Gmail gebruiken met een schermlezer

Gmail is een e-mail-app met tools en functies waarmee je beveiligd acties kunt uitvoeren op e-mails, in contact kunt blijven met anderen, je inbox kunt ordenen en op de hoogte kunt blijven van alles wat belangrijk is. Gmail bevat toegankelijkheidsfuncties die speciaal zijn gemaakt voor mensen met een visuele beperking.

Gebruik de tips op deze pagina om alles te halen uit Gmail als je een desktopschermlezer gebruikt voor tekst-naar-spraak, zoals VoiceOver, ChromeVox, JAWS of NVDA.

Snel aan de slag

In dit artikel vind je informatie over hoe je Gmail kunt gebruiken. Het lezen ervan kan wel even duren. Als je snel aan de slag wilt gaan, kun je deze tips gebruiken om e-mails te browsen, te beantwoorden en op te stellen.

Voordat je begint

Tips

• Als je de focus wilt verplaatsen tussen gesprekken in de inbox of met een specifiek label, druk je op pijl-omhoog of pijl-omlaag of j of k.
  • Druk op Enter of o om een gesprek te openen en berichten te lezen.
  • Zo kun je berichten in het geopende gesprek lezen:
    • Druk op de n om elk ongelezen bericht in het gesprek te lezen, beginnend met het oudste ongelezen bericht.
    • Druk op de p om eerdere berichten in het gesprek te lezen.
    • Gebruik de virtuele modus van je schermlezer als je wilt lezen per eenheid, zoals alinea, zin, woord of regel.
    • Druk op de puntkomma om alle berichten uit te vouwen, zodat ze allemaal kunnen worden gelezen met n en p.
  • Voer het volgende in om acties uit te voeren:
    • u: Ga terug naar de inbox en laat het bericht als gelezen staan.
    • a: Stuur iedereen een antwoord op het bericht dat de focus heeft.
    • r: Stuur een antwoord naar de afzender van het bericht dat de focus heeft.
    • e: Archiveer het gesprek.
    • m: Negeer het gesprek.
  • Druk op de x om een of meer gesprekken in de lijst met gesprekken in je inbox te selecteren. Als er gesprekken zijn geselecteerd, kun je de bovenstaande acties gebruiken, behalve de u.
  • Deze opdrachten zijn ook handig:
    • c: Stel een nieuw bericht op.
    • g daarna i: Ga naar de inbox.
    • Shift + i: Markeer als gelezen. Als je deze combinatie voor een geopend bericht gebruikt, ga je terug naar de inbox.
    • Shift + u: Markeer als ongelezen. Als je deze combinatie voor een geopend bericht gebruikt, ga je terug naar de inbox.
    • plus of is gelijk aan: Markeer als belangrijk.
    • koppelteken: Markeer als niet belangrijk.
    • b: Snooze.
    • Shift + t: Voeg toe aan taken.
    • v: Ga naar.
    • l: Open label als.
    • y: Verwijder label. Vergelijkbaar met archiveren.
    • z: Maak de meest recente actie ongedaan.

Aan de slag

Je schermlezer en Gmail instellen

Aanbevolen browser en schermlezers

Gmail raadt Chrome aan met:

• NVDA of JAWS voor Windows
  • ChromeVox voor ChromeOS
  • VoiceOver voor MacOS

Gmail als web-app gebruiken

Gmail is een web-app met sneltoetsen waarmee je snel acties kunt uitvoeren en in de interface kunt navigeren.

Belangrijk: Als je Gmail wilt gebruiken als web-app, stel je de schermlezer als volgt in op de focusmodus:

• Virtuele cursor voor JAWS moet uitstaan. Schakelen doe je met jaws + z.
  • NVDA moet in de focusmodus staan. Schakel met nvda + spatie.
  • Voor ChromeVox moet de sticky modus uitstaan. Druk 2 keer snel op de zoektoets om te schakelen.
  • Voor VoiceOver moet QuickKeys uitstaan. Druk tegelijkertijd op pijl-links en pijl-rechts om te schakelen.

De status voor omgekeerd schakelen wordt 'virtuele modus' genoemd.

Tip: Wanneer Gmail wordt geopend, bevindt de JAWS-schermlezer zich waarschijnlijk standaard in de virtuele modus. Sommige schermlezers bieden de mogelijkheid om bepaalde sites of domeinen, zoals google.com of mail.google.com, in de focusmodus te openen. Raadpleeg de documentatie van je schermlezer als je wilt dat Gmail automatisch wordt geopend in de focusmodus.

Sneltoetsen aanzetten in Gmail

Sneltoetsen om door de interface te navigeren zijn alleen beschikbaar in de standaardweergave als deze zijn aangezet in de instellingen in Gmail. Deze sneltoetsen voor navigatie zijn niet beschikbaar tijdens het opstellen en beantwoorden van berichten. Tijdens het opstellen van berichten is er een andere reeks algemene sneltoetsen voor opmaak.

Je kunt in Gmail instellen dat toetsenbordnavigatie wordt toegestaan als de schermlezer in de focusmodus staat.

1. Druk op de toets met het vraagteken (Shift + slash) om het dialoogvenster Sneltoetsen te openen.
  2. Druk 1 keer op Tab om naar de link met de naam Aanzetten of Uitzetten te gaan.
  3. Als de link de naam Aanzetten heeft, druk je op Enter om sneltoetsen voor Gmail aan te zetten.

