälan hos myndigheter.

Hur Google Maps hanterar bedragare

Vi tolererar inte bedragare. Google Maps håller ständig uppsikt för att upptäcka bedrägligt innehåll. När vi hittar bedragare vidtar vi ett antal olika åtgärder gentemot dem, bland annat:

• Borttagning av innehåll
  • Kontoavstängning
  • Rättstvist