Veelgestelde vragen over Postmaster Tools

Je Postmaster Tools-account instellen

Welk domein moet ik aan Postmaster Tools toevoegen?

Je kunt het DKIM-domein (d=) of het SPF-domein (Return-Path) toevoegen.

Als de DKIM- en SPF-domeinen hetzelfde zijn, gebruikt Postmaster Tools bij het genereren van de dashboards het verkeer dat door beide is ondertekend. Sommige dashboards, zoals die voor het spampercentage en feedbackloop, tonen alleen gegevens als de e-mails zijn ondertekend door DKIM-verificatie.

Kan ik een domein toevoegen en mijn eigendom later aantonen?

Ja. Er zijn echter in de dashboards voor dat domein pas gegevens te zien nadat je het domein hebt geverifieerd en je eigendom hebt aangetoond.

Je kunt de dashboards gebruiken nadat je domein is geverifieerd en je gegevens begint te versturen.

Hoe kan ik het eigendom van mijn domein verifiëren?

Voeg de TXT-verificatierecord toe aan de DNS-verificatie van je domein om het te verifiëren.

Als je je aanmeldt, krijg je een verificatierecord. Kopieer en plak deze in je domeininstellingen (meestal opgeslagen bij je domeinhost). Hier vind je meer informatie over hoe je het eigendom van je Google-domein kunt verifiëren of je domein kunt verifiëren bij een andere host.

Ik wil dat iemand anders toegang krijgt tot de Postmaster Tools-gegevens van mijn domein. Hoe voeg ik gebruikers toe?

Belangrijk: Je kunt alleen mensen met een geldig Google- of Google Workspace-account aan je domein toevoegen.

1. Log in bij Postmaster Tools.
  2. Plaats de muisaanwijzer op het geverifieerde domein waaraan je iemand wilt toevoegen.
  3. Klik aan de rechterkant op Meer en dan Gebruikers beheren.
  4. Klik in de rechterbenedenhoek op Toevoegen.
  5. Typ in het pop-upvenster het e-mailadres voor het Google-account van de gebruiker die toegang moet krijgen tot de Postmaster Tools-gegevens van je domein.

Tip: Als je iemand toegang geeft, ontvangt deze persoon daar geen melding van. We raden je dan ook aan om iemand daar zelf van op de hoogte te stellen. Als iemand bij Postmaster Tools ingelogd is, wordt dit domein wel weergegeven.

Moet ik de domeinnaam of de subdomeinen toevoegen aan Postmaster Tools?

Voeg de domeinnaam toe om gegevens te bekijken van al het verkeer naar je domein, inclusief het verkeer voor je subdomeinen. Deze gegevens omvatten ook het verkeer dat overeenkomt met de exacte domeinnaam.

example.com verifieert bijvoorbeeld e-mail met 2 andere subdomeinen, a.example.com en b.example.com. Als je de gegevens wilt bekijken voor verkeer dat is geverifieerd door a.example.com, b.example.com en example.com voeg je het hoofddomein toe.

Zodra je een domeinnaam hebt toegevoegd en je eigendom ervan is geverifieerd, kun je er subdomeinen aan toevoegen en de gegevens ervan bekijken zonder dat je elk subdomein afzonderlijk hoeft te verifiëren. Als je alleen afzonderlijke gegevens voor je subdomeinen wilt bekijken, voeg je de subdomeinen onafhankelijk van elkaar toe.

Ik wil graag toegang krijgen tot Postmaster Tools voor meerdere accounts die aan ons domein zijn gekoppeld. Moet ik in dat geval voor elk van deze accounts een nieuwe DNS-verificatierecord instellen?
Ja. Elk account heeft een eigen DNS-verificatierecord nodig. Hier vind je meer informatie over DNS-records.
Kan ik mijn Google Workspace-account gebruiken om toegang te krijgen tot Postmaster Tools?
Ja. Je kunt een Google-account of een Google Workspace-account gebruiken om toegang te krijgen tot Postmaster Tools.

Inzicht in je gegevens

Waarom zie ik alleen recente gegevens?
Voor de perioden van de afgelopen 30, 60, 90 en 120 dagen worden relevante gegevens getoond afhankelijk van de datum waarop je je domein hebt geverifieerd.
Waarom zie ik de waarde 0,0% in sommige dashboardtabellen als ik op een gegevenspunt in een diagram klik?

