Laatste accountactiviteit

Wat is 'Laatste accountactiviteit'?

Laatste accountactiviteit geeft informatie over recente activiteit in je e-mail. Recente activiteit omvat elk moment dat je e-mail werd geopend met behulp van een normale webbrowser,  een POP-client, een mobiel apparaat, een applicatie van derden enz. Wij vermelden het IP-adres waarmee je e-mail werd geopend, de bijbehorende locatie en de tijd en datum.

Als je je accountactiviteit wilt zien, klik je op de link Details naast de regel met de Laatste accountactiviteit onder aan een Gmail-pagina.

Tip

Als je de activiteit voor je hele Google-account wilt zien, ga je naar security.google.com en klik je op Recente activiteit onder 'Beveiliging' aan de linkerkant. Op deze pagina staan beveiligingsgerelateerde acties die je hebt ondernomen, zoals inloggen op je Google-account, je wachtwoord wijzigen of een herstel-e-mailadres of telefoonnummer toevoegen.

Open 'Recente activiteit'

Wat betekenen deze gegevens?

Toegangstype

Als je denkt dat iemand anders toegang heeft tot je e-mail, kun je de gegevens in de kolom 'Toegangstype' controleren om erachter te komen of en wanneer je e-mail door iemand anders is geopend. Als er in de kolom bijvoorbeeld POP-toegang wordt gemeld, terwijl je zelf geen POP gebruikt om je e-mail op te halen, kan dit erop duiden dat iemand anders toegang heeft tot je account.

Locatie (IP-adres)

In deze kolom vermelden we de laatste 10 IP-adressen waarvan je e-mail werd geopend en de bijbehorende locaties.

Als je een waarschuwing over verdachte activiteit op je account hebt ontvangen, krijg je mogelijk, naast de 10 normale IP-adressen, ook maximaal 3 IP-adressen te zien die als verdacht zijn aangemerkt. Als je je over het algemeen met dezelfde computer bij Gmail aanmeldt, zou je IP-adres steeds hetzelfde moeten zijn, of in ieder geval moeten beginnen met dezelfde nummers (bijvoorbeeld 172.16.xx.xx). Elke rij in de tabel vertegenwoordigt een gebeurtenis waarbij iemand je e-mail heeft geopend of heeft geprobeerd zich bij je account aan te melden met het juiste wachtwoord. Als je een onbekend IP-adres ziet, raden we je aan om je wachtwoord onmiddellijk te wijzigen om je account tegen onbevoegde toegang te beveiligen. Je huidige IP-adres wordt weergegeven onder de tabel. In de meeste gevallen baseren wij de locatie op de afstemming van je IP-adres met een brede geografische locatie. De locatie en IP-mappings zijn mogelijk niet altijd correct, vooral in gevallen waar inloggegevens oud zijn.

Als je POP3 of IMAP hebt ingeschