Den här funktionen är för närvarande tillgänglig i den integrerade upplevelsen i Google Workspace. Kom igång med upplevelsen genom att läsa den här artikeln.

Hantera dina filer i Gmail-rum

Om du vill använda rum och filer i Gmail aktiverar du Google Chat i Gmail-inställningarna. Läs mer om hur du aktiverar eller inaktiverar Chat i Gmail

Visa och hantera filer i ett Gmail-rum

Du kan visa en lista med filer, länkar och media som delas i ett rum, öppna en fil och lägga till en fil på Drive. Om du tar bort ett chattmeddelande med en delad fil tas det även bort från rum.

Om du raderar en fil i Drive finns fillänken kvar i rummet tills du raderar den från chattmeddelandet där den delades. När du raderar filen från chattmeddelandet tas fillänken bort från chatten och fliken Delat i rummet.

Bifoga en fil i en diskussion

1. Öppna Gmail.
  2. Välj rummet.
  3. Klicka på fliken Filer högst upp.
    • Tips! Om fliken Filer inte visas utökar du rummet till helskärm. Filerna sorteras efter datum och visas när historiken är på.
  4. Öppna en fil genom att klicka på filnamnet.
    • För Google Dokument, Kalkylark och Presentationer: Filen öppnas bredvid konversationen i chattfönstret.
    • För andra Google-filer: Filen öppnas på en ny webbläsarflik.
    • För alla andra filtyper: Filen öppnas som en förhandsgranskning i helskärmsläge.

Tips! Om en fil inte läggs till på Drive klickar du på filnamnet för att ladda ned den. PDF-filer och videofiler öppnas på en ny webbläsarflik.

Samarbeta i befintliga filer i Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer i ett rum

Du kan samarbeta i delade filer i Google Dokument , Kalkylark och Presentationer med teammedlemmar direkt i ett rum. Dokumentet eller kalkylarket öppnas i chattfönstret bredvid konversationen så att ni kan chatta medan ni arbetar i filen tillsammans. När du samarbetar med teammedlemmar kan du redigera, formatera, dela och byta namn på filer utan att lämna Gmail. Öppna filen på en ny flik om du vill arbeta med kommentarer eller använda andra funktioner från Dokument, Kalkylark eller Presentationer.

1. Öppna Gmail.
  2. Välj ett rum och visa det i helskärmsläge om detta inte redan är valt.
    • Om du vill öppna ett befintligt delat dokument pekar du på det i chatten följt av och klickar på Öppna i chatt . Dokumentet öppnas till höger, där du kan göra ändringar direkt utan att ändra flikar.
    • Skapa ett delat dokument i ett rum genom att klicka på menyn Integrering i svarsområdet på fliken Konversation följt av Google Dokument .
    • Stäng ett öppet dokument genom att klicka på Stäng uppe till höger.
  3. Valfritt: Öppna dokumentet på en ny webbläsarflik genom att klicka på Öppna på ny flik uppe till höger i förhandsgranskning av konversationen.

Tips! Det går även att samarbeta i befintliga dokument, kalkylark och presentationer från Google i chattmeddelanden.

Bifoga en fil

Du kan bifoga filer upp till 200 MB i följande format:

• .bmp
  • .gif
  • .jpg
  • .png
  • .wbmp
  • .heic

Du kan bifoga en fil på några olika sätt i ett rum. Du kan bifoga filer på fliken Chatt eller på fliken Filer i ett rum.

Bifoga en fil från fliken Chatt

På fliken Chatt kan du antingen bifoga en fil från datorn eller från Google Drive.

Bifoga en fil från datorn

1. Click Upload .
  2. Select the file you want to send följt av click Send .

Tip: The file is not added to Drive. Other participants get the file directly in the message.

Bifoga en fil från Google Drive

1. Klicka på Google Drive .
  2. Välj den fil du vill skicka. Det här kan vara en fil på Drive eller en fil som du laddar upp från skrivbordet eller nedladdningar.

