Gmailin käyttö näytönlukuohjelman kanssa

Tämän sivun ohjeilla Gmailin käyttö tietokoneen näytönlukuohjelman kanssa sujuu jouhevasti.

Huom. Jos käytät Gmailia perus-HTML-tilassa, seuraa näitä ohjeita.

Pikanäppäinten käyttöönotto

Huom. Jos käytössäsi on JAWS, poista ensin visuaalinen kohdistin käytöstä painamalla Insert + z. Voit ottaa visuaalisen kohdistimen takaisin käyttöön painamalla z uudelleen.

1. Avaa Gmail.
  2. Avaa Asetukset-valikko ja valitse Asetukset.
  3. Valitse Pikanäppäimet-osiosta Pikanäppäimet ovat käytössä.
  4. Valitse alareunasta Tallenna muutokset.

Näet täydellisen luettelon pikanäppäimistä. Voit myös painaa ? (Vaihto + /), kun olet Gmailissa.

Yhteensopivat näytönlukuohjelmat ja selaimet

Gmailia voi käyttää näillä selaimilla ja näytönlukuohjelmilla:

• Chrome ja VoiceOver Macissa
  • Chrome ja ChromeVox Chromebookeissa
  • Firefox ja NVDA tai JAWS Windowsissa.

Mitä uutta Gmailissa?

Gmailissa voit nyt järjestää postilaatikkosi, nähdä tulevat tapahtumat sekä reagoida sähköpostiviesteihin uusilla tavoilla.

Nopea reagointi viesteihin

Postilaatikon sähköpostien järjestäminen

Voit reagoida viestiin nopeasti avaamatta sitä.

1. Siirry postilaatikkoon painamalla ensin g ja sitten i.
  2. Siirry ensimmäiseen viestiin painamalla j ja navigoi sitten sähköpostien ruudukkonäkymään painamalla oikeaa nuolta.
  3. Siirry viestistä toiseen painamalla ala- tai ylänuolta.
  4. Siirry lähettäjästä, aiheesta/katkelmasta tai päivämäärästä toiseen painamalla oikeaa nuolta.
  5. Valitse viesti painamalla x ja tuo toimintovaihtoehdot esiin painamalla välilyöntiä.
  6. Paina Vaihto + Sarkain, kunnes löydät haluamasi toimintovaihtoehdon, kuten Siirrä myöhemmäksi, Merkitse lukemattomaksi, Poista tai Arkistoi.

Sähköpostien siirtäminen myöhemmäksi

Siirrä sähköposteja myöhemmäksi sinulle paremmin sopivaan päivämäärään tai kellonaikaan. Lue lisää sähköpostien siirtämisestä myöhemmäksi.

Vastaus‑ ja jatkotoimenpide-ehdotusten käyttäminen

Vastaa sähköposteihin kätevästi näytölle tulevien ehdotusten avulla. Ehdotukset perustuvat vastaanottamiisi viesteihin. Ehdotetut vastaukset näkyvät keskustelusivun lopussa. Lue lisää Smart Replyn käyttämisestä.

Saatat nähdä postilaatikon yläreunassa vanhoja viestejä sekä vastaamista tai jatkotoimenpidettä koskevan ehdotuksen. Lue lisää jatkotoimenpidemuistutusten näyttämisestä tai piilottamisesta.

Postilaatikon näkymän muokkaaminen

Näyttötiheyden muuttaminen

Voit määritää postilaatikkonäkymän väljemmäksi tai tiiviimmäksi. Siirry Asetuksiin ja sitten Näyttötiheys.

Vinkki: Jos valitset Oletus, näet postilaatikossa liitteiden esikatselun.

Valikon näyttäminen tai piilottaminen

Voit laajentaa tai kutistaa postilaatikkonäkymää päävalikosta Valikko.

Kalenterin, Tasksin, Keepin ja laajennusten tarkastelu

Voit nyt tarkastella Google Kalenteria, Keepia, Tasksia ja laajennuksia sivupaneelissa, kun käytät Gmailia. Sivupaneelin työkalut kutistetaan oletuksena. Voit siirtyä sivupaneelin ja laajentaa jonkin työkalun seuraavasti:

