Sikkerhedstjekliste for Gmail

De tip og værktøjer, der findes i denne tjekliste, kan hjælpe med at forebygge uautoriseret adgang til din Gmail og gøre din konto sikker, hvis den er blevet kompromitteret for nylig.
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9

Tillykke!

Tillykke! Du har gennemført sikkerhedstjeklisten for Gmail. Husk at følge de sikkerhedsråd, du lige har lært.

Besøg Google Online Security Blog for at få flere oplysninger om sikkerhed.

Gør din adgangskode sikker

Adgangskoder er den første beskyttelse med hijackere. Hvis din konto er blevet kompromitteret for nylig, skal du ændre adgangskoden nu.

Find på en stærk adgangskode

• Brug entydige adgangskoder til dine konti, især til vigtige konti såsom e-mail og netbank. Hvis du vælger samme adgangskode til alle dine onlinekonti, svarer det til, at du bruger samme nøgle til at låse dit hjem, din bil og dit kontor, så hvis en kriminel får adgang til en af dem, er alle kontiene kompromitteret.
  • Brug en lang adgangskode. Jo længere din adgangskode er, desto sværere bliver den at gætte.
  • Brug en adgangskode med en blanding af bogstaver, tal og symboler.
  • Prøv at bruge en sætning, som kun du kender. I forbindelse med din e-mail kunne du starte med "Mine venner Tom og Jasmine sender mig en sjov e-mail en gang om dagen", og derefter bruge tal og bogstaver til at genskabe sætningen. "M'vT&Jsmese1god" er en adgangskode med masser af variationer.

Skift adgangskode

1. Gå til www.google.com/settings/security, og log ind.
  2. Klik på Skift adgangskode under "Adgangskode og valgmuligheder for gendannelse".
  3. Indtast den gamle og den nye adgangskode, og klik på Skift adgangskode.
Gør det med det samme

Tip til, hvordan du holder din adgangskode sikker

• Send ikke din adgangskode via e-mail. Reelle websteder og tjenester beder dig ikke om at sende dine adgangskoder via e-mail.
  • Gem dine påmindelser om adgangskoder på et sikkert sted, der ikke er umiddelbart synligt. Efterlad ikke noter med dine adgangskoder et synligt sted på din computer eller på dit skrivebord.

Få flere oplysninger om oprettelse af stærke adgangskoder.

Opdater indstillingerne for gendannelse af din konto

Valgmulighederne for gendannelse er med til at sikre din konto mod konto-hijackere og kan give dig adgang til din konto, hvis du glemmer din adgangskode.

Mobiltelefon

Med en mobiltelefon har du en af de nemmeste og hurtigste muligheder for at beskytte din konto. Den er mere sikker end din e-mailadresse til gendannelse, fordi du som regel har din telefon med dig. Når du giver dit telefonnummer til gendannelse til Google, betyder det ikke, at du tilmelder dig marketinglister eller bliver ringet op af flere telefonsælgere.

E-mail

Din e-mailadresse til gendannelse kan bruges til at sende dig en e-mail, så du kan nulstille adgangskoden, hvis du bliver blokeret, eller hvis du vil udfordre en konto-hijacker.

Opdater dine indstillinger for kontogendannelse

1. Gå til www.google.com/settings/security, og log ind.
  2. Klik på Opdater valgmuligheder for gendannelse under "Adgangskode og valgmuligheder for gendannelse".
  3. Tilføj eller rediger dine sikkerhedsindstillinger for "Mobiltelefon" og "E-mail".
Gør det med det samme

Få flere oplysninger om tilføjelse af valgmuligheder for gendannelse til din konto.

Tjek din konto for usædvanlig aktivitet

Gennemgå din konto regelmæssigt for at finde ukendte eller mistænkelige aktiviteter

På siden Seneste aktiviteter kan du se de sikkerhedsrelaterede handlinger, du har foretaget, f.eks. hvornår du har logget på din Google-konto, ændret din adgangskode eller tilføjet en e-mailadresse eller et telefonnummer til gendannelse.

