Undgå og rapportér phishingmails

Få flere oplysninger om, hvordan du kan spotte vildledende anmodninger på nettet, og hvordan du udfører de anbefalede trin for at beskytte din Gmail- og Google-konto.

Hvad phishing er

Phishing er et forsøg på at stjæle personlige oplysninger eller skaffe sig adgang til onlinekonti ved hjælp af vildledende mails, meddelelser, annoncer eller websites, der ligner de websites, du allerede bruger. En phishingmail kan f.eks. ligne en meddelelse fra din bank og anmode om private oplysninger om din bankkonto.

Phishingmeddelelser eller -indhold kan:

• Bede om personlige eller finansielle oplysninger.
  • Bede dig om at klikke på links eller downloade software.
  • Udgive sig for at være en anerkendt organisation som f.eks. din bank, et socialt mediewebsite, du bruger, eller din arbejdsplads.
  • Udgive sig for at være en person, du kender, f.eks. et familiemedlem, en ven eller en kollega.
  • Ligne en meddelelse fra en organisation eller person, du har tillid til.

Undgå phishingmeddelelser og -indhold

Følg disse tips for at undgå vildledende meddelelser og anmodninger.

1. Vær opmærksom på advarsler fra Google

Google bruger avanceret sikkerhed til at advare dig om farlige meddelelser, usikkert indhold eller vildledende websites. Undgå at klikke på links, downloade vedhæftede filer eller angive personlige oplysninger, hvis du modtager en advarsel. Selvom du ikke modtager en advarsel, bør du ikke klikke på links, downloade filer eller angive personlige oplysninger på websider, i mails, meddelelser, eller pop op-vinduer fra utroværdige eller ukendte afsendere eller udbydere.

2. Svar aldrig på anmodninger om private oplysninger

Besvar ikke anmodninger om dine personlige oplysninger via mail, sms eller telefonopkald.

Beskyt altid dine personlige og finansielle oplysninger, herunder:

• Brugernavne og adgangskoder, inklusive ændringer af din adgangskode
  • Dit personnummer eller offentligt udstedte id-numre
  • Bankkontonumre
  • Pinkoder
  • Kreditkortnumre
  • Fødselsdato
  • Andre private oplysninger, f.eks. din mors pigenavn
Tip! Udlevér kun kontaktoplysninger som f.eks. din mailadresse eller dit telefonnummer til et website, hvis du har bekræftet, at det er pålideligt. Opslå ikke dine kontaktoplysninger i offentlige fora.

3. Angiv ikke din adgangskode, efter at du har klikket på et link i en meddelelse

Hvis du er logget ind på en konto, vil mails fra Google ikke bede dig om at angive adgangskoden til den pågældende konto.

Hvis du klikker på et link og bliver bedt om at angive adgangskoden til din Gmail, din Google-konto eller en anden tjeneste, skal du ikke angive dine oplysninger, men i stedet gå direkte til det website, du vil bruge.

Hvis du modtager en sikkerhedsmail, der ligner en meddelelse fra Google, og mener, at den kan være falsk, skal du gå direkte til myaccount.google.com/notifications. På denne side kan du tjekke den seneste sikkerhedsaktivitet på din Google-konto.

4. Vær på vagt over for meddelelser, der lyder presserende eller for gode til at være sande

Svindlere udnytter følelser for at forsøge at få dig til at handle uden at tænke.

Vær på vagt over for meddelelser, der lyder presserende

Du bør være på vagt over for meddelelser, der lyder presserende, og som tilsyneladende kommer fra f.eks.:

• Personer, du har tillid til, f.eks. en ven, et familiemedlem eller en person fra arbejdet. Svindlere bruger ofte sociale medier og offentligt tilgængelige oplysninger til at gøre deres meddelelser mere realistiske og overbevisende. Hvis du vil finde ud af, om meddelelsen er ægte, skal du kontakte din ven, dit familiemedlem eller din kollega direkte. Brug de kontaktoplysninger, du normalt bruger til at kommunikere med dem.
  • Autoritetsfigurer fra f.eks. skattevæsen, banker, politi eller sundhedsvæsen. Svindlere optræder ofte som autoritetsfigurer for at anmode om betaling eller følsomme personlige oplysninger. Kontakt den relevante myndighed direkte for at finde ud af, om meddelelsen er ægte.

