POP gebruiken om Gmail-berichten met andere e-mailclients te lezen

Je kunt je Gmail-berichten openen in andere e-mailclients die POP ondersteunen, zoals Microsoft Outlook.

Stap 1: bedenk of POP de beste manier is om je e-mails te lezen

IMAP en POP zijn beide manieren om je Gmail-berichten te lezen in andere e-mailclients.

IMAP kan worden gebruikt op meerdere apparaten. E-mails worden in realtime gesynchroniseerd.

POP kan alleen worden gebruikt voor één computer. E-mails worden niet in realtime gesynchroniseerd. In plaats daarvan worden deze gedownload en beslis je zelf hoe vaak je nieuwe e-mails wilt downloaden.

Stap 2: stel POP in

Stel eerst POP in voor Gmail

1. Open Gmail op je computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Instellingen Instellingen.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op het tabblad Doorsturen en POP/IMAP.
  5. Selecteer in de sectie 'Downloaden via POP' de optie POP inschakelen voor alle berichten of POP alleen inschakelen voor berichten die vanaf nu worden ontvangen.
  6. Klik onder aan de pagina op Wijzigingen opslaan.

Breng vervolgens wijzigingen aan in je e-mailclient

Ga naar je client, zoals Microsoft Outlook, en controleer deze instellingen.

Server voor inkomende berichten (POP)

pop.gmail.com

SSL vereist: ja

Poort: 995

Server voor uitgaande berichten (SMTP)

smtp.gmail.com

SSL vereist: ja

TLS vereist: ja (indien beschikbaar)

Verificatie vereist: ja

Poort voor SSL: 465

Poort voor TLS/STARTTLS: 587

Als je Gmail met je werk- of schoolaccount gebruikt, geef je mail.domain.com op en selecteer je Poort 110.

Time-outs van de server Meer dan 1 minuut (5 wordt aanbevolen)
Volledige naam of weergavenaam Je naam
Accountnaam, gebruikersnaam of e-mailadres Je e-mailadres
Wachtwoord Je wachtwoord voor Gmail

Problemen oplossen

Ik kan niet inloggen bij mijn e-mailclient

Als je niet kunt inloggen bij je e-mailclient, wordt mogelijk een van de volgende fouten weergegeven:

• 'Gebruikersnaam en wachtwoord worden niet geaccepteerd'
  • 'Ongeldige inloggegevens'
  • Je wordt steeds opnieuw gevraagd je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren

Stap 1: controleer je wachtwoord

Als je deze problemen ondervindt of niet kunt inloggen, controleer je eerst of je het juiste wachtwoord gebruikt.

Stap 2: probeer de volgende stappen voor probleemoplossing

• Update je e-mailclient naar de nieuwste versie.
  • Een app-wachtwoord gebruiken: als je authenticatie in twee stappen gebruikt, probeer je in te loggen met een app-wachtwoord.
  • Minder veilige apps toestaan: als je geen authenticatie in twee stappen gebruikt, moet je mogelijk minder veilige apps toestemming geven voor toegang tot je account.
  • Als de bovenstaande tips niet helpen, kijk je op https://www.google.com/accounts/DisplayUnlockCaptcha en volg je de stappen op de pagina. Als je Gmail via je werk, school of andere organisatie gebruikt, ga je naar https://www.google.com/a/jedomein.com/UnlockCaptcha, waarbij je jedomein.com vervangt door je domeinnaam.
Ik wil e-mails met meerdere e-mailclients downloaden

Als je Gmail met meerdere e-mailclients wilt gebruiken, kun je dat het beste doen met IMAP. Als je POP moet gebruiken in plaats van IMAP, stel je de modus Recent in. De modus Recent toont de e-mails van Gmail van de afgelopen dertig dagen.

Stap 1: schakel de modus Recent in

1. Zoek op de pagina met POP-instellingen van de e-mailclient naar het veld E-mailadres of Gebruikersnaam.
  2. Plaats recent: vóór het e-mailadres. Bijvoorbeeld: recent:voorbeeld@gmail.com.

