SOS-meddelanden: Störtflodskartor

Du kan hitta störtflodskartor som beräknar vilka områden som berörs av översvämningen. Kartorna kan hjälpa dig att hålla dig säker och medveten om vad som händer i nödsituationer. Läs mer om Googles SOS-meddelanden.

Var datan kommer ifrån

Vi använder satellitdata från källor som Copernicus Sentinel-1-satelliter från Europeiska rymdorganisationen. Satelliten genererar en SAR-bild (Synthetic Aperture Radar) som används för att beräkna det översvämmade området med våra algoritmer.

När kartan uppdateras

Vi uppdaterar kartorna när en ny satellitbild blir tillgänglig. När en bild tas tar det flera timmar innan den finns i våra system. Det kan också ta flera dagar att få fram en satellitbild som vi kan använda. Om vår senast tillgängliga bild är äldre än 72 timmar slutar vi vanligtvis att visa den tills vi har en ny bild.

Kartans exakthet

Det kan vara svårt att identifiera vilka områden som är översvämmade från en satellitbild, så ibland kan det bli fel. Kartor kanske inte visar översvämningar i täta skogs- eller stadsområden. I en genomsnittlig bild uppskattar vi att cirka 80 % av det beräknade översvämningsområdet är korrekt. Områden som inte är markerade som översvämmade förväntas inte vara säkra eftersom vi inte kan visa kartor över täta skogs- eller stadsområden.

Det finns ingen tillgänglig karta

I vissa fall hittar du kanske inte någon översvämningskarta. Det kanske inte finns någon satellitbild eller så genereras ingen karta som uppfyller kraven.