1. Voit siirtyä sivupaneelin näillä pikanäppäimillä:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (piste) tai Ctrl + Alt + , (pilkku)
    • Chromebook: Alt + Vaihto + . (piste) tai Alt + Vaihto + , (pilkku)
    • Mac: ⌘ + Optio + . (piste) tai ⌘ + Optio + , (pilkku).
  2. Painamalla sivupaneelissa ylä- tai alanuolinäppäintä voit selata työkaluluetteloa: Kalenteri, Keep, Tasks ja laajennukset.
  3. Laajenna haluamasi työkalu painamalla Enter.
  4. Voit tehdä sivupaneelissa seuraavia toimia poistumatta Gmailista:
    • Kalenteri: Katso päivän aikataulusi, muokkaa tapahtumia klikkaamalla niitä, luo uusia tapahtumia ja siirry tuleviin tapahtumiin.
    • Keep: Luo muistilistoja ja muistiinpanoja.
    • Tasks: Lisää tehtäviä ja määräpäiviä.
    • Laajennukset: Lataa Gmailiin lisätyökaluja sähköpostien hallintaa varten.
  5. Voit siirtyä takaisin Gmailiin, kun sivupaneeli on auki, näillä pikanäppäimillä:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (piste) tai Ctrl + Alt + , (pilkku)
    • Chromebook: Alt + Vaihto + . (piste) tai Alt + Vaihto + , (pilkku)
    • Mac: ⌘ + Optio + . (piste) tai ⌘ + Optio + , (pilkku).
  6. Sulje sivupaneeli painamalla Vaihto + Sarkain, kunnes Sulje tulee esiin ja paina sitten Enter.

Lue lisää Kalenterin, Keepin, Tasksin ja laajennusten käyttämisestä Gmailin kanssa.

Sähköpostien ja liitteiden lähettäminen luottamuksellisesti

Ota luottamukselliset-asetus käyttöön ja suojaa arkaluontoisia viestejä ja dokumentteja.

Ota luottamukselliset-asetus käyttöön seuraavasti:

1. Kirjoita viesti tai vastaa sähköpostiviestiin.
  2. Etsi tekstikentästä sarkaimella tai muulla siirtymisnäppäimellä Luottamuksellinen tila päälle/pois ‑kohta ja paina sitten Enter-näppäintä.
  3. Luottamukselliset-asetuksen valintaikkunassa voit
  • määrittää viimeisen voimassaolopäivän
  • Edellyttää salasanaa
  • Estää edelleenlähetyksen, lataamisen, kopioimisen ja liittämisen

Lue lisää sähköpostien ja liitteiden lähettämisestä luottamuksellisesti.

Uudistuneen Gmailin kokeileminen

1. Avaa Gmail tietokoneella.
  2. Valitse oikeasta yläkulmasta Asetukset Asetuksetja sitten Kokeile uudistunutta Gmailia.

Jos muutat mielesi, voit valita Asetukset Asetukset ja sitten Palaa perinteiseen Gmailiin.

Huom. Jos käytät Gmailia työpaikan tai oppilaitoksen tilillä, pyydä järjestelmänvalvojaa sallimaan uudistuneen Gmailin käyttö.

Lähetä palautetta

Voit lähettää palautetta uudistuneesta ulkoasusta valitsemalla oikeasta yläkulmasta Asetukset Asetuksetja sitten Lähetä palautetta.

Gmailin ulkoasu

Pääsisältöosio

Tässä osiossa voit selata ja lukea viestejä. Tämä on pääsisältöosio.

Jos katselet keskusteluluetteloa, otsikkona on Keskustelut. Jos katselet yksittäistä keskustelusivua, otsikko on keskustelun aihe.

Keskusteluluettelo

Kun joku vastaa lähettämääsi viestiin, viestit ryhmitellään saman aiheen alle yhdeksi keskusteluksi. Keskustelujen aiheet näkyvät taulukkona. Voit lukea keskustelun valitsemalla aiheen.

• Luokasta toiseen siirtyminen: Viestit järjestetään luokkiin, joita ovat esim. Sosiaaliset verkostot, Tarjoukset ja Keskusteluryhmät. Voit siirtyä luokasta toiseen painamalla sarkainta ja valitsemalla luokan.
  • Viestien valitseminen: Valitse keskustelu painamalla x. Keskustelun valitsemisen jälkeen voit käyttää myös Arkistoi-, Ilmoita roskapostista- tai Poista-painikkeita.

Keskustelusivu

• Viimeisin viesti ja kaikki lukemattomat viestit laajennetaan.
  • Siirry seuraavaan tai edelliseen keskusteluun pikanäppäimillä j tai k.
  • Siirry seuraavaan tai edelliseen viestiin keskustelussa pikanäppäimillä n tai p.

Navigointiluettelo

Tämän osion sisältö:

1. Kirjoita-painike: Voit kirjoittaa uuden viestin. Jos pikanäppäimet ovat käytössä, paina c.
  2. Kansiot ja tunnisteet: Tästä pääset postilaatikkoon, lähetettyihin viesteihin, luonnoksiin ja muihin luomiisi tunnisteisiin. Jos haluat luoda uuden tunnisteen, valitse Lisää ja sitten Luo uusi tunniste.