Als de waarde 0,0% wordt weergegeven, is ofwel het aantal zo laag dat het te verwaarlozen is en daarom tot nul is afgerond, of het volume aan verstuurde e-mails is te laag. De waarde is wel weergegeven zodat je in de tabel onder het diagram de reden ervoor kunt zien.

Lees het artikel over Postmaster Tools voor meer informatie over deze redenen.

Wat houdt reputatie in?

Het spamfilter van Gmail bepaalt aan de hand van je verzendreputatie of je e-mail waarschijnlijk spam is of niet. Als je reputatie hoger is, wordt het als minder waarschijnlijk gezien dat je spam verstuurt. Dit leidt tot een beter bezorgingspercentage.

E-maillevering is gebaseerd op veel factoren, waaronder verzenderverificatie, of je alleen verstuurt naar geabonneerde gebruikers die je content willen, of je goede afmeldingsprocedures volgt en nog veel meer.

De onderstaande definities van spam omvatten e-mails die als spam worden gedetecteerd door het spamfilter van Gmail en e-mails die door gebruikers als spam worden gemeld.

• Slecht: Een geschiedenis met enorme hoeveelheden verstuurde spam. De door deze entiteit verstuurde e-mails worden bijna altijd afgewezen op SMTP-niveau of gemarkeerd als spam.
  • Vrij slecht: Staat bekend als een regelmatige verzender van aanzienlijke hoeveelheden spam. Het is vrij waarschijnlijk dat e-mails van deze verzender worden gemarkeerd als spam.
  • Gemiddeld/redelijk: Verstuurt meestal normale e-mails, maar verstuurt zo nu en dan kleine hoeveelheden spam. De meeste e-mails die door deze entiteit worden verstuurd, hebben een redelijke kans om geleverd te worden, behalve als er sprake is van een opvallende toename in het aantal spamberichten.
  • Goed: Heeft een goede staat van dienst wat spam betreft en voldoet aan de Gmail-richtlijnen voor verzenders. E-mails worden bijna nooit als spam gemarkeerd door het spamfilter.
Waarom staat er een IP-adres in de tabellen van het IP-reputatiedashboard dat ik niet gebruik om e-mails te sturen?
Bij doorgestuurde e-mail kan het heel soms voorkomen dat het IP-reputatiedashboard IP-adressen bevat die je niet hebt gebruikt om e-mails te sturen. Doorgestuurde e-mails zijn er bij het berekenen van de gegevens al zoveel mogelijk uitgefilterd.

Gegevensuitzonderingen

Soms zie ik niet al mijn verzendende IP-adressen in de tabellen van het IP-reputatiedashboard. Waarom?
We beperken het aantal IP-adressen dat in de tabellen kan worden weergegeven tot 500 IP-reeksen per reputatiegroep.
Waarom is er op sommige of al mijn dashboards niets te zien? Waarom staan er geen gegevens?

Op de meeste Postmaster Tools-dashboards zijn er pas gegevens te zien als er dagelijks voldoende hoeveelheden e-mails (minstens enkele honderden) vanuit je verificatiedomeinen worden verstuurd en/of in bepaalde andere omstandigheden. We doen dit om misbruik te voorkomen.

Je ziet misschien de foutmelding 'Geen gegevens om weer te geven' in de IP- en domeinreputatiedashboards. Dit kan gebeuren als je reputatie te laag is om een waarde te tonen. Meer informatie over hoe je het bezorgingspercentage voor e-mail kunt verbeteren

Als je gegevens wilt weergeven, moet je voor sommige dashboards (zoals die voor het spampercentage en feedbackloop) je e-mails verifiëren met DKIM.

Worden doorgestuurde e-mails uitgesloten bij het verzamelen van de gegevens die op de dashboards worden weergegeven?
Ja, we doen ons uiterste best om doorgestuurde e-mail uit te sluiten.

Overig

Hoe verhoog ik het bezorgingspercentage voor mijn e-mail? Hoe voorkom ik dat e-mails worden geblokkeerd of gemarkeerd als spam? Welke tijdzone wordt gebruikt voor Postmaster Tools?
Postmaster Tools maakt gebruik van Coordinated Universal Time, UTC.
Welke toegankelijkheidsopties zijn beschikbaar?

Je kunt algemene toegankelijkheidsopties gebruiken met Postmaster Tools, waaronder schermlezers en toetsenbordnavigatie.

Schermlezers en browsers die je kunt gebruiken

• Windows: NVDA met Firefox
  • Mac: VoiceOver met Chrome
  • Chromebooks: ChromeVox met Chrome