Kommende endringer i måten Google-lagringsplassen din fungerer på

Fra og med 11. november 2020 oppdaterer vi produktretningslinjene for Google Foto, Gmail og Google Disk (inkludert Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner, Tegninger, Skjemaer, Jamboard og Nettsteder) for kontoer som er inaktive eller der kvoten er overskredet.

Om lagring i Google-kontoer

Hver Google-konto har en kvote på 15 GB gratis lagring, som deles mellom Gmail, Google Disk og Google Foto. Du kan utvide lagringskvoten din ved å kjøpe et Google One-abonnement (der det er tilgjengelig). Noen ganger kan du få mer lagringsplass gratis i forbindelse med spesialtilbud, kampanjer eller annet. Du kan finne ut mer om kvoten din ved å se hvilke elementer som bruker av lagringskvoten din.

Hva påvirker lagringskvoten for Google-kontoen din?

Før 1. juni 2021

Elementene nedenfor bruker av lagringskvoten din

• bilder og videoer i opprinnelig kvalitet som sikkerhetskopieres til Google Foto
  • e-poster og vedlegg i Gmail, inkludert innholdet i Søppelpost- og Papirkurv-mappen
  • de fleste filene i Google Disk, inkludert PDF-filer, bilder og videoer

Hvis du overskrider lagringskvoten din

• kan du ikke lenger laste opp nye filer eller bilder til Google Disk
  • kan du ikke sikkerhetskopiere bilder og videoer i opprinnelig kvalitet til Google Foto
  • kan du få problemer med å sende og motta e-post i Gmail
  • kan du fortsatt logge på og få tilgang til Google-kontoen din

Etter 1. juni 2021

Disse tilleggselementene bruker av lagringskvoten din:

• Bilder og videoer i høy kvalitet og hurtigkopieringskvalitet som sikkerhetskopieres til Google Foto etter 1. juni 2021. Finn ut mer om denne endringen.
  • Filer som er opprettet eller redigert i samarbeidsbaserte apper for oppretting av innhold, for eksempel Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner, Tegninger, Skjemaer og Jamboard.
    • Kun filer som er opprettet eller redigert etter 1. juni 2021, bruker av lagringskvoten din.
    • Filer som lastes opp eller sist blir redigert før 1. juni 2021, bruker ikke av lagringskvoten din.

Og slik påvirkes dataene dine av bruken din

Hvis du ikke bruker Gmail, Google Disk (inkludert Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner, Tegninger, Skjemaer eller Jamboard) eller Google Foto på to år, kan det hende at innholdet ditt i de inaktive produktene blir slettet (etter et forhåndsvarsel i rimelig tid).

Hvis du overskrider lagringskvoten din

• kan du ikke laste opp nye filer eller bilder til Google Disk
  • kan du ikke sikkerhetskopiere bilder eller videoer til Google Foto
  • kan du få problemer med å sende og motta e-post i Gmail
  • kan du ikke opprette nye filer i samarbeidsbaserte apper for oppretting av innhold, for eksempel Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner, Tegninger, Skjemaer og Jamboard. Og før du har redusert bruken din av lagringsplass, kan verken du eller andre redigere eller kopiere de berørte filene dine.
  • kan du fortsatt logge på og få tilgang til Google-kontoen din

Når du har overskredet lagringskvoten din i to år, kan innholdet ditt i Gmail, Google Disk (inkludert Google Dokumenter-, Regneark-, Presentasjoner-, Tegninger-, Skjemaer- og Jamboard-filer) og Google Foto bli slettet.

Når du overskrider kvoten, betyr det at du bruker mer lagringsplass enn du har tilgjengelig. Hvis du har overskredet kvoten i to år eller mer og du ikke har frigjort eller kjøpt mer plass for å komme innenfor kvoten igjen, kan det hende at alt innholdet ditt blir fjernet fra Gmail, Disk og Foto. Men før det skjer, gjør vi dette:

• Vi gir deg forhåndsvarsling via e-post og varsler i Google-produktene. Vi kontakter deg minst tre måneder før innholdet blir kvalifisert for sletting.
  • Vi gir deg muligheten til å unngå sletting (ved å betale for mer lagringsplass eller fjerne filer).
  • Vi gir deg muligheten til å laste ned innholdet ditt fra tjenestene våre. Finn ut mer om hvordan du laster ned Google-dataene dine.

