Använda filter

Med Gmails filter kan du hantera flödet av inkommande meddelanden. Med hjälp av filter kan du automatiskt märka, arkivera, ta bort, stjärnmärka eller vidarebefordra din e-post. Du kan till och med hålla den fri från skräppost.

Så här skapar du ett filter

1. Öppna Gmail.
  2. Klicka på nedpilen i sökrutan. Ett fönster visas där du kan ange sökkriterierna.
    Gmail Search Box

3. Ange sökkriterier. Om du vill kontrollera att sökningen slutfördes klickar du på knappen Sök.
  4. Klicka på Skapa filter med denna sökning längst ned i sökfönstret. Om du måste bekräfta sökresultaten kan du klicka på x så att filteralternativen minimeras. Om du klickar på nedåtpilen igen återställs fönstret med samma sökkriterier som du angett.
  5. Markera den funktion/de funktioner du vill utföra med hjälp av filtret.
    Många tycker om att hålla ordning genom att använda en funktion som automatiskt anger etiketter på och flyttar meddelanden från inkorgen. Då kan användarna hitta och läsa meddelandena när det passar dem. Om du vill använda den här funktionen markerar du Hoppa över inkorgen (Arkivera) och Använd etiketten: när du skapar filtret.
  6. Klicka på knappen Skapa filter.

Obs! När du skapar ett filter för att vidarebefordra meddelanden påverkas enbart nya meddelanden. Befintliga meddelanden som filtret tillämpas på vidarebefordras inte.

Så här skapar du ett filter med ett visst meddelande

1. Öppna Gmail.
  2. Markera meddelandet i meddelandelistan.
  3. Klicka på knappen Mer och sedan på Filtrera sådana här meddelanden.
  4. Ange dina filterkriterier i de relevanta fälten.

Så här redigerar du eller tar bort filter

1. Öppna Gmail.
  2. Klicka på kugghjulsikonen uppe till höger.
  3. Välj Inställningar.
  4. Klicka på fliken Filter.
  5. Leta reda på filtret som du vill ändra och klicka på redigera eller ta bort för att ta bort filtret.
  6. Om du redigerar filtret anger du de uppdaterade kriterierna för filtret i relevanta fält och klickar på Fortsätt.
  7. Uppdatera åtgärderna och klicka på knappen Uppdatera filter.

Du kan skapa ett obegränsat antal filter, men endast 20 filter kan vidarebefordra meddelanden till andra adresser. Du kan maximera filtrerad vidarebefordran av meddelanden genom att kombinera filter som skickar meddelanden till samma adress.

Exportera eller importera filter

Om du är filterexpert och har ett jättebra filtersystem som du vill använda på ett annat konto eller dela med en vän kan du exportera och importera filter.

1. Öppna Gmail.
  2. Klicka på kugghjulsikonen uppe till höger.
  3. Välj Inställningar.
  4. Klicka på fliken Filter.

Om du vill exportera ett filter markerar du kryssrutan bredvid filtret och klickar på knappen Exportera längst ned på sidan. Då får du en .xml-fil som du kan bearbeta i ett textredigeringsprogram om du vill.

Importera ett filter genom att klicka på länken Importera filter längst ned på sidan. Välj filen med filtret som du vill importera och klicka på knappen Öppna fil. Klicka på Skapa filter när du vill slutföra importen av filtret.