Controlelijst veiligheid van Gmail

De tips en hulpmiddelen in deze controlelijst kunnen je helpen voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot je Gmail, en je account veilig te stellen als iemand er onlangs toegang tot heeft gekregen.
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd! Je hebt de controlelijst veiligheid voor Gmail voltooid. Houd je voortaan aan de beveiligingsregels die je zojuist hebt geleerd.

Ga naar het Google Online Security Blog om meer te weten te komen over veiligheid.

Je wachtwoord beveiligen

Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen hackers van je account. Als je account onlangs is overgenomen, moet je je wachtwoord nu wijzigen.

Een sterk wachtwoord bedenken

• Gebruik unieke wachtwoorden voor je accounts, met name voor belangrijke accounts zoals je e-mailaccount en je account voor online bankieren. Als je hetzelfde wachtwoord kiest voor al je online accounts, is het alsof je dezelfde sleutel gebruikt om je huis, je auto en je kantoor af te sluiten. Als een crimineel toegang heeft tot één van die zaken, heeft hij dat ook tot de rest.
  • Gebruik een lang wachtwoord. Hoe langer je wachtwoord, hoe moeilijker dit te raden is.
  • Gebruik een wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen.
  • Gebruik een uitdrukking die jij als enige kent. Je kunt voor je e-mail bijvoorbeeld beginnen met 'Mijn vrienden Tom en Jasmine sturen me een keer per dag een grappige e-mail' en vervolgens cijfers en letters gebruiken om het wachtwoord te maken. 'MvT&Jsmekpdge1' is een wachtwoord met veel variatie.

Je wachtwoord wijzigen

1. Log in bij Mijn account.
  2. Selecteer Inloggen bij Google in het gedeelte 'Inloggen en beveiliging'.
  3. Kies Wachtwoord.
  4. Geef je nieuwe wachtwoordgegevens op en selecteer Wachtwoord wijzigen.
Doe het nu

Tips om je wachtwoord veilig te houden

• Verstuur je wachtwoord niet via e-mail. Legitieme websites en services vragen je nooit je wachtwoord via e-mail met ze te delen.
  • Bewaar je wachtwoordherinneringen op een geheime plaats die niet meteen in het oog springt. Laat geen notities met je wachtwoord in het zicht op je computer of bureau slingeren.

Meer informatie over het maken van sterke wachtwoorden.

Werk je opties voor accountherstel bij

Herstelopties helpen je account tegen indringers te beveiligen, en geven je een manier om toegang te krijgen tot je account als je je wachtwoord vergeet.

Mobiele telefoon

Een mobiele telefoon is een van de gemakkelijkste en snelste manieren om je account te beveiligen. Het is veiliger dan je herstel-e-mailadres, omdat je je telefoon meestal bij je hebt. Als je je telefoonnummer aan Google geeft, wordt niet niet aangemeld voor marketinglijsten en krijg je niet meer telefoontjes van telemarketers.

E-mail

Je herstel-emailadres kan worden gebruikt om je een e-mail te sturen waarmee je je wachtwoord opnieuw kunt instellen als je wordt buitengesloten, of om een indringer in je account uit te dagen.

Werk je opties voor accountherstel bij

1. Ga naar www.google.com/settings/security en meld je aan.
  2. Klik onder 'Wachtwoord en herstelopties' op Herstelopties bijwerken.
  3. Voeg beveiligingsopties voor 'Mobiele telefoon' en 'E-mail' toe of bewerk deze.
Doe het nu

Meer informatie over het toevoegen van herstelopties voor uw account.

Controleer je account op ongewone activiteit

Controleer je account regelmatig op onbekende of verdachte activiteit.

Op je pagina Recente activiteit kun je beveiliging-gerelateerde acties zien die je hebt genomen, zoals inloggen op je Google-account, je wachtwoord wijzigen of een herstel-e-mailadres of telefoonnummer toevoegen.

Het is een goede gewoonte om deze acties te controleren en te noteren op welke tijd en locatie ze plaatsvonden. Als je iets verdachts opmerkt -- bijvoorbeeld inloggen vanuit een browser die je nog nooit hebt gebruikt of een locatie waar je nooit bent geweest -- moet je je wachtwoord wijzigen om je account te beveiligen. Meer informatie over verdachte account-activiteit.

Doe het nu

Controleer ontbrekende of verdachte berichten

Als je een groot aantal berichten in je account niet kunt vinden, kan dat een teken zijn dat iemand anders toegang had tot jouw account. Lees meer over het vinden van ontbrekende berichten.

Als je bovendien onbekende berichten opmerkt die zijn verstuurd vanaf je account of als je ongevraagde herstel-e-mails voor wachtwoorden ontvangt van andere websites, kan het zijn dat iemand anders toegang heeft tot jouw account.

• Controleer je verzonden e-mails door op Verzonden berichten aan de linkerkant van je Gmail te klikken. (Als je geen Verzonden berichten ziet, klik je op het vervolgkeuzemenu Meer onderaan je labellijst.)
  • Controleer verwijderde berichten door op Prullenbak aan de linkerkant van je Gmail te klikken. (Als je geen Prullenbak ziet, klik je op het vervolgkeuzemenu Meer onderaan je labellijst.)

Controleer je contactpersonen op fouten.

1. Log in bij Gmail.
  2. Klik in de linkerbovenhoek van je Gmail-pagina op Gmail en kies vervolgens Contactpersonen.
  3. Als je niet alle contactpersonen ziet die je verwacht te zien, kun je je contactpersonen herstellen naar een eerdere periode.

Je Gmail-instellingen controleren

Zorg dat je e-mail op de gewenste plek terechtkomt.

1. Log in bij Gmail.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op het tandwielpictogram en selecteer Instellingen.
  3. Gebruik deze tabel om verschillende instellingen te controleren.
Tabblad Instellingen Sectie Actie
Algemeen Handtekening Zorg ervoor dat er geen onbekende content in het tekstvak staat. Als dit wel zo is, verwijder dan de content en klik onder aan de pagina op Wijzigingen opslaan.
Automatisch antwoord Zorg ervoor dat er geen onbekende content in het tekstvak staat. Als dit wel zo is, verwijder dan de content en klik onderaan de pagina op Wijzigingen opslaan.
Accounts Mail verzenden als Verifieer dat alle e-mailadressen in de lijst van jou zijn.
  • Als er een onbekend of onnodig adres in de lijst staat klik je rechts op verwijderen.
  • Als er een ongewenst 'Antwoordadres' in de lijst staat, klik je op gegevens bewerken en verwijder of wijzig je het 'Antwoordadres'. Wijzigingen opslaan.
Mail van andere accounts (met POP3) controleren: Zorg ervoor dat je de adressen in de lijst herkent. Klik op verwijderen om ongewenste accounts te verwijderen.
Toegang verlenen tot je account Zorg ervoor dat er e-mailadressen in de lijst staan. De eigenaar van een account in deze lijst kan in jouw naam e-mail lezen en verzenden. Klik op verwijderen om de toegang voor een account in te trekken.
Filters Als er filters staan met 'Doorsturen naar', zorg er dan voor dat je het adres kent en dat het correct is ingevoerd. Klik rechts van het filter op bewerken of verwijderen om te wijzigen.
Zoek naar filters met als naam 'Verwijderen' en controleer of jij deze filter hebt gemaakt. Klik rechts van het filter op bewerken of verwijderen om te wijzigen.
Doorsturen en POP/IMAP Doorsturen Controleer of je e-mail niet wordt doorgestuurd naar een ongewenst adres. Als er een ongewenst doorstuuradres staat, kies je Doorsturen uitschakelen en klik je vervolgens onder aan de pagina op Wijzigingen opslaan.
Downloaden via POP Controleer of je instellingen correct zijn. Als POP is ingeschakeld, maar je geen toegang hebt tot je e-mail met POP, selecteer je POP uitschakelen en klik je vervolgens onder aan de pagina op Wijzigingen opslaan.
IMAP-toegang Controleer of je instellingen correct zijn. Als IMAP is ingeschakeld, maar je geen toegang hebt tot je e-mail met IMAP, selecteer je IMAP uitschakelen en klik je vervolgens onder aan de pagina op Wijzigingen opslaan. (Als je een e-mailclient gebruikt als Apple Mail, Thunderbird of Outlook, gebruik je waarschijnlijk IMAP.)

