Controlelijst veiligheid van Gmail

De tips en hulpmiddelen in deze controlelijst kunnen je helpen voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot je Gmail, en je account veilig te stellen als iemand er onlangs toegang tot heeft gekregen.

Je wachtwoord beveiligen

Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen hackers van je account. Als je account onlangs is overgenomen, moet je je wachtwoord nu wijzigen.

Een sterk wachtwoord bedenken

• Gebruik unieke wachtwoorden voor je accounts, met name voor belangrijke accounts zoals je e-mailaccount en je account voor online bankieren. Als je hetzelfde wachtwoord kiest voor al je online accounts, is het alsof je dezelfde sleutel gebruikt om je huis, je auto en je kantoor af te sluiten. Als een crimineel toegang heeft tot één van die zaken, heeft hij dat ook tot de rest.
  • Gebruik een lang wachtwoord. Hoe langer je wachtwoord, hoe moeilijker dit te raden is.
  • Gebruik een wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen.
  • Gebruik een uitdrukking die jij als enige kent. Je kunt voor je e-mail bijvoorbeeld beginnen met 'Mijn vrienden Tom en Jasmine sturen me een keer per dag een grappige e-mail' en vervolgens cijfers en letters gebruiken om het wachtwoord te maken. 'MvT&Jsmekpdge1' is een wachtwoord met veel variatie.

Je wachtwoord wijzigen

1. Log in bij Mijn account.
  2. Selecteer Inloggen bij Google in het gedeelte 'Inloggen en beveiliging'.
  3. Kies Wachtwoord.
  4. Geef je nieuwe wachtwoordgegevens op en selecteer Wachtwoord wijzigen.
Doe het nu

Tips om je wachtwoord veilig te houden

• Verstuur je wachtwoord niet via e-mail. Legitieme websites en services vragen je nooit je wachtwoord via e-mail met ze te delen.
  • Bewaar je wachtwoordherinneringen op een geheime plaats die niet meteen in het oog springt. Laat geen notities met je wachtwoord in het zicht op je computer of bureau slingeren.

Meer informatie over het maken van sterke wachtwoorden.