Tips! När du har valt filen som du vill lägga till i rummet blir du ombedd att välja åtkomstinställningarna för medlemmarna i rummet. Om du kan redigera filen visas ett alternativ för att ge alla i chatten åtkomst till Visa, Kommentera eller Redigera. Om du ger åtkomst till alla i ett rum gäller det även personer som ansluter till rummet senare.

1. Klicka på Skicka Send Arrow.

Bifoga en fil från fliken Filer

Du kan lägga till filer direkt på fliken Filer i ett utrymme.

1. Klicka på Lägg till fil .
  2. Välj den fil du vill lägga till i rummet.

Tips! När du skickar filen får du en avisering om rummet eller någon i rummet inte har åtkomst. Om du kan redigera filen visas ett alternativ för att ge alla i chatten åtkomst till Visa, Kommentera eller Redigera. Om du ger alla i ett rum åtkomst gäller det även personer som går med i rummet senare.

1. När du har valt en fil att lägga till på fliken Filer skapas ett utkastmeddelande med filen i chattfönstret. Du kan lägga till ett meddelande med dokumentlänken innan du skickar det.
  2. Klicka på Skicka .

Filer som är blockerade i Chat

Det finns flera skäl till varför ett uppladdningsfel visas i Google Chat. Chat blockerar filer eller länkar som kan sprida virus, till exempel körbara filer. Chat uppdaterar regelbundet vilka filtyper som tillåts för att skydda mot skadlig programvara.

Du får inte bifoga vissa filtyper. Dessa omfattar följande:

• ADE, ADP, APK, BAT, CAB, CHM, CMD, COM, CPL, DLL, DMG, EXE, HTA, INS, ISP, JAR, JS, JSE, LIB, LNK, MDE, MSC, MSI, MSP, MST, NSH, PIF, SCR, SCT, SHB, SYS, VB, VBE, VBS, VXD, WSC, WSF och WSH.
    Den här listan omfattar även komprimerade format, såsom GZ- eller BZ2-filer. eller filer i arkiv, såsom ZIP- eller TGZ-filer.
  • Dokument med skadliga makron
  • Lösenordsskyddade arkiv som innehåller arkiv.

Om en blockerad fil inte finns på listan ovan och du är säker på att den blockerade filen är säker laddar du upp filen till Drive och skickar den sedan som en Drive-bilaga.

Ta bort en fil

1. Öppna Gmail.
  2. Välj rummet.
  3. Klicka på fliken Filer högst upp. I Gmail kan du behöva visa rummet i helskärmsläge för att fliken Filer ska visas.
  4. Klicka på Visa i chatt   följt av scrolla till chattmeddelandet där filen delades.
  5. Bredvid filen klickar du på Fler åtgärder följt av Radera .

Tips!

• Om du raderar en fil i Drive finns fillänken kvar i rummet tills du raderar den från chattmeddelandet där den delades.
    • Om du inte raderar den från chatten inaktiveras Drive-åtgärder för filen och meddelandet Fil i papperskorgen visar när du klickar på fillänken.
    • Om du inte raderar den från chatten och tömmer papperskorgen i Drive, så visas felmeddelandet Filen har raderats när någon klickar på fillänken och filtiteln återställs till den ursprungliga titel den hade när den delades första gången.
  • När du raderar filen från chattmeddelandet tas fillänken bort från chatten och fliken Filer i rummet.

Organisera och hantera dina filer i Google Drive

• Om du vill lägga till en fil på Google Drive klickar du på Lägg till på Drive Lägg till på min enhet.
  • Om du har behörighet att flytta en fil i Drive klickar du på Flytta .
  • Om du inte har behörighet att flytta en fil på Drive klickar du på Lägg till genväg på Drive .
  • Om du har skapat en genväg till en fil klickar du på Lägg till ytterligare en genväg på Drive .

Tips! Om du vill öppna ett chattmeddelande med en delad fil klickar du på Visa i Chat .

Läs mer om hur du hanterar genvägar för filer på Google Drive