Belangrijk: Als de sneltoets met het vraagteken niet werkt, navigeer je naar de link Standaard onderaan de pagina en activeer je de link, zodat de weergave overeenkomt met de weergave die in dit artikel wordt beschreven.

Je kunt in Gmail altijd de volledige lijst met sneltoetsen openen of op het vraagteken (Shift + slash) drukken. Sommige van onze sneltoetsen, zoals het vraagteken, zijn interpunctietoetsen. Tijdens het checken ervan, kan het nuttig zijn je schermlezer tijdelijk zo in te stellen dat de meeste leestekens worden gelezen.

Basisprincipes van navigatie

Navigeren, activeren en selecteren

In dit artikel gebruiken we de termen navigeren, activeren en selecteren. Als de focusmodus aanstaat, wordt de navigatie doorgaans uitgevoerd met Tab, Shift + Tab, de pijltoetsen of veel van de sneltoetsen in de volledige lijst met sneltoetsen.

In de virtuele modus wordt de navigatie meestal uitgevoerd met de opdrachten waarmee je in de browser naar andere content gaat. Het activeren wordt uitgevoerd met een schermlezerspecifieke sneltoets.

In de focusmodus worden doorgaans de tab, pijltoetsen of andere door de app gedefinieerde sneltoetsen gebruikt om te navigeren. Het activeren wordt uitgevoerd met Enter of de spatiebalk.

Als je Gmail gebruikt met een toetsenbord, geldt het plaatsen van de focus op een gesprek of bericht als één actie. Het selecteren van het gesprek of bericht is een afzonderlijke actie.

Als je een gesprek of bericht wilt selecteren waarop de focus is geplaatst, druk je op het toetsenbord op de x. Druk opnieuw op de x om de selectie ongedaan te maken. De schermlezer kondigt het nieuwe aantal geselecteerde items aan als je een gesprek of bericht selecteert of deselecteert.

Als je een bulkselectie wilt uitvoeren, druk je op een sterretje en daarna op een van de volgende toetsen, bijvoorbeeld sterretje en daarna:

• a: Selecteer alle gesprekken.
  • n: Deselecteer alle gesprekken.
  • r: Selecteer gelezen gesprekken.
  • u: Selecteer ongelezen gesprekken.
  • s: Selecteer gesprekken met ster.
  • t: Selecteer gesprekken zonder ster.

Sommige gespreksacties, zoals archiveren of verwijderen, zijn niet beschikbaar als er geen gesprek is geselecteerd. Ook gelden sommige acties, zoals doorsturen of beantwoorden, alleen voor afzonderlijke berichten, niet voor gesprekken.

Sneltoetsen gebruiken

Belangrijk:

• Sneltoetsen voor Gmail moeten in de focusmodus worden ingevoerd.
  • Sommige sneltoetsen worden geschreven als een reeks toetsen, zoals g gevolgd door i, of een sterretje gevolgd door a. In zo'n geval moet je de tweede toetsaanslag binnen 3 seconden na de eerste toetsaanslag doen.

Als in Gmail de schermlezer is ingesteld op focusmodus en de sneltoetsen werken niet, typ je de voor de browser geldende opdracht voor vernieuwen of opnieuw laden. Dit is meestal Ctrl + r (⌘ + r op de Mac).

Het contextmenu openen

Naast sneltoetsen kun je het contextmenu gebruiken om beschikbare opties te vinden wanneer je met gesprekken of berichten werkt.

In Windows open je het contextmenu door te drukken op:

• De toets Applicaties. Op de meeste toetsenborden van volledig formaat is dat de 2e toets rechts van de spatiebalk. Op kleinere toetsenborden kan het contextmenu meestal worden geopend met een toetscombinatie.
  • Shift + F10.

Op MacOS moet VoiceOver zijn aangezet om het contextmenu te openen. Als VoiceOver is aangezet, druk je op VO + Shift + M.

Druk in ChromeOS op:

• Shift + F10, als er functietoetsen beschikbaar zijn.
  • Zoeken + m, wanneer ChromeVox is aangezet.

Meer informatie over de Gmail-interface

De interface van Gmail bestaat uit 4 gedeelten of deelvensters. Hier is een lijst met veelgebruikte standaardcomponenten en uitleg over hoe je de verschillende gedeelten kunt herkennen:

• Bovenste kop, in de schermlezer getoond als oriëntatiepunt met een banner:
    • Hoofdmenu: Schakelaar voor het tonen/verbergen van de links naar Inbox, Verzonden, Concepten etc.
    • Gmail: Link naar startscherm.
    • Bewerkingsveld voor zoeken: In de schermlezer getoond als oriëntatiepunt voor de zoekfunctie, bevat ook de knop Zoekopties tonen.
    • Statusknop: Stel je status in als Actief, Niet storen, Afwezig of maak een eigen status. Instellingen voor Chat-meldingen aanpassen.
    • Supportknop.
    • De knop Instellingen.
    • Knop voor Google-apps: Open andere Google-apps in een nieuw tabblad.
    • Knop Google-account: Beheer je account. Log in en uit bij je accounts.
  • Linkerdeelvenster, in de schermlezer getoond als oriëntatiepunt voor navigatie:
    • E-mail: Hier staan labels en mappen. In dit artikel gaat het voornamelijk over e-mail.
    • Chat: Vermeldt contacten of groepen met wie je spreekt.
    • Ruimtes: Maak of zoek groepsgesprekken met de optie om bestanden of taken te delen.
    • Meet: Maak of neem deel aan een vergadering die wordt geopend in een nieuw browsertabblad.

