feedbackloop

Om du ofta skickar stora mängder kan du använda feedbackloop (FBL) för att identifiera vilka kampanjer i trafiken som får många klagomål från Gmail-användare. FBL är särskilt användbart för e-postleverantörer när det gäller att upptäcka otillåten användning av deras tjänster.

Obs! FBL-data gäller endast @gmail.com-mottagare.

Så här implementerar du FBL

Avsändarna måste bädda in en ny rubrik som heter Feedback-ID, som består av parametrar (som kallas Identifierare) och unikt identifierar deras enskilda kampanjer. Alla identifierare med en ovanlig skräppostfrekvens och som kan orsaka problem med leveransen rapporteras i FBL-översikten för Postmaster Tools.

Format för sidhuvud

Feedback-ID: a:b:c:SenderId

• Feedback-id: Namnet på rubriken som ska bäddas in.
  • a, b, c: Valfria fält som kan användas av avsändaren för att bädda in upp till tre identifierare (kampanj/kund/annat).
  • SenderId: Obligatorisk unik identifierare (5–15 tecken) som väljs av avsändaren. Detta ska vara konsekvent i e-postflödet.

Om informationen

Samlad data genereras för de fyra första fälten (som avgränsas med kolon) i Feedback-ID, med början från den högra sidan. Om SenderId är tomt genereras ingen data. Om ett annat fält är tomt genereras data för resten av fälten.

I syfte att förhindra identitetsförfalskning av Feedback-ID måste trafiken som skickas till Gmail signeras med DKIM av en domän som ägs (eller kontrolleras) av avsändaren när denna rubrik har lagts till. Domänen ska läggas till och verifieras med hjälp av Gmail Postmaster Tools så att avsändaren kan komma åt FBL-data.

• Avsändare ska se till att deras trafik endast har en sådan verifierad rubrik.
  • Avsändare måste publicera IP-adresserna som de skickar e-post från i SPF-posterna för de signerade domänerna. De IP-adresser som e-post skickas från måste ha PTR-poster och komma från ett giltigt värdnamn (helst en av DKIM-domänerna).
  • FBL-rapporter genereras endast för trafik under en viss dag om en angiven identifierare finns i en viss mängd e-post samt i olika rapporter om användarspam.
  • FBL-data sammanställs oberoende av varje identifierare. På så sätt går det att använda färre än tre identifierare om så behövs.
  • För data under en viss dag ska avsändare se till att identifierare inte upprepas i olika fält så att data inte sammanställs över orelaterade identifierare. Om det finns en risk för att namnet för varje identifierare inte är unikt eller om avsändaren vill att data ska grupperas mellan två identifierare kan hash-värdet för en identifierare infogas i en annan.
  • När avsändaren väljer identifierare ska han eller hon inte använda en parameter som är unik för varje enskilt e-postmeddelande (till exempel ett unikt Message-ID).

Se nedanstående exempel:

Feedback-id: CampaignIDX:CustomerID2:MailTypeID3:SenderId

• CampaignIDX: Kampanjidentifierare som är specifik för Customer2 och unik överallt (det vill säga att det inte finns två kunder med samma kampanj-id).
  • CustomerID2: Unik kundidentifierare.
  • MailTypeID3: Identifierare för e-posttypen (till exempel ett nyhetsbrev kontra en produktuppdatering) och kan vara antingen unik eller vanlig bland kunder, beroende på hur avsändaren vill visa datan.
  • SenderId: Avsändarens unika identifierare. Kan användas för övergripande statistik.

I ovanstående fall skickar vi andelen skräppost i procent för var och en av de fyra identifierarna oberoende, om de har en ovanlig skräppostfrekvens.