Det er en god idé at gennemgå disse handlinger og notere, hvor og hvornår de har fundet sted. Hvis du bemærker noget mistænkeligt, f.eks. login fra en browser, du aldrig har brugt, eller fra et sted, du aldrig har været, skal du ændre din adgangskode for at beskytte din konto. Få flere oplysninger om mistænkelige kontoaktiviteter.

Gør det nu

Kontrollér, om nogen meddelelser mangler eller er mistænkelige

Hvis der mangler et stort antal meddelelser på din konto, kan det være et tegn på, at din konto er blevet kompromitteret. Find ud af, hvordan du finder manglende meddelelser.

Hvis du bemærker ukendte meddelelser, der er sendt fra din konto, eller modtager e-mails til gendannelse af adgangskode fra andre websites, kan din konto være blevet kompromitteret.

• Kontrollér dine sendte e-mails ved at klikke på Sendte e-mails i venstre side af din Gmail. Hvis du ikke kan se Sendte e-mails, skal du klikke på rullemenuen Flere nederst på din liste med etiketter.
  • Kontrollér slettede e-mails ved at klikke på Papirkurv i venstre side af din Gmail. Hvis du ikke kan se Papirkurv, skal du klikke på rullemenuen Flere nederst på din liste med etiketter.

Kontrollér dine kontaktpersoner for fejl

1. Log ind på Gmail.
  2. Klik på Gmail i øverste venstre side af din Gmail-side, og vælg Kontaktpersoner.
  3. Hvis du ikke kan se så mange kontaktpersoner, som du forventede, kan du gendanne dine kontaktpersoner til et tidligere tidspunkt.

Kontrollér dine Gmail-indstillinger

Sørg for, at dine e-mails bliver sendt til det rigtige sted.

1. Log ind på Gmail.
  2. Klik på tandhjulsikonet øverst til højre, og vælg Indstillinger.
  3. Brug tabellen nedenfor til at kontrollere diverse indstillinger.
Fanen Indstillinger Afsnit Handling
Generelt Signatur Kontrollér, at der ikke er ukendt indhold i tekstfeltet. Hvis der er, skal du fjerne det og klikke på Gem ændringer nederst på siden.
Autosvar Kontrollér, at der ikke er ukendt indhold i tekstfeltet. Hvis der er, skal du fjerne det og klikke på Gem ændringer nederst på siden.
Konti Send e-mail som Kontrollér, at alle de viste e-mailadresser tilhører dig.
  • Hvis der vises en ukendt eller unødvendig adresse, skal du klikke på slet i højre side.
  • Hvis der er en uønsket "svaradresse" på listen, skal du klikke på rediger oplysninger og slette eller ændre "svaradressen". Gem ændringerne.
Kontrollér e-mails fra andre konti (med POP3) Kontrollér, at du genkender alle adresserne på listen. Klik på slet for at fjerne de uønskede konti.
Giv adgang til din konto Kontrollér, om der er nogen e-mailadresser på listen. Ejeren af en konto på denne liste kan læse og sende e-mails på dine vegne. Klik på slet for at annullere adgangen for en konto.
Filtre Hvis der er filtre med værdien "Videresend til", skal du kontrollere, at du kender den viste adresse, og at den er korrekt. Klik på rediger eller slet til højre for filteret, hvis du vil udføre ændringer.
Led efter filtre med parameteren "Slet den", og sørg for, at filteret er oprettet af dig. Klik på rediger eller slet til højre for filteret, hvis du vil udføre ændringer.
Videresendelse og POP/IMAP Videresendelse Kontrollér, at dine e-mails ikke bliver videresendt til en uønsket adresse. Hvis der er en uønsket adresse til videresendelse, skal du vælge Deaktiver videresendelse og derefter klikke på Gem ændringer nederst på siden.
POP-download Kontrollér, at dine indstillinger er korrekte. Hvis POP er aktiveret, men du ikke kan få adgang til dine e-mails via POP, skal du vælge Deaktiver POP og derefter klikke på Gem ændringer nederst på siden.
IMAP-adgang Kontrollér, at dine indstillinger er korrekte. Hvis IMAP er aktiveret, men du ikke får adgang til dine e-mails via IMAP, skal du vælge Deaktiver IMAP og derefter klikke på Gem ændringer nederst på siden. Hvis du bruger en e-mailklient, som f.eks. Apple Mail, Thunderbird eller Outlook, bruger du sandsynligvis IMAP.

Hold din enhed ren

Hvis din computer inficeret med malware, skal du fjerne malwaren, så snart du kan

For at rense din computer kan du vælge at scanne den med mindst ét og gerne flere antivirusprogrammer af høj kvalitet. Vi kan ikke stå inde for, at programmerne virker, men det gør ofte en forskel, at man bruger den seneste version af dem. Få flere oplysninger om sikkerhed for enheder.

Hvis din konto er blevet kompromitteret, skal du ændre din adgangskode igen, når du har fjernet malware fra din computer.

Sørg for, at dit operativsystem er opdateret

Operativsystemer udgiver opdateringer for at udbedre sikkerhedsrisici. Uanset om du bruger Windows eller Mac OS, anbefaler vi, at du beskytter din computer ved at aktivere indstillingen for automatisk opdatering og sørger for at opdatere, når du modtager en underretning om det.

Du må ikke ignorere regelmæssige softwareopdateringer

Nogle softwareopdateringer er ikke inkluderet i opdateringerne af dit operativsystem, men de er lige så vigtige. Software såsom Adobe Flash, Adobe Reader og Java udgiver regelmæssigt opdateringer, der kan indeholde rettelser af sikkerhedsrisici.

Opdater din browser

Det er vigtigt, at du altid opgraderer din webbrowser til den seneste version, så du får de seneste sikkerhedsopdateringer.

Find ud af, om din browser er opdateret

1. Gå til whatbrowser.org, hvor du kan se, hvilken browser, du bruger i øjeblikket.
  2. Hvis der står "Dette er den nyeste version", er din browser allererede opdateret.
  3. Hvis der står "Der findes en nyere version", skal du klikke på knappen Opdater din browser og downloade den nyeste version af browseren.
Gør det med det samme

Tip!

Googles browser Chrome opdateres automatisk til den seneste version, hver gang du starter den, så du kan få den senest opdaterede sikkerhed uden yderligere besvær.

Slå totrinsbekræftelse til

De fleste beskytter kun deres konti med deres adgangskode. Med totrinsbekræftelse kan du beskyttede din konto med både din adgangskode og din telefon. Hvis det lykkes en person at stjæle eller gætte din adgangskode, skal personen også bruge din telefon for at få adgang til din konto.

Med totrinsbekræftelse fungerer det lidt anderledes, når du skal logge ind. Du indtaster din adgangskode som sædvanlig, og derefter angiver du en bekræftelseskode, som du får fra din telefon. Du kan gøre denne proces mere simpel for computere eller enheder, som du bruger ofte.

Tip!

Til sidst i opsætningsprocessen skal du sørge for at konfigurere ekstra valgmuligheder til de tilfælde, hvor din telefon ikke er tilgængelig (f.eks. når du rejser, eller hvis batteriet løber tør).

Få flere oplysninger

Forebyg identitetstyveri, og undgå svindel

Svar ikke på mistænkelige meddelelser eller websites, der beder dig om personlige oplysninger eller kontooplysninger

Vær altid på vagt over for meddelelser eller websites, der beder om dine personlige oplysninger, eller meddelelser, der henviser til websites, du ikke kender, hvor du bliver bedt om at opgive følgende typer oplysninger: brugernavne, adgangskoder, CPR-numre, bankkontonumre, pinkoder, fulde kreditkortnumre, din mors pigenavn eller din fødselsdato.

Du må ikke svare på eller begynde at udfylde formularer eller loginskærme, som der linkes til fra sådanne meddelelser.

Rapportér disse meddelelser som phishing

Hvis du modtager en e-mail, der beder dig om personlige oplysninger (phishing), kan du rapportere den til Google.

1. Log ind på Gmail.
  2. Åbn den meddelelse, du vil rapportere.
  3. Klik på pil ned ved siden af Svar Reply drop-down arrow i øverste højre hjørne af meddelelsesruden.
  4. Vælg Rapporter phishing.

