Sähköpostien lähetyksen salaus

Lähtevät viestit salataan parannetulla S/MIME-salauksella. Kaikki lähtevät viestit salataan automaattisesti aina, kun se on mahdollista.

Tärkeää: S/MIME-salauksen on oltava käytössä tililläsi, jotta näistä ohjeista on apua.

Lähtevän viestin salauksen tarkistaminen

1. Ala kirjoittaa viestiä Gmailissa.
  2. Lisää vastaanottajat Vastaanottaja-kenttään.
  3. Vastaanottajien nimien oikealla puolella on lukkokuvake, josta näkyy viestin vastaanottajan käyttämä salaustaso.
    • Jos vastaanottajia on useita ja käytössä on erilaisia salaustasoja, kuvakkeessa näkyy alin salaustaso.
  4. Voit muuttaa S/MIME-asetuksia tai perehtyä tarkemmin vastaanottajan käyttämään salaustasoon valitsemalla lukkokuvakkeen ja sitten Näytä tiedot.

Saapuneen viestin salauksen tarkistaminen

1. Avaa viesti Gmailissa.
    • Android-puhelimella tai ‐tabletilla napauta Näytä tiedot ja sitten Näytä suojaustiedot.
    • iPhonella tai iPadilla napauta Näytä tiedot.
  2. Jos haluat tarkistaa viestin lähetyksessä käytetyn salaustason, etsi lukkokuvake.

Salauskuvakkeiden merkitykset

Kun lähetät tai vastaanotat viestejä Gmailissa, viestin salaustaso ilmenee lukkokuvakkeesta. Kuvakkeen väri määräytyy salaustason mukaan.

• Vihreä (S/MIME, parannettu salaus) Salaus käytössä: Sopii arkaluontoisimmille tiedoille. S/MIME salaa kaikki lähtevät viestit, jos vastaanottajan julkinen avain on käytettävissä. Vain vastaanottaja, jolla on oikea yksityinen avain, voi purkaa viestin salauksen.
  • Harmaa (TLS, vakiosalaus) TLS-vakiosalaus: Sopii useimmille viesteille. TLS-salausta käytetään viesteissä, jotka lähetetään sellaisiin muihin sähköpostipalveluihin, jotka eivät tue S/MIME-salausta.
    • Vinkki: TLS-tukea ei voida taata. Tuen saatavuus perustuu aiempaan tiedonsiirtoon sähköpostipalvelun kanssa.
  • Punainen (ei salausta) Ei salausta: Salaamaton viesti, joka ei ole turvallinen. Vastaanottajan verkkotunnukseen aiemmin lähetettyjen viestien perusteella ennustetaan, onko lähettämäsi viesti mahdollista salata luotettavasti.

Lisätietoja punaisesta lukkokuvakkeesta

Jos näet punaisen lukkokuvakkeen viestiä kirjoittaessasi, harkitse salaamattomien osoitteiden tai luottamuksellisten tietojen poistamista. Näet salaamattomat osoitteet valitsemalla Näytä tiedot.

Jos vastaanottamassasi viestissä on punainen lukkokuvake ja viesti sisältää arkaluontoista sisältöä, ilmoita asiasta lähettäjälle, jotta tämä voi olla yhteydessä omaan sähköpostipalveluntarjoajaansa.

Lisätietoja salauksesta

Miksi kaikkia viestejä ei välttämättä salata

Jos viestittelyn toinen osapuoli käyttää sähköpostipalvelua, joka ei salaa kaikkia viestejä S/MIME‑ tai TLS-salauksella, kyseiset viestit eivät ehkä ole turvallisia. Viestit kuitenkin salataan S/MIME-salauksella aina, kun se on mahdollista.

S/MIME-salattujen viestien allekirjoittaminen ja vastaanotto on mahdollista vain, jos käyttäjällä on luotettavasta lähteestä peräisin oleva kelvollinen S/MIME-varmenne.

S/MIME (parannettu salaus)

Tärkeää: Viestiä ei voi salata, jos käyttäjän avainta ei ladata viestin toimituksen yhteydessä. Lue lisää varmenteiden lataamisesta.

S/MIME on pitkään käytössä ollut protokolla, joka sallii salattujen ja allekirjoitettujen sähköpostien lähettämisen tavallisen SMTP-lähetyksen avulla.

S/MIME käyttää julkista avainta

• viestien salaukseen lähetyksen yhteydessä ja vastaanotettujen viestien salauksen purkamiseen sopivan avaimen avulla, jotta viestin sisältö pysyy yksityisenä
  • viestin allekirjoittamiseen lähetyksen yhteydessä ja vastaanotetun viestin allekirjoituksen vahvistamiseen, jotta viesti voidaan todentaa ja suojata.
TLS (vakiosalaus)

OE-järjestelmän mukainen TLS (STARTTLS) on protokolla, jonka avulla sovellusten ja käyttäjien tiedonsiirto sähköpostin lähetyksen aikana pidetään yksityisenä. Kun palvelin ja asiakassovellus muodostavat yhteyden, TLS-protokolla varmistaa, että kolmannet osapuolet eivät voi lukea tai peukaloida viestejä.

Jotta sähköpostin lähetyksen salaus TLS-protokollalla toimii, sekä viestin lähettäjän että vastaanottajan sähköpostipalvelun on tuettava salaustapaa.

Lue lisää sähköpostien TLS-salauksesta.