Sånn bruker vi navigasjonsdata til å gjøre Maps enda bedre for oss alle

Navigasjon bygger på navigasjonsdata som bidrar til at Google Maps blir nyttigere for oss alle. Slike data samles inn når du bruker funksjoner som for eksempel

• Trinnvis navigasjon
  • Se oversiktlige veibeskrivelser, som automatisk viser oppdatert forventet ankomsttid og når du skal svinge mens du beveger deg langs ruten – direkte fra ruteoversikten eller på låseskjermen. Du kan slå av oversiktlige veibeskrivelser ved å gå til Innstillinger Innstillinger eller trykke på den blå prikken.

Navigasjonsdata har alltid vært nyttige – og er fortsatt nyttige – for at Google Maps skal kunne tilby funksjoner i sanntid, for eksempel trafikkforhold, forstyrrelser og muligheten til å finne den raskeste ruten.

Sånn fungerer navigasjonsdata

Når du navigerer med Google Maps, samler Google inn data for å gjengi omgivelsene så presist som mulig – i sanntid og til alle brukere. Eksempler på slike data er

• GPS-posisjoner
  • navigasjonsinformasjon, for eksempel ruten du tok
  • sensordata fra enhetene dine, for eksempel barometeret

Google bruker dataene dine isolert eller i kombinasjon med andres data for å gjøre Maps bedre, for eksempel gjennom

• bedre navigasjon
  • forslag til alternative ruter som er raskere, så du sparer tid
  • oppdateringer i sanntid, blant annet om trafikk, forstyrrelser og værforhold

Google begynner å samle inn navigasjonsdata

• for trinnvis navigasjon kort tid etter at du har trykket på Start Start
  • for oversiktlige veibeskrivelser kort tid etter at du har begynt å følge ruten, gitt at Maps er åpen

Google slutter å samle inn navigasjonsdata

• for trinnvis navigasjon når du har ankommet destinasjonen (du kan også stoppe navigasjonen ved å trykke på Lukk/Avslutt Lukk)
  • for oversiktlige veibeskrivelser når du har ankommet destinasjonen (du kan også trykke på Tilbake Tilbake)

Finn ut mer om hvordan data samles inn og brukes i samsvar med Googles personvernregler.

Slik beskytter Google navigasjonsdata

• Navigasjonsdata, for eksempel ruten du tok, knyttes ikke opp mot Google-kontoen din. Dataene blir i stedet forbundet med en identifikator som genereres på en sikker måte og tilbakestilles regelmessig. Dette innebærer at Google ikke kan finne navigasjonsdataene dine basert på Google-kontoen din.
  • Andre data som samles inn mens du utforsker verden, for eksempel når du søker etter veibeskrivelser, kan knyttes til Google-kontoen din. Du kan endre kontrollene og administrere aktivitet, deriblant posisjonsloggen eller nett- og appaktivitet, ved å gå til Dataene dine i Maps.
  • Vi samler bare inn de navigasjonsdataene vi trenger for å kunne tilby den best mulige Maps-opplevelsen til alle, og dataene slettes etter at de er behandlet.
  • Oppdateringer på kartet blir verken forbundet med Google-kontoen eller enheten din.

Finn ut mer om hvordan Google beskytter informasjonen din.

Du har kontrollen

Du kan endre posisjonstillatelsen du gir Google Maps. Du bør være klar over at dersom du nekter å gi Maps posisjonstillatelse, deaktiveres funksjonene som er avhengige av tilgang til sanntidsposisjonen din (f.eks. trinnvis navigasjon). Du kan likevel se listen over veibeskrivelser samt forhåndskikke på ruten du skal ta.
Slik endrer du posisjonstillatelsene for Maps:
  1. Finn Google Maps-appen Kart på Android-enheten.
  2. Trykk og hold Google Maps-appen Kart.
  3. Trykk på Appinformasjon Informasjon og så Tillatelser og så Posisjon.
  4. Trykk på et alternativ:
    • Tillat hele tiden: Appen kan se posisjonen din når som helst.
    • Bare når appen brukes: Posisjonen din er bare tilgjengelig når du bruker appen.
    • Spør hver gang: Hver gang du åpner appen, blir du bedt om å gi tilgang til posisjonen din. Posisjonen kan brukes frem til du lukker appen.
    • Avvis: Appen kan ikke bruke posisjonen din, selv ikke når du bruker appen.

Du kan også når som helst slå av oversiktlige veibeskrivelser:

1. Trykk på profilbildet ditt eller forbokstaven din Account circle og så Innstillinger og så Navigasjonsinnstillinger.
    • Du kan også trykke på den blå prikken på skjermen med ruteoversikten.
  2. Trykk på Oversiktlig veibeskrivelse.

Finn ut mer