Nødvarsler: kart over springflo

Du kan finne kart over springflo som anslår hvor stort område som blir berørt av flommen. Med disse kartene kan du holde deg trygg og oppdatert i krisesituasjoner. Finn ut mer om Google Nødvarsler.

Hvor henter vi dataene?

Vi bruker satellittdata fra kilder som Copernicus Sentinel-1-satellitter fra Den europeiske romfartsorganisasjon. Denne satellitten produserer et SAR-bilde (syntetisk aperturradar) som algoritmene våre bruker til å beregne det oversvømte området.

Når oppdateres kartet?

Vi oppdaterer flomkart når nye satellittbilder blir tilgjengelige. Når et bilde er tatt, tar det flere timer før det vises i systemene våre. Det kan også ta flere dager å fremstille et satellittbilde vi kan bruke. Hvis det nyeste tilgjengelige bildet er eldre enn 72 timer, skjuler vi det frem til et nytt bilde er tilgjengelig.

Kartnøyaktighet

Det er vanskelig å skille mellom oversvømte områder og områder som ikke er oversvømte, på satellittbilder, så det kan noen ganger oppstå feil. Det kan for eksempel hende at kart ikke kan vise flom i tett skog eller byområder. For et gjennomsnittlig bilde anslår vi at omtrent 80 % av det foreslåtte flomområdet stemmer med virkeligheten. Områder som ikke er merket som oversvømt, anses ikke som trygge, siden vi ikke kan vise kart av tett skog og byområder.

Et kart er ikke tilgjengelig

I noen tilfeller kan det hende du ikke ser et flomkart. Noen ganger finnes det ikke satellittbilder, eller bildet genererer ikke et kvalifisert kart.