Tip: Ga naar Chat gebruiken met toegankelijkheidsfuncties voor meer informatie over Chat, Ruimtes en Meet.

• Hoofdgebied, in je schermlezer weergegeven als hoofdoriëntatiepunt
    • Dit is het grootste en belangrijkste gedeelte van de Gmail-interface. Hier worden gesprekken, berichten of berichtcontent weergegeven. Als je op de kommatoets drukt, wordt er een werkbalk geopend. De werkbalkfuncties zijn ook beschikbaar via sneltoetsen of het contextmenu. Deze methoden zijn vaak sneller dan de werkbalk. Als je in het linkervenster Chat of Ruimtes activeert, worden ze hier weergegeven in plaats van e-mail of als een compacte versie in een pop-upvenster.
  • Rechtervenster, in je schermlezer weergegeven in een aanvullend oriëntatiepunt in het zijvenster
    • Dit deelvenster wordt beheerd door een schakelaar met het label Zijvenster tonen of Zijvenster verbergen. In de virtuele modus bevindt de knop zich aan het einde van de virtuele buffer of browsebuffer van je schermlezer.
    • Als het zijvenster wordt getoond, bevindt de content zich in een aanvullend oriëntatiepunt met het label Zijvenster.
    • Als dit gedeelte is uitgevouwen, krijg je toegang tot andere Google-producten, zoals Agenda, Keep, Tasks en Contacten.

Veelvoorkomende taken uitvoeren

Gmail openen

Ga naar gmail.com. De focus staat op je inbox als de pagina wordt geladen.

Browsen en e-mails lezen

Browsen door de inbox

In de inbox navigeer je in focusmodus met de pijltoetsen. Als je de inbox verlaat, druk je op g en daarna op i om terug te gaan.

In de inbox navigeer je tussen de gesprekken met:

• Pijl-omhoog of k voor nieuwere gesprekken
  • Pijl-omlaag of j voor oudere gesprekken

Je kunt door de inbox navigeren als lijst of als raster. Als je voor lijst hebt gekozen, worden meerdere velden voorgelezen tijdens het navigeren. Als je voor raster hebt gekozen, wordt er maar één veld voorgelezen. Als je als raster wilt navigeren, gebruik je de pijl naar rechts om tussen kolommen te schakelen. Navigeer je vervolgens met pijl-omlaag naar beneden, wordt alleen de tekst voorgelezen in de kolom waarin je je bevindt, bijvoorbeeld de afzender.

Acties uitvoeren op geselecteerde gesprekken

Als je acties wilt uitvoeren op geselecteerde gesprekken, kun je het volgende gebruiken:

Als een of meer gesprekken zijn geselecteerd, kun je bijvoorbeeld de sneltoets of het contextmenu gebruiken om de geselecteerde gesprekken naar de prullenbak te verplaatsen, ze te archiveren of ze van een label te voorzien.

Tip: Als je de meest recente actie ongedaan wilt maken, druk je meteen op de z.

Inboxacties

Pas een van de volgende acties toe op geselecteerde gesprekken in de inbox:

1. Gebruik pijl-omhoog of pijl-omlaag om tussen gesprekken te navigeren.
  2. Druk op de x om een of meer gesprekken te selecteren. Je hoort het nieuwe aantal geselecteerde gesprekken.
  3. Contextmenu:
    • Gebruik pijl-omhoog of pijl-omlaag om door de lijst met beschikbare opties te bladeren.
    • Druk op Enter om de gewenste actie te kiezen.
  4. Sneltoetsen:
    • Archiveren (e): Sla geselecteerde gesprekken op in de archiefmap en verwijder het gesprek uit de lijst met gesprekken.
    • Negeren (m): Verwijder geselecteerde gesprekken uit je inbox en archiveer het gesprek.
    • Spam melden (uitroepteken): Markeer geselecteerde gesprekken als spam.
    • Verwijderen (cijferteken): Verplaats geselecteerde gesprekken naar de prullenbak.
    • Markeren als gelezen (Shift + i).
    • Markeren als ongelezen (Shift + u).
    • Markeren als belangrijk (plus of gelijk aan).
    • Markeren als niet belangrijk (koppelteken).
    • Verplaatsen naar (v): Verplaats geselecteerde gesprekken naar een andere map.
    • Labels (l): Voeg standaardlabels of aangepaste labels toe aan geselecteerde gesprekken.
    • Label verwijderen (y): Verwijder vooraf ingestelde of aangepaste labels uit geselecteerde gesprekken.
    • Snoozen (b): Zet meldingen met vertraging uit voor de geselecteerde gesprekken.
    • Toevoegen aan Tasks (Shift + t): Maakt een nieuwe taak in Mijn taken in het gesprek.
Berichtacties

Acties die beschikbaar zijn als een gesprek wordt geopend, zijn onder andere:

• Ster/cyclus schakelen tussen sterren die je hebt aangezet via Instellingen (s)
  • Voeg Shift toe aan het volgende om op een nieuw tabblad te werken, bijvoorbeeld Shift + r:
    • Antwoord (r)
    • Allen beantwoorden (a)
    • Doorsturen (f)
  • Verwijderen (cijferteken)
  • Melden als spam (uitroepteken)
  • Label verwijderen (y)
  • Verplaatsen naar een label (v)
  • Markeren als ongelezen vanaf hier (underscore)
  • Het hele gesprek uitvouwen (puntkomma)
  • Hele gesprek samenvouwen (dubbelepunt)

Een e-mail lezen

E-mail wordt standaard weergegeven als gesprekken met alle antwoorden op hetzelfde onderwerp in één gesprek. Als je het gesprek voor het eerst opent, ligt de focus op het onderwerp. Als je naar het oudste ongelezen bericht in het gesprek wilt gaan, druk je op de n. Als je de focus op elk ongelezen bericht wilt plaatsen en totdat het laatste bericht is voorgelezen, druk je opnieuw op de n.