Slik kommer du innenfor kvoten igjen

https://one.google.com/storage finner du ulike verktøy for lagringsbehandling som du kan bruke til å finne måter å frigjøre lagringsplass på. Du kan også frigjøre plass ved å laste ned filene til den personlige enheten din og deretter slette dem fra lagringen i nettskyen.

Hvis du vil ha mer lagringsplass for Gmail, Disk og Foto, kan du oppgradere til et større lagringsabonnement med Google One.

Dette skjer når du er inaktiv

Når du har vært inaktiv i Gmail, Google Disk (inkludert Google Dokumenter-, Regneark-, Presentasjoner-, Tegninger-, Skjemaer-, Jamboard- og Nettsteder-filer) eller Google Foto i to år, kan det hende at alt innholdet ditt slettes fra det aktuelle produktet. Men før det skjer, gjør vi dette:

• Vi gir deg forhåndsvarsling via e-post og varsler i Google-produktene. Vi kontakter deg minst tre måneder før innholdet blir kvalifisert for sletting.
  • Vi gir deg muligheten til å unngå sletting (noe du kan gjøre ved å gjøre noe aktivt i produktet)
  • Vi gir deg muligheten til å laste ned innholdet ditt fra tjenestene våre. Finn ut mer om hvordan du laster ned Google-dataene dine.

Hvis du er Google One-abonnent og ikke har noen utestående betalinger eller kvoteproblemer, anses du for å være aktiv.

Viktig: Hvis du for eksempel har vært inaktiv i to år i Foto, men fortsatt er aktiv i Disk og Gmail, blir bare Google Foto-innholdet ditt slettet. Innhold i Gmail og Google Disk (inkludert Google Dokumenter-, Regneark-, Presentasjoner-, Tegninger-, Skjemaer- og Jamboard-filer) blir ikke slettet hvis du er aktiv i de produktene.

Slik holder du deg aktiv i disse produktene

Du kan enkelt holde dataene dine aktive ved fra tid til annen å gå til Gmail, Google Foto og Google Disk (og/eller samarbeidsbaserte apper for oppretting av innhold, for eksempel Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner, Tegninger, Skjemaer, Jamboard og Nettsteder) via nettet eller en Google-app. Sørg for at du er logget på og tilkoblet internett.

Vær oppmerksom på at du kan ha flere kontoer på enheten din. Aktivitet vurderes for hver konto, ikke for hver enhet. Sørg for at du bruker tjenestene via alle kontoene du vil holde aktive.

Eksempler på aktivitet

Gmail

• Pålogget og nettbasert aktivitet i Android-appen, iOS-appen eller nettprogrammet for Gmail, for eksempel bruk av appen til å
    • se innboksen din
    • åpne e-post
    • sende e-post
    • stjernemerke, arkivere, slette eller sette etikett på e-post, merke e-post som lest eller utføre andre e-posthandlinger
    • bakgrunnssynkronisere innboksen din ved hjelp av Android- og iOS-appen for Gmail
  • få tilgang til e-post via API eller en tredjeparts e-postklient som
    • laster inn e-post
    • sender e-post
    • stjernemerker, arkiverer, sletter eller setter etikett på e-post, merker e-post som lest eller utfører andre e-posthandlinger
  • slå på videresending av e-post eller holde appen i gang

Google Disk (inkludert samarbeidsbaserte apper for oppretting av innhold, for eksempel Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner, Tegninger, Skjemaer, Jamboard og Nettsteder)

