Begära eller returnera ett läskvitto

Den här funktionen är endast tillgänglig om du använder Gmail i jobbet eller på skolan och om Gmail har konfigurerats av en administratör. Läskvitton fungerar inte om du använder ett gmail.com-konto.

Du kan begära ett läskvitto om du vill veta när ett e-postmeddelande öppnas efter att du skickat det. Ett läskvitto skickas till dig i form av ett e-postmeddelande och innehåller tid och datum för då meddelandet öppnades.

Begära ett läskvitto

1. Öppna Gmail på datorn.
  2. Klicka på Skriv.
  3. Skriv ett e-postmeddelande som vanligt.
  4. Klicka på Fler alternativ Fler alternativ för att skicka följt av nere till höger Begär läskvitto
  5. Skicka meddelandet.

Viktigt! Läskvitton visas i inkorgen. Personen du skickade meddelandet till kan behöva godkänna läskvittot innan du får det.

Returnera ett läskvitto

Så här gör du om avsändaren har begärt ett läskvitto för ett meddelande som har skickats till dig och organisationen vill att du ska godkänna det först:

1. Öppna Gmail på datorn.
  2. Kolla din e-post som vanligt.
  3. Om det står i ett meddelande att en avsändare har begärt ett läskvitto väljer du något av följande alternativ:
    • Klicka på Skicka kvitton om du vill skicka kvittot direkt.
    • Klicka på Inte nu om du vill skicka kvittot senare. Du blir ombedd att skicka kvittot nästa gång du öppnar meddelandet.

Tips! Om du inte ser ett meddelade trots att ett läskvitto har begärts så har kvittot skickats automatiskt.

Om kvitton inte returneras

Läskvitton fungerar i de flesta e-postsystem, men du får inget läskvitto om

• du skickar ett meddelade till en e-postlista för en grupp eller ett gruppalias
  • administratören har begränsat kvitton till personer inom organisationen eller till specifika personer utanför organisationen
  • mottagaren använder e-postprogram som inte synkroniseras i realtid (som en POP-klient som endast synkroniseras på begäran eller en G Suite Sync-klient)
  • mottagaren skickar ett läskvitto via en e-postklient som använder IMAP och läskvitton inte skickas automatiskt.

Ta inte läskvitton som en garanti för leverans

Att du får ett läskvitto innebär inte alltid att mottagaren har läst meddelandet. Kvitton fungerar olika beroende på vilket e-postsystem mottagaren använder.

Du kan till exempel få ett läskvitto om en person som använder en IMAP-baserad e-postklient markerar meddelandet som läst utan att öppna det. Vissa mobila e-postsystem utan IMAP skickar inga kvitton alls.