Vær forsigtig med at besvare mærkeligt udseende meddelelser fra dine kontaktpersoner

Hvis du ser en meddelelse, der er sendt fra en person du kender, men som ikke synes at passe til denne person, kan afsenderens konto være blevet kompromitteret af en konto-hijacker, der forsøger at lokke penge eller oplysninger fra dig. Derfor skal du være forsigtig, hvis du svarer.

En velkendt taktik kan være at bede dig om at sende dem penge hurtigt, fordi de påstår at være strandet i udlandet, eller deres telefon er blevet stjålet, så det ikke er muligt at ringe til dem. Meddelelsen kan også indeholde et link, som du skal klikke på for at få vist et billede, en artikel eller en video, hvor linket i virkeligheden fører dig til et website, der kan stjæle dine oplysninger – så¨du skal tænke dig om, før du klikker! Få oplysninger om, hvordan du kan forebygge identitetstyveri.

Undgå meddelelser, der foregiver at være fra Google

Desværre forsøger skrupelløse personer sommetider at narre andre ved at udnytte Googles varemærke. Få flere oplysninger om, hvordan du kan undgå og rapportere svindel, der udnytter Googles varemærke.

Hvis du er i tvivl, skal du ikke tage nogen chancer

Hvis du er i tvivl om en annonce eller et tilbud, skal du stole på din mavefornemmelse. Du skal kun klikke på annoncer eller købe produkter på websites, der er sikre og er blevet anmeldt, og som der er tillid til. Få flere oplysninger om, hvordan du kan undgå svindel.

Få flere oplysninger om kontosikkerhed

Kontrollér listen med tjenester, der kan få adgang til dataene på din Google-konto

Sørg for, at listen med godkendte tjenester er korrekt og indeholder de tjenester, du har valgt. Hvis din Google-konto er blevet kompromitteret for nylig, er det muligt, at de ansvarlige har givet deres egne websites tilladelse til at få adgang til dine kontodata. Dette kan give dem mulighed for at få adgang til din Google-konto, efter du har ændret din adgangskode.

Desuden kan Google ikke garantere, at plugins eller browserudvidelser er sikre, hvis du har installeret sådanne tredjepartstjenester. Hvis disse tjenester kompromitteres, gælder det også din Gmail-adgangskode.

1. Gå til www.google.com/settings/security, og log ind.
  2. Find afsnittet Kontotilladelser, og klik på Vis alle.
  3. Gennemgå listen over tilknyttede tjenester.
  4. Hvis du finder en uønsket tjeneste, kan du vælge tjenesten og klikke på Tilbagekald adgangstilladelsen til højre.
Åbn sikkerhedsindstillinger for Google

Log ud, når du har været logget ind på Google på en delt computer

Når du bruger offentligt tilgængelige computere, som f.eks. på et bibliotek eller en internetcafé, skal du huske, at du måske stadig er logget ind på en tjeneste, du har brugt, selv efter du har lukket browseren. Når du bruger en offentligt tilgængelig computer, skal du derfor sørge for at logge ud ved at klikke på dit kontobillede eller din e-mailadresse i øverste højre hjørne og vælge Log ud.

Lås din skærm

Du ville jo ikke lade hoveddøren stå åben, når du går hjemmefra om morgenen, vel? Det samme princip gælder for de computere, du bruger. Du bør altid låse skærmen, når du er færdig med at bruge din computer, din bærbare eller din mobiltelefon. For at gøre sikkerheden endnu bedre skal også indstille din enhed, så den låses automatisk, når den går i dvale. Få flere oplysninger om, hvor dan du låser din skærm.

Brug sikre netværk

Vær ekstra forsigtig, når du går på nettet via et netværk, du ikke kender, og sæt dig ind i, hvordan du konfigurerer din router og dit Wi-Fi-netværk, så de sikre. Få flere oplysninger om sikre netværk.

Kend dine Google-værktøjer til sikkerhed og beskyttelse af personlige oplysninger

Med Google har du en række værktøjer, der kan være med til at sikre dig og holde dine oplysninger fortrolige og sikre. Se nogle af vores mest populære værktøjer, der får Google til at fungere bedre for dig.