Houd je apparaat schoon

Als je computer is besmet met malware, verwijder de malware dan zo snel mogelijk

Een manier om je computer schoon te maken is door hem te scannen met minstens één, maar liever een paar, antivirusproducten van hoge kwaliteit. We kunnen niet instaan voor de effectiviteit van hun programma's, maar het kan vaak verschil maken om de nieuwste versies te proberen. Meer informatie over apparaatbeveiliging.

Als iemand anders onlangs toegang heeft gekregen tot je account, wijzig je wachtwoord dan opnieuw nadat je malware van je computer hebt verwijderd.

Zorg dat je besturingssysteem up-to-date is

Voor besturingssystemen worden updates beschikbaar gesteld waarmee beveiligingsproblemen worden hersteld. Of je nu Windows of Mac OS gebruikt, we raden je altijd aan je computer te beschermen door de instelling voor automatische updates in te schakelen en updates uit te voeren wanneer je een melding krijgt.

Vergeet niet gewone software te updaten

Sommige software-updates vallen niet onder de updates van het besturingssysteem, maar zijn toch even belangrijk. Voor software zoals Adobe Flash, Adobe Reader, and Java komen regelmatig updates uit die oplossingen voor beveiligingsproblemen kunnen bevatten.

Update je browser

Het is belangrijk om altijd te upgraden naar de nieuwste versie van je webbrowser, zodat je de nieuwste beveiligingsupdates hebt.

Kijk of je browser bijgewerkt is

1. Ga naar whatbrowser.org om te zien welke browser je momenteel gebruikt.
  2. Als er staat: 'Dit is de meest recente versie', is je browser al bijgewerkt.
  3. Als er staat dat er een nieuwere versie is, klik je op de knop Update uw browser en download je de nieuwste versie van je browser.
Doe het nu

Tip

De browser Chrome van Google wordt telkens wanneer je deze start, bijgewerkt naar de nieuwste versie, zodat je altijd beschikt over de nieuwste beveiliging, zonder extra werk.

Authenticatie in twee stappen inschakelen

De meeste mensen beschermen hun account alleen met hun wachtwoord. Maar met authenticatie in twee stappen bescherm je je account met je wachtwoord en je telefoon. Als een onverlaat erin slaagt je wachtwoord te stelen of te raden, moet hij ook je telefoon hebben om in te breken in je account.

Het aanmelden met authenticatie in twee stappen verloopt een beetje anders. Je voert je wachtwoord in zoals gebruikelijk, en vervolgens geef je een verificatiecode op die je van je telefoon krijgt. Voor computers en apparaten die je vaak gebruikt, kun je dit proces vereenvoudigen.

Tip

Vergeet niet aan het einde van het instellingsproces back-upopties in te stellen voor het geval je telefoon een keer niet beschikbaar is (bijvoorbeeld op reis of als je batterij leegraakt).

Meer informatie

Voorkom diefstal van je identiteit en trap niet in oplichting

Antwoord niet als een verdacht(e) bericht of webpagina om persoonlijke of financiële gegevens vraagt

Wees altijd op je hoede voor berichten of sites die om je persoonlijke gegevens vragen, of berichten die je doorverwijzen naar een onbekende webpagina waar om de volgende gegevens wordt gevraagd: gebruikersnamen, wachtwoorden, sofinummers, bankrekeningnummers, pincodes, volledige creditcardnummers, de meisjesnaam van je moeder of je verjaardag.

Antwoord niet op dergelijke berichten en typ niets in formulieren of aanmeldingsschermen waarnaar vanuit die berichten wordt gelinkt.

Meld deze berichten als phishing

Als je een e-mailbericht krijgt waarin om persoonlijke gegevens wordt gevraagd (phishing), kun je dit aan Google melden.

1. Meld je aan bij Gmail.
  2. Open het bericht dat je wilt rapporteren.
  3. Klik op de pijl-omlaag naast 'Beantwoorden' Reply drop-down arrow in de rechterbovenhoek van het berichtvenster.
  4. Selecteer Phishing melden.