Elk bericht in het gesprek bevat ook een paar veelgebruikte opties voor 'Met ster', 'Beantwoorden', het menu 'Meer' openen en 'Details tonen'. Als je een tabblad wilt openen dat alle specifieke informatie over het bericht in het gesprek bevat, ga je naar Details weergeven en druk je op Enter. Dit is vooral handig om de gegevens te verduidelijken van een ontvanger met een veelvoorkomende voornaam.

Gebruik de sneltoets p als je eerdere berichten wilt lezen. Als een gesprek maar één bericht bevat, navigeer je met de n één keer. De p en de n hebben verder geen invloed.

Als een gesprek eerder gelezen berichten bevat, worden ze samengevouwen. Een paar berichten kunnen als korte fragmenten worden gepresenteerd. Als je alle berichten wilt uitvouwen, gebruik je de puntkomma. Vervolgens kun je met de p en de n in chronologische volgorde naar het vorige en volgende bericht in het gesprek gaan. Je kunt ook op het laatste bericht na alle berichten samenvouwen met de dubbelepunt.

Als je langere berichten met meer details wilt lezen, schakel je over naar de virtuele modus van de schermlezer om de berichten per regel te lezen met pijl-omlaag. Begin met het onderwerp en ga verder met de koptekst met de datum en afzender en enkele andere snelle opties, voordat je naar de hoofdtekst gaat. Na het laatste bericht zijn er knoppen om het gesprek te beantwoorden of door te sturen.

Als het bericht meerdere antwoorden bevat, worden de eerder gelezen antwoorden samengevouwen, zodat je makkelijker alleen nieuwe berichten kunt lezen. Als je snel de samengevouwen leesberichten in het gesprek wilt overslaan, gebruik je de kopnavigatie van je schermlezer om naar de persoon te gaan die de nieuwe reactie heeft gestuurd. Daarna kun je de berichtregel per regel lezen of andere navigatie voor uitgebreide content gebruiken, zoals links, koppen en tabellen. Als er meerdere nieuwe berichten over hetzelfde onderwerp zijn, worden ze allemaal uitgevouwen in de volgorde waarin ze zijn ontvangen. Met kopnavigatie kun je naar elk ervan navigeren.

Als dit te complex klinkt, kun je in Instellingen de gespreksweergave uitzetten. Je inbox wordt dan als afzonderlijke berichten van elke afzender gepresenteerd. Dit maakt het ook makkelijker om een e-mail te lezen. Maar het is mogelijk moeilijker om gesprekken te volgen die meer dan één bericht bevatten.

Zoeken naar berichten

• Druk op de slash om naar het zoekveld te gaan.
  • Als je zoekt, kun je het volgende doen:
    • Voer zoekcriteria in en druk op Enter.
    • Gebruik zoekoperators om je resultaten te verfijnen. Als je een zoekoperator wilt gebruiken, plaats je deze vóór de term die je zoekt. Een paar voorbeelden:
      • 'is:' als je wilt zoeken naar e-mails op beschrijvende termen over de status, zoals: lezen, ongelezen, met ster, gemarkeerd of belangrijk. Bijvoorbeeld: 'is:unread'
      • 'from:' of 'to:' om te zoeken naar e-mails van of aan een bepaald contact. Bijvoorbeeld: 'from:david'
    • Je kunt operators combineren om zoekresultaten verder te filteren. Je vindt een volledige lijst met beschikbare zoekoperators in Zoekoperators die je kunt gebruiken met Gmail.
  • Zoekresultaten worden getoond in het hoofdgedeelte. Je kunt er naartoe navigeren of acties op uitvoeren net als bij andere gesprekkenlijsten, zoals de inbox.

Geavanceerde zoekopties gebruiken

1. Druk op de slash om naar het zoekveld te gaan.
  2. Druk op Tab om naar de knop Zoekopties tonen te navigeren. Druk op Enter om een dialoogvenster met zoekcriteria weer te geven.
  3. Dit dialoogvenster bevat de volgende velden: Van, Aan, Onderwerp, Bevat de woorden, Zonder de woorden, Grootte, Datum binnen (ingevuld bereik), Zoeken (gespecificeerde mappen). Er is ook een selectievakje Bevat bijlage.
  4. Druk op Enter om het dialoogvenster te sluiten en je e-mail te updaten, zodat alleen de overeenkomende berichten worden getoond.
  5. Als je wilt terugkeren naar de inbox, gebruik je de terugknop van de browser of de sneltoetsen g en daarna i.

Een filter maken

Volg de vorige instructies om een geavanceerde zoekopdracht uit te voeren, maar in plaats van op Enter te drukken, ga je met tab naar de knop Filter maken en activeer je deze functie. Er wordt een dialoogvenster met filteropties geopend met een checklist met acties die je kunt uitvoeren als een bericht exact overeenkomt met de zoekcriteria.