Tip! Vær på vagt over for svindel i forbindelse med COVID-19, hvilket bliver stadigt mere almindeligt. Få flere oplysninger om tips til at undgå svindel i forbindelse med COVID-19.

Vær på vagt over for meddelelser, der lyder for gode til at være sande

Vær på vagt over for meddelelser eller anmodninger, der lyder for gode til at være sande Lad dig f.eks. ikke narre af:

• Svindel, der lover hurtige penge. Send aldrig penge eller personlige oplysninger til fremmede.
  • Svindel, der spiller på romantiske følelser. Send aldrig penge eller personlige oplysninger til en person, du har mødt på nettet.
  • Svindel, der udpeger dig som præmievinder. Send aldrig penge eller personlige oplysninger til en person, der hævder, at du har vundet en præmie eller et lotteri.

5. Stop op og tænk, før du klikker

Svindlere forsøger ofte at levere uønsket software via links i mails, indlæg eller meddelelser på sociale medier eller sms-beskeder. Klik aldrig på links fra fremmede eller utroværdige kilder.

Brug værktøjer til at beskytte dig mod phishing

1. Brug Gmail som hjælp til at identificere phishingmails

Gmail er udviklet til at hjælpe dig med at beskytte din konto ved automatisk at identificere phishingmails. Hold øje med advarsler om potentielt skadelige mails og vedhæftede filer.

Bemærk! Gmail beder dig aldrig om at udlevere personlige oplysninger som f.eks. din adgangskode via mail.

Når du modtager en mail, der ser mistænkelig ud, er det en god idé at tjekke følgende:

2. Brug Beskyttet browsing i Chrome

Hvis du vil have advarsler om malware, risikable udvidelser, phishing eller websites på Googles liste over potentielt usikre websites, kan du bruge Beskyttet browsing i Chrome

I indstillingerne for Beskyttet browsing skal du vælge Forbedret beskyttelse for at få flere beskyttelsesforanstaltninger og hjælpe med at forbedre Beskyttet browsing og sikkerheden på nettet generelt.

Du kan downloade Chrome, uden at det koster dig noget.

3. Tjek, om der er usikre gemte adgangskoder

Du kan hjælpe med at beskytte dine konti ved at finde og ændre usikre adgangskoder, der er gemt på din Google-konto.

4. Hjælp med at beskytte adgangskoden til din Google-konto

Du kan vælge at blive underrettet, når du angiver adgangskoden til din Google-konto på et website, der ikke tilhører Google, ved at aktivere Password Alert i Chrome. På den måde ved du, når et website foregiver at være Google, og du kan skifte din adgangskode, hvis den bliver stjålet.

5. Få flere oplysninger om totrinsbekræftelse

Med totrinsbekræftelse føjer du et ekstra sikkerhedsniveau til din konto, i tilfælde af at din adgangskode bliver stjålet. Få flere oplysninger om, hvordan du kan beskytte din konto med totrinsbekræftelse.

Rapportér phishingmails

Når vi identificerer en mail som phishing eller mistænkelig, får du muligvis vist en advarsel, eller også flyttes mailen måske til Spam. Hvis en mail ikke er markeret korrekt, kan du følge nedenstående vejledning for at markere den eller fjerne markeringen af den som phishing.

Vigtigt! Når du manuelt flytter en mail til spammappen, modtager Google en kopi af den pågældende mail og eventuelle vedhæftede filer. Google analyserer muligvis disse mails og vedhæftede filer for at beskytte vores brugere mod spam og misbrug.

Rapportér en phishingmail

1. Gå til Gmail på en computer.
  2. Åbn meddelelsen.
  3. Klik på Mere Mere ud for Svar .
  4. Klik på Rapportér phishing.

En mail er ved en fejl blevet markeret som phishing

1. Gå til Gmail på en computer.
  2. Åbn meddelelsen.
  3. Klik på Mere Mere ud for Svar .
  4. Klik på Rapportér som ikke-phishing.