Wees voorzichtig bij het reageren op vreemde berichten van je contactpersonen

Als je van iemand die je kent een bericht krijgt dat niets voor hem is, kan er in zijn account zijn ingebroken door iemand die probeert geld of informatie van je los te krijgen. Wees dus voorzichtig bij het antwoorden.

Veelvoorkomende tactieken zijn om je te vragen snel geld te sturen omdat ze in een ver land gestrand zouden zijn, of zeggen dat hun telefoon is gestolen zodat ze niet gebeld kunnen worden. Het bericht kan je ook vragen om op een link te klikken om een plaatje, artikel of video te zien, die je in werkelijkheid naar een site stuurt die je gegevens kan stelen. Denk dus na voordat je klikt! Meer informatie over het voorkomen van identiteitsdiefstal.

Mijd berichten die pretenderen van Google te zijn

Helaas komt het voor dat gewetenloze mensen proberen het merk 'Google' te misbruiken om anderen op te lichten en fraude te plegen. Meer informatie over het vermijden en melden van oplichtingspraktijken met het merk Google.

Speel op veilig als je twijfelt

Als je twijfels hebt over een advertentie of aanbod, vertrouw dan op je intuïtie. Klik alleen op advertenties of koop producten van sites die veilig, gerecenseerd en betrouwbaar zijn. Meer informatie over het vermijden van oplichting.

Meer informatie over accountbeveiliging

Lijst controleren met websites die gemachtigd zijn om de gegevens van je Google-account te openen

Controleer of de lijst met gemachtigde websites correct is en of het om websites gaat die je zelf hebt geselecteerd. Als iemand anders onlangs toegang tot je Google-account heeft gehad, is het mogelijk dat kwaadwillende gebruikers hun eigen websites hebben gemachtigd voor toegang tot je accountgegevens. Zo hebben ze mogelijk toegang tot je Google-account nadat je je wachtwoord hebt gewijzigd.

Als je daarnaast plug-ins of browserextensies hebt geïnstalleerd die toegang hebben tot je account, kan Google de beveiliging van deze services van derden niet garanderen. Als iemand anders toegang heeft tot deze services, heeft die persoon ook toegang tot je Gmail-account.

1. Ga naar www.google.com/settings/security en log in.
  2. Ga naar de sectie Accountrechten en klik op Alles bekijken.
  3. Bekijk de lijst met gekoppelde services.
  4. Als je een ongewenste service ziet, selecteer je de service en klik je rechts op Toegang intrekken.
Open de beveiligingsinstellingen van Google

Uitloggen nadat je op een gedeelde computer bent ingelogd bij Google

Wanneer je openbare computers gebruikt, bijvoorbeeld in een bibliotheek of een cybercafé, vergeet dan niet dat je misschien nog ingelogd bent bij services die je hebt gebruikt, zelfs als je de browser al hebt gesloten. Als je dus een openbare computer gebruikt, moet je altijd uitloggen door te klikken op je accountfoto of je e-mailadres in de rechter bovenhoek en Uitloggen te selecteren.

Je scherm vergrendelen

Je gaat niet de hele dag weg zonder je voordeur af te sluiten, toch? Hetzelfde principe is van toepassing op de computers die je gebruikt. Je moet altijd je scherm op slot doen als je klaar bent met je computer, laptop of telefoon. Voor aanvullende beveiliging moet je ook je apparaat zo instellen dat het automatisch op slot gaat als het in de slaapstand gaat. Meer informatie over het op slot doen van je scherm.

Veilige netwerken gebruiken

Wees extra voorzichtig als je online gaat op een netwerk dat je niet kent. Onderzoek daarnaast hoe je je router en wifi-netwerk thuis veilig kunt instellen. Meer informatie over veilige netwerken.

Beveiligings- en privacytools van Google

Met Google heb je verschillende tools tot je beschikking die je kunnen helpen veilig te blijven en je informatie privé en veilig te houden. Bekijk een aantal van onze populairste tools waarmee Google beter voor je werkt.