Stap 2: wijzig je POP-instellingen

Verander je POP-instellingen, zodat je e-mails op de server blijven.

• Outlook: klik op het tabblad Geavanceerd op Een kopie van berichten op de server achterlaten.

• Apple Mail: verwijder op het tabblad 'Geavanceerd' het vinkje uit het selectievakje 'Kopie van server verwijderen na ophalen van bericht'.
  • Thunderbird: vink op het tabblad 'Serverinstellingen' het selectievakje 'Berichten op server laten staan' aan.
Foutmelding dat het account de POP-opdrachtlimiet of POP-bandbreedtelimiet heeft overschreden

Als er een foutmelding wordt weergegeven waarin staat dat het account de POP-opdrachtlimiet of POP-bandbreedtelimiet heeft overschreden, komt dit meestal doordat je POP-clients te vaak toegang hebben gehad tot je Gmail-account.

Dit kun je oplossen door je client zo in te stellen dat deze niet te vaak controleert op nieuwe berichten.

Ik kan geen e-mails verzenden

Als e-mails die je via je e-mailclient verzendt in je outbox blijven zitten, probeer je de volgende oplossingen:

• Als je e-mail verzendt via Apple Mail en er op dit moment 'smtp.gmail.com:username@gmail.com' staat in het veld 'Uitgaande mailserver' van je instellingen, probeer je dit te wijzigen in 'smtp.gmail.com'.
  • Zorg ervoor dat er in je SMTP-instellingen niet 'recent:' staat bij je e-mailadres.
Mijn automatische antwoorden werken niet

Als je automatische antwoorden gebruikt in je e-mailclient, zoals een afwezigheidsbericht, kan dit onder meer tot de volgende problemen leiden:

• Als je de e-mailclient gebruikt op een computer en de computer offline gaat, wordt je automatische reactie niet verzonden.
  • Wanneer je e-mails ontvangt die niet rechtstreeks aan je zijn verzonden, zoals via een mailinglijst, toont de automatische reactie mogelijk je e-mailadres in het antwoord aan de verzender.

Gebruik de automatische antwoorden van Gmail in plaats van die van je e-mailclient om deze problemen te voorkomen.

Mijn e-mails worden verwijderd uit Gmail

Als e-mails die je leest in een andere e-mailclient steeds worden verwijderd uit Gmail, controleer je de POP-instellingen.

1. Ga naar de pagina met instellingen voor Doorsturen en POP/IMAP.
  2. Controleer in de sectie 'Downloaden via POP' of 'Gmail-kopie in archief plaatsen' en 'Gmail-kopie verwijderen' zijn uitgeschakeld.
  3. Klik onder aan de pagina op Wijzigingen opslaan.
E-mails worden niet correct gedownload

Nadat je POP hebt ingesteld in je Gmail-instellingen, worden je e-mails in batches beschikbaar gemaakt. Het kan even duren voordat je al je e-mails kunt zien.

Opmerking: Gmail downloadt een kopie van elke e-mail die je verzendt of ontvangt, met uitzondering van de e-mails in Chats, Spam en Prullenbak. Ter voorkoming van dubbele berichten downloadt Gmail geen e-mails die zijn verzonden binnen je e-mailclient, maar je kunt deze wel zien als je inlogt bij Gmail.

Als je nog steeds problemen ervaart met het downloaden van e-mails, kun je de modus Recent proberen:

1. Zoek op de pagina met POP-instellingen van de e-mailclient naar het veld E-mailadres of Gebruikersnaam.
  2. Plaats recent: vóór het e-mailadres. Bijvoorbeeld: recent:voorbeeld@gmail.com.

Als het probleem daarmee niet is opgelost, kun je proberen je Gmail-adres te verwijderen uit je e-mailclient en opnieuw toe te voegen.

Vivian is Gmail-expert en auteur van deze Help-pagina. Geef haar feedback over deze Help-pagina.