Jos valitset jonkin muun navigointiosion, kuten postilaatikon, luonnokset tai jonkin muun Gmailin tunnisteen, kyseisen tunnisteen viestit näkyvät pääosiossa.

Vinkki: Voit siirtyä navigointiluettelon ja pääsisältöosion välillä painamalla oikealle tai vasemmalle osoittavia nuolinäppäimiä.

Chat

Tämä on täydentävä osio. Tässä voit aloittaa chatteja, soittaa puheluita tai videopuheluita.

Jos otsikkona on Chat, käytössäsi on chatin vanha versio. Päivitä uusimpaan Google Hangouts ‑versioon, jotta näytönlukuohjelman käyttö sujuu jouhevasti. Toimi näin:

1. Avaa Gmail.
  2. Valitse Chat-otsikon alapuolelta Asetukset.
  3. Valitse Kokeile uutta Hangouts-palvelua.

Google-tilin asetukset

Tämä on Banneri-osio. Tästä löytyvät Google-tiliin liittyvät linkit ja valikot:

• Sovellukset: Tästä pääset muihin Google-sovelluksiin, kuten Driveen, Kalenteriin tai Mapsiin.
  • Lukemattomat ilmoitukset: Tässä voit tarkastella ilmoituksia. (Saat ilmoituksen esimerkiksi silloin, kun joku lisää kuvia Google Kuvien jaettuun albumiin.)
  • Tili: Tässä voit kirjautua ulos, lisätä tilin, tarkastella tilin tietoja tai lukea Googlen tietosuojakäytännön.

Haku

Tämä on Haku-osio. Siirrä kohdistus hakukenttään painamalla /.

Viestin lähettäminen

1. Avaa Gmail.
  2. Voit kirjoittaa uuden viestin seuraavilla tavoilla:
    • Jos pikanäppäimet ovat käytössä, paina c.
    • Siirry navigointiluettelon Kirjoita-kohtaan ja paina Enter.
  3. Lisää vastaanottajat Vast. ott. ‑kenttään.
  4. Lisää aihe.
  5. Kirjoita viestisi.
  6. Valitse sivun alareunasta Lähetä.

Oikeinkirjoituksen tarkistus

Tarkista viestin oikeinkirjoitus ennen sen lähettämistä.

1. Kun olet kirjoittanut viestin valmiiksi, paina sarkainta, kunnes kuulet Lisäasetukset-vaihtoehdon ja paina sitten Enter.
  2. Valitse Tarkista oikeinkirjoitus.
  3. Löydät virheellisesti kirjoitetut sanat painamalla Ctrl tai ⌘ + '.
  4. Voit avata oikeinkirjoitusehdotukset painamalla Ctrl tai ⌘ + m.
  5. Valitse oikea kirjoitustapa.

Viestien haku

1. Avaa Gmail.
  2. Siirry hakukenttään painamalla /.
  3. Kirjoita hakusanat hakukenttään.
  4. Paina Enter.

Jos etsimäsi viestit eivät löydy, valitse hakukentässä Näytä hakuvaihtoehdot. Näytölle avautuu sivu, jolla voit suodattaa hakutuloksia eri tavoilla.

Vinkki: Voit suodattaa hakutuloksia myös hakuoperaattoreilla.

Lukemattomien viestien etsiminen

1. Avaa Gmail.
  2. Siirry hakukenttään painamalla /.
  3. Kirjoita hakukenttään is:unread.
  4. Paina Enter.

Tietyn lähettäjän viestien haku

1. Avaa Gmail.
  2. Siirry hakukenttään painamalla /.
  3. Kirjoita hakukenttään sender: ja lähettäjän nimi.
  4. Paina Enter.

Kansiossa tai tunnisteessa olevien viestien haku

1. Avaa Gmail.
  2. Valitse navigointiosiossa kansio tai tunniste, kuten Lähetetyt.
  3. Siirry kyseisessä kansiossa tai tunnisteessa olevan keskusteluluettelon pääsisältöosioon.

Viestien järjestäminen tunnisteiden avulla

Voit järjestää postilaatikon sähköposteja määrittämällä tunnisteita. Tunnisteita käytetään kansioiden tapaan. Yhteen viestiin voi kuitenkin lisätä useita tunnisteita.

Tunnisteen luominen

1. Avaa Gmail.
  2. Valitse navigointiosiosta Lisää.
  3. Valitse Luo uusi tunniste.
  4. Kirjoita uuden tunnisteen nimi.
  5. Valitse Luo.

Tunnisteen lisääminen viestiin

1. Avaa Gmail.
  2. Valitse viestit, joihin haluat lisätä tunnisteita.
  3. Paina Tunnisteet-painiketta ja valitse tunniste.