• Autentisert bruk. Dette omfatter
    • innlasting av Disk på Android, iOS eller nettet
    • bruk av tillegg eller tredjepartsapper med Disk
    • synkronisering av innhold fra en brukerenhet med en synkroniseringsklient, for eksempel Disk Filstrømming eller Backup and Sync
    • bruk av Disk fra en annen app (for å legge ved Disk-filer i e-poster, ta en forhåndskikk på filer i Disk osv.)
    • aktiviteter knyttet til filer som er lagret i Disk, for eksempel oppretting, redigering, visning, deling eller kommentering
    • bruk av samarbeidsbaserte apper for oppretting av innhold, for eksempel Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner, Tegninger, Skjemaer, Jamboard og Nettsteder

Google Foto

• Pålogget og nettbasert aktivitet i Android-appen eller nettprogrammet for Foto, for eksempel bruk av appen til å
    • se det sikkerhetskopierte galleriet ditt
    • dele bilder og videoer
    • opprette album eller fotobøker
  • sikkerhetskopiere bilder eller videoer

Vanlige spørsmål

Gjelder disse retningslinjene for G Suite- / Workspace-kontoer i tillegg til forbrukerkontoer?

Noen endringer knyttet til kvoten din kommer til å gjelde for enkelte Google Workspace-, G Suite for utdanning- og G Suite for ideelle organisasjoner-abonnementer. Se innlegget vårt om Google Workspace-oppdateringer for å finne ut hvordan disse endringene kan påvirke abonnementene.

Gjelder dette for Google Nettsteder, Google Keep og andre apper for oppretting som ikke nevnes her? Hva med Blogger- og YouTube-innhold?

Nei, dette gjelder ikke for Google Nettsteder eller Google Keep. Det gjelder heller ikke for Blogger- eller YouTube-innhold.

Jeg har overskredet kvoten min. Hvor lang tid går det før innholdet mitt blir slettet?

Hvis kontoen din er underlagt disse endrede retningslinjene, prøver vi å varsle deg i god tid (minst tre måneder på forhånd) før innholdet ditt eventuelt blir slettet. Innholdet ditt blir kvalifisert for sletting når du har overskredet lagringskvoten din i to år. For å sikre at innholdet ditt ikke slettes, må du enten redusere mengden lagringsplass du bruker, eller oppgradere til et større lagringsabonnement med Google One.

Varsler dere meg før dataene mine slettes?

Hvis kontoen din er underlagt disse endrede retningslinjene, varsler vi deg i god tid (minst tre måneder på forhånd) før innholdet ditt eventuelt blir slettet. Vi prøver å kontakte deg via e-postadressen din og via varsler. Finn ut mer om hvordan du administrerer e-postadressene for Google-kontoen din.

Jeg vet ikke om jeg kan holde aktiviteten min oppe annethvert år. Hva gjør jeg?

Vi forstår at det kan oppstå livssituasjoner som holder deg borte fra telefonen eller datamaskinen i lengre perioder. Derfor har vi angitt at det skal gå to år før du blir regnet som inaktiv.

Hvis du vil administrere dataene dine på en annen måte dersom du skulle bli inaktiv, kan du bruke Inaktiv konto-kontroll. Dette verktøyet sender deg påminnelser om kontoen din og gir deg mulighet til å styre hva som skal skje med kontoen når du ikke kan bruke den lenger. Du kan også angi at en pålitelig kontakt kan laste ned dataene dine hvis du slutter å bruke kontoen din – selv før den eventuelt blir kvalifisert for sletting.

I tillegg kan du når som helst laste ned dataene dine for å sikkerhetskopiere dem.

Hvordan beholder jeg innhold fra familiemedlemmer som har gått bort?

Vi er klar over at mange går bort uten å ha gitt tydelige instruksjoner for hvordan nettkontoene deres skal behandles. Google kan samarbeide med den nærmeste familien og andre representanter (under enkelte omstendigheter) for å fremskaffe innhold fra kontoen til en person som har gått bort. Finn ut mer om prosessen vår for å be om tilgang til avdøde brukeres data

Hvis du vil gi oss forhåndsbeskjed om hva som skal gjøres med dataene dine i tilfelle død eller lengre tids inaktivitet, kan du finne ut mer om Inaktiv konto-kontroll.

• Merk: Innstillingene for Inaktiv konto-kontroll overstyrer ikke retningslinjene våre for inaktive kontoer og kontoer der kvoten overskrides.