Je kunt de volgende selectievakjes aanvinken met de spatiebalk:

• Inbox overslaan (archiveren).
  • Markeren als gelezen.
  • Ster toevoegen.
  • Het label toepassen. Kies een label uit het dropdownmenu.
  • Doorsturen. Als je deze optie wilt selecteren, moet je een of meer doorstuuradressen hebben in de instellingen.
  • Verwijderen.
  • Nooit naar Spam sturen.
  • Template sturen.
  • Altijd markeren als belangrijk.
  • Nooit markeren als belangrijk.
  • In volgende categorie plaatsen. Je moet een categorie kiezen in het dropdownmenu.
  • Filter ook op overeenkomende e-mails toepassen.

Navigeer naar de knop Filter maken en activeer deze.

Je kunt ook een filter toepassen op geselecteerde of geopende gesprekken. Wanneer je een gesprek in de inbox selecteert, gebruik je de komma om naar de werkbalk te navigeren. Hier kun je naar de knop Meer navigeren en deze activeren. Gebruik pijl-omhoog of pijl-omlaag om naar het menu-item 'Berichten zoals deze filteren' te gaan. Druk op Enter om het filter te activeren. Hiermee wordt het dialoogvenster met filteropties geopend, waarin het veld met zoekcriteria al is ingevuld.

Labels gebruiken om e-mails te ordenen

In Gmail worden labels gebruikt om e-mails te ordenen. Als je een label toepast op een bericht, wordt het bericht niet specifiek voor het label gekopieerd. Er kunnen meerdere labels op je kopie van een bericht worden toegepast. Als je het bericht verwijdert, wordt het verwijderd uit alle gekoppelde labels. Als je een label van een bericht verwijdert, wordt het bericht niet verwijderd. Maar dat bericht wordt niet samen met andere berichten met dat label getoond. Als je een bericht naar een label verplaatst, wordt het label toegevoegd en worden andere labels, zoals Inbox, verwijderd.

Zie Labels maken om Gmail te ordenen voor het hele verhaal over labels.

Labels checken

Als je naar een lijst met alle e-mails met een specifiek label wilt navigeren, gebruik je de achtereenvolgens de sneltoetsen g en daarna l. Je hoort informatie over een lijst die verandert terwijl je een labelnaam typt. Je kunt die lijst omlaag scrollen of blijven typen, totdat je het gewenste label hoort en op Enter drukt. Je kunt teruggaan naar de inbox met g en daarna i. Je kunt ook de sneltoets voor terug in je browser gebruiken.

Je kunt naar de lijst met labels gaan door vanuit de gesprekken op pijl-links te drukken. De focus ligt op het label van de gesprekken die momenteel worden getoond. Als de knop Hoofdmenu is samengevouwen, druk je op pijl-links bij de gesprekken om de link in de e-mailnavigatie te focussen. Vervolgens kun je op pijl-rechts drukken om de labels te openen.

De lijst met labels werkt ongeveer hetzelfde als een boomstructuur, waar met pijl-links en pijl-rechts de labels met onderliggende labels worden samen- of uitgevouwd. Met pijl-omhoog en de pijl-omlaag ga je naar labels die links zijn. Als je een label hebt gevonden dat je wilt bekijken, druk je op Enter om naar de lijst met gesprekken met dat label te gaan.

Gmail heeft deze typen labels:

Systeemlabels

Systeemlabels worden gekoppeld aan acties die zijn ingebouwd in het systeem en die je kunt toepassen op een bericht, waaronder:

• Inbox
  • Met ster
  • Gesnoozed
  • Belangrijk
  • Gestuurd
  • Concepten

Je kunt met de sneltoetsen g en daarna l e-mail tonen voor elk van deze systeemlabels, en dan met pijl-omlaag naar het gewenste systeemlabel gaan. Raadpleeg de lijst met sneltoetsen voor directe snelkoppelingen naar de systeemlabels die je vaak gebruikt.

Categorieën

Google past automatisch Categorieën toe op inkomende berichten om je te helpen met het ordenen van je inbox. Deze categorieën omvatten Sociaal, Updates, Forums en Promoties. Deze categorieën worden weergegeven als tabbladen boven de inbox. Met de tilde kun je schakelen tussen categorieën die zijn aangezet voor je account.

Je kunt selecteren of specifieke categorieën worden weergegeven als je naar het tabblad Inbox gaat in Gmail-instellingen gebruiken en de categorieën aanvinkt die je wilt opnemen. Zorg ervoor dat je de knop Wijzigingen opslaan onderaan de pagina activeert.

Labels

Je kunt alle e-mails met een specifiek label tonen door de sneltoetsen g en daarna l te gebruiken. Geef vervolgens een deel van het label op. Druk op de pijl-omlaag naar het gewenste label. Tip: Je kunt ook je eigen aangepaste labels maken en toepassen.

Labels toepassen en maken

1. Als je een of meer gesprekken hebt geselecteerd of als je berichten leest, gebruik je de sneltoets l om een label toe te passen. Je schermlezer zegt: 'Menu Labelen als is geopend'.
  2. Gebruik pijl-omhoog of pijl-omlaag om een bestaand label te selecteren en druk op Enter om het toe te passen.
  3. Vul een labelnaam in. Als er andere labels zijn met tekens die je invoert, wordt het eerste overeenkomende label gemarkeerd en toegepast als je op Enter drukt. Als je een nieuw label wilt maken, vul je de naam van een nieuw label in en druk je op Enter.
  4. Er wordt een dialoogvenster weergegeven waarin je een nieuw label kunt maken met de naam die je hebt ingevuld. Dit dialoogvenster bevat een selectievakje om het gemaakte label te nesten in een bestaand label en een dropdownmenu om het label te selecteren waaronder het gemaakte label wordt genest. Kies de gewenste opties en activeer OK.
  5. Als een label is toegepast, gaat de focus terug naar de labelknop in de Gmail-interface. Druk op Enter om een ander label toe te passen, te verwijderen of te maken.
  6. Gebruik de sneltoetsen g en daarna i om terug te gaan naar de inbox.

Labels verwijderen

In het menu 'Labelen als' worden labels als aangevinkt of uitgevinkt weergegeven. Labels waarvan de status is aangevinkt, worden toegepast op de geselecteerde gesprekken. Druk op Enter om de status van een label aan te vinken of uit te vinken. Als een label is aan- of uitgevinkt, gaat de focus terug naar de labelknop in de Gmail-interface. Gebruik de sneltoetsen g en daarna i om terug te gaan naar de inbox.

Als je naar berichten met een bepaald label navigeert, kun je het label selecteren door een of meer berichten te selecteren en op de sneltoets y te drukken.

Alle e-mail

Als een bericht of gesprek een verkeerd label krijgt of verkeerd wordt gearchiveerd, check je met de g 'Alle e-mail', gevolgd door een sneltoets. Standaard wordt in het dialoogvenster voor geavanceerd zoeken in 'Alle e-mail' gezocht naar berichten met een verkeerd label.

E-mails opstellen en beantwoorden

Gebruik deze sneltoetsen om een nieuw bericht of antwoord op te stellen:

• Stel een nieuw bericht (c) op in een nieuw tabblad (d).
  • De afzender beantwoorden (r) in een nieuw tabblad (Shift + r).
  • Alle ontvangers van een bericht (a) beantwoorden, in een nieuw tabblad (Shift + a).

Zodra er is begonnen met het opstellen van een nieuw bericht of van een antwoord, kun je op Tab drukken om naar de beschikbare velden te gaan, waaronder:

• Aan, Onderwerp en Berichttekst.
  • Je kunt ook de sneltoetsen gebruiken voor de velden CC (Ctrl + Shift + c) en Bcc (Ctrl + Shift + b).

Vul in het veld Aan, Cc of Bcc een deel van een naam of e-mailadres in totdat de overeenkomst wordt aangekondigd of gebruik pijl-omlaag in de lijst met suggesties en druk op Enter om een item te selecteren. Druk op pijl-links naar het contact om te bevestigen dat je de juiste overeenkomst voor namen met meerdere overeenkomsten hebt gevonden. Druk daarna op Alt + pijl-rechts om de contactkaart te openen. Aangezien de focus niet kan worden toegepast op de meeste content, kun je de virtuele modus van de schermlezer gebruiken om te checken. Druk na de check op Escape. Als je die ontvanger wilt verwijderen, druk je op Verwijderen.

Aanvullende acties voor een contact worden weergegeven in het contextmenu. Je vindt meer sneltoetsen voor het opstellen van berichten in de lijst met sneltoetsen.

Als je een bericht beantwoordt, worden de ontvangers en het onderwerp ingevuld op basis van eerdere berichten in het gesprek. Als je een werk- of schoolaccount gebruikt, kun je een plusteken invoeren, gevolgd door de naam of het e-mailadres van een contact in de hoofdtekst van het bericht. De e-mail wordt toegevoegd aan het bericht en toegevoegd aan de lijst met ontvangers. Je kunt ook een teken invullen, gevolgd door een contactnaam of adres om het bericht te markeren als belangrijk voor die persoon.

Tijdens het opstellen van het bericht slaat Gmail telkens nadat je 3 seconden bent gestopt, automatisch een concept op. Er wordt een concept opgeslagen als je het dialoogvenster sluit met Escape of het browsertabblad sluit met Ctrl + w (⌘ + w op een Mac). Druk op Ctrl + Shift + d (⌘ + Shift + d op een Mac) om het concept te verwijderen en te sluiten. Druk op g en daarna op de d om toegang te krijgen tot concepten.

Druk op Ctrl + Enter (⌘ + Enter op Mac) om je bericht te versturen en het concept te sluiten. Als je je bericht later wilt sturen, ga je met Tab naar de menuknop Meer verzendopties. Druk op Enter en daarna op pijl-omlaag naar Sturen plannen. Selecteer een vooraf ingestelde tijd of geef je eigen voorkeur op en druk op Enter.

Berichten opmaken

In Gmail maak je tekst op dezelfde manier op als in andere editors die je gebruikt. Als je tekst wilt opmaken terwijl je schrijft, druk je op de sneltoets en voer je de tekst in die je wilt opmaken.

Als je voor bestaande tekst opmaak wilt toevoegen of verwijderen, selecteer je de tekst en druk je op de sneltoets.

Veelgebruikte sneltoetsen voor opmaak

• Ongedaan maken (Ctrl + z) of (⌘ + z).
  • Opnieuw (Ctrl + y) of (⌘ + y).
  • Vet (Ctrl + b) of (⌘ + b).
  • Cursief (Ctrl + i) of (⌘ + i).
  • Onderstrepen (Ctrl + u) of (⌘ + u).
  • Genummerde lijst (Ctrl + Shift + 7) of (⌘ + Shift + 7).
  • Lijst met opsommingstekens (Ctrl + Shift + 8) of (⌘ + Shift + 8).
  • Beschikbare lettertypeselectie in het dropdownmenu:
    • Vorig lettertype (Ctrl + Shift + 5) of (⌘ + Shift + 5).
    • Volgend lettertype (Ctrl + Shift + 6) of (⌘ + Shift + 6).
  • Lettergrootte:
    • Kleiner (Ctrl + Shift + koppelteken) of (⌘ + Shift + koppelteken).
    • Groter (Ctrl + Shift + plus) of (⌘ + Shift + plus).
  • Minder inspringen (Ctrl + haakje links) of (⌘ + haakje links).
  • Meer inspringen (Ctrl + haakje rechts) of (⌘ + haakje rechts).
  • Link invoegen (Ctrl + k) of (⌘ + k).
    • Er wordt een dialoogvenster Link bewerken geopend met tekstinvoer om de weer te geven tekst en het adres van de link in te vullen. Het dialoogvenster bevat ook keuzerondjes om aan te geven of de link naar een URL of een e-mailadres verwijst. Als je de selectie van deze keuzerondjes wijzigt, wordt de focus automatisch naar de tekstinvoer gestuurd om het adres in te vullen.
  • Als je alle opmaak uit de geselecteerde tekst wilt verwijderen, druk je op Ctrl + backslash of ⌘ + backslash.

Spelling en grammatica controleren

Terwijl je tekst invoert

Gmail corrigeert fouten automatisch als je tekst invoert en markeert fouten die niet zijn verbeterd. Je schermlezer laat je weten wanneer Gmail fouten heeft verbeterd terwijl je de tekst checkt die je hebt ingevuld. Wanneer de tekst met een fout de focus heeft, druk je op Tab om het dialoogvenster Opties voor spellingcontrole te openen met de focus op de voorgestelde verbetering. Druk op Enter voor suggestie te accepteren of op Tab voor aanvullende opties. De focus gaat vervolgens terug naar het punt waar je bezig was met bewerken.

Sneltoets om naar volgende fout te gaan

Terwijl je de tekst bekijkt:

• Als je de focus naar de volgende fout wilt verplaatsen, druk je op Ctrl + enkel aanhalingsteken.
  • Als je de focus naar de vorige fout wilt verplaatsen, druk je op Ctrl + puntkomma.

De spel- of grammaticafout wordt aangekondigd. Als je de suggestie wilt nagaan, druk je op Tab om het dialoogvenster Opties voor spellingcontrole te openen met de focus op de suggestie.

Smart Compose gebruiken

Met Gmail kun je sneller e-mails schrijven. De Smart Compose-functie wordt mogelijk gemaakt door machine learning en biedt suggesties terwijl je typt.

Smart Compose staat standaard aan. Onder Algemene instellingen kun je het volgende doen:

• Schrijfsuggesties aan- of uitzetten
  • Laat Gmail automatisch suggesties personaliseren op basis van je schrijfstijl als je personalisatie aan- of uitzet

Als er een suggestie beschikbaar is, kondigt de schermlezer dit aan na één seconde inactief te zijn geweest. Druk op Tab om de suggestie te accepteren en in te voegen.

Een bestand bijvoegen aan het bericht

Vanaf je computer

1. Terwijl je een bericht opstelt of beantwoordt, navigeer je naar de knop Bestanden bijvoegen en activeer je deze om een dialoogvenster Openen te openen.
  2. Als je de bijlage bij je bericht wilt uploaden, zoek en selecteer je het bestand in het dialoogvenster Openen en activeer je de knop Openen.

Bestanden die zijn bijgevoegd staan aan het einde van het bericht. Als je een bijgevoegd bestand wilt verwijderen uit een berichtconcept, plaats je de focus in de berichttekst en navigeer je naar het bestand dat je wilt verwijderen. Als de focus op het juiste bestand staat, druk je op Delete.

Vanaf klembord

Als je op het klembord een bestand kopieert met Ctrl + c (⌘ + c op een Mac) vanaf je computer of Google Drive, kun je het bestand bijvoegen met Ctrl + v (⌘ + v op een Mac). Als het gekopieerde bestand een afbeelding is, wordt het standaard inline in de hoofdtekst gekopieerd. Als je het bestand wilt bijvoegen, activeer je de knop Bestanden bijvoegen voordat je het vanaf het klembord plakt.

Als je bijgevoegde bestanden groter zijn dan de limiet voor je account, voegt Gmail automatisch een Google Drive-link toe aan de e-mail in plaats van het als bijlage op te nemen. Meer informatie over de instellingen voor het delen van bijlagen via Google Drive

Vanaf Google Drive

1. Terwijl je een bericht opstelt of beantwoordt, navigeer je naar de knop 'Bestanden invoegen met Drive' en activeer je deze om het dialoogvenster 'Bestanden invoegen met Google Drive' te openen.
  2. De focus ligt eerst op bestanden of mappen in Mijn Drive in een raster. Navigeer met de pijltoetsen door de lijst met bestanden en mappen. Selecteer een of meer bestanden en voeg ze in door op Enter te drukken om ze via een link te delen.
  3. Documenten in Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties worden alleen met een link gedeeld.
  4. Andere bestandstypen kunnen worden gedeeld als bijlage. Nadat je het bestand hebt geselecteerd, ga je met Tab naar de schakelaar Bijlage en selecteer je deze door op de spatiebalk te drukken. Ga dan met Shift + Tab naar de knop Invoegen en druk op Enter.
  5. Ga naar het tabblad Mijn Drive om een bestand te kiezen in een andere locatie van Google Drive. Druk vervolgens op pijl-rechts en druk op Enter om de focus naar de bestanden of mappen op die locatie te verplaatsen.

Bestanden die als link vanuit Drive zijn ingevoegd, worden in de berichttekst geplaatst op het focuspunt voordat je de knop 'Bestanden invoegen met Drive' activeert. Ze kunnen met Backspace uit het bericht worden verwijderd.

Alt-tekst toevoegen aan een afbeelding

1. Nadat je een inline afbeelding aan je bericht hebt toegevoegd, selecteer je de ruimte die de afbeelding vertegenwoordigt met Shift + pijl.
  2. Ga met Tab langs links met verschillende formaten. Belangrijk: De standaardinstelling is Beste afmetingen.
  3. Ga naar de link Alt-tekst bewerken en druk op Enter.
  4. Typ de alt-tekst.
  5. Druk op Enter om het dialoogvenster te accepteren en te sluiten.
  6. Druk op Tab om de cursor terug te plaatsen in de berichttekst.

Een bijgevoegd bestand verwijderen

De bijgevoegde bestanden worden weergegeven aan het einde van je opgestelde e-mail, na je handtekening. Als je de focus op bijgevoegde bestanden wilt plaatsen, zet je de cursor aan het einde van de opgestelde e-mail. Druk op Delete om het bijgevoegde bestand te verwijderen.

Sturen als vertrouwelijk

Als je de vertrouwelijke modus gebruikt om een bericht te sturen in Gmail, moet de ontvanger een code invoeren om de e-mail te lezen.

Nadat je je bericht hebt gestuurd, krijgt de ontvanger een e-mail waarin staat dat er een vertrouwelijk bericht is bezorgd. Voordat de e-mail kan worden gelezen, moet de identiteit van de ontvanger worden geverifieerd met een code. Deze wordt in een e-mail naar hetzelfde account gestuurd of als sms naar een door jou gekozen nummer.

1. Ga met Tab naar de knop Vertrouwelijke modus aan- en uitzetten en druk op Enter om een dialoogvenster voor die modus te openen.
  2. Stel met de dropdownopties de vervaldatum voor je bericht in.
  3. Kies de vereisten voor een toegangscode met de keuzerondjes Geen sms-toegangscode of Sms-toegangscode.
  4. Navigeer naar de knop Opslaan en activeer deze.

Een handtekening maken

1. Gmail-instellingen openen.
  2. Ga op het tabblad Algemeen naar het gedeelte Handtekening.
  3. Als je een dialoogvenster Nieuwe handtekening een naam geven wilt openen, navigeer je naar de knop Nieuwe handtekening maken en activeer je deze.
  4. Vul de naam van de handtekening in en druk op Enter om een handtekening te maken.
  5. Stel je handtekening op in het bewerkingsveld waarop de focus ligt.
    • Voor het bewerkingsveld Handtekening kun je dezelfde sneltoetsen gebruiken.
  6. Ga met Tab naar de keuzelijst met invoervak VOOR GEBRUIK BIJ NIEUWE E-MAILS en selecteer de naam van de handtekening of Geen handtekening.
  7. Ga met Tab naar de keuzelijst met invoervak VOOR GEBRUIK BIJ BEANTWOORDEN/DOORSTUREN en selecteer de naam van de handtekening of Geen handtekening.
  8. Als je je wijzigingen wilt opslaan, ga je met de resterende algemene instellingen naar de knop Wijzigingen opslaan en druk je op Enter.

Een handtekening invoegen of wijzigen

Ga met Tab naar het einde van de opgestelde e-mail naar de knop Handtekening invoegen. Er wordt dan een menu geopend met de handtekeningen met de naam en Geen handtekening. Druk op Enter om de gewenste optie aan te vinken. Hier voeg je een handtekening toe, zelfs als je deze niet automatisch laat toevoegen.

Gmail-instellingen gebruiken

1. Als je de Gmail-instellingen wilt openen, ga je naar de knop Instellingen bovenaan de interface. Druk op de slash om naar Zoeken te gaan en druk daarna 5 keer op Tab om naar Instellingen te gaan.
  2. Druk op Enter om het deelvenster Snelle instellingen te openen.
  3. Ga met de Tab naar de knop Alle instellingen bekijken en activeer deze om het tabblad Instellingen op het huidige browsertabblad te openen.

Tip: Je kunt de instellingen wijzigen in de focusmodus. Je kunt meer uitleg vinden en misschien sneller navigeren als je de virtuele modus gebruikt.

In eerste instantie ligt de focus op het tabblad Algemene instellingen met de instellingen die het vaakst worden gewijzigd. Aanvullende tabbladen volgen en kunnen worden geactiveerd. De instellingen voor het geactiveerde tabblad worden weergegeven in een tabel die volgt op de tabbladen. De onderwerpen over de instellingen staan in de eerste kolom. Nadat je naar de tabel bent gegaan, gebruik je de opties voor tabelnavigatie (omlaag) om de beschikbare instellingen te checken en rijnavigatie (rechts) om de instellingsopties te checken.

Als je de meeste instellingen wilt wijzigen, schakel je terug naar de focusmodus voor interactie met het bedieningselement.

Wijzigingen opslaan of annuleren:

1. Gebruik de virtuele modus van je schermlezer.
  2. Ga naar het navigatie-oriëntatiepunt na de tabel voor een knop Wijzigingen opslaan en een knop Annuleren.
    Opmerking: Wijzigingen opslaan is alleen beschikbaar als er instellingen zijn gewijzigd.
  3. Als er geen wijzigingen zijn aangebracht, kun je Instellingen met de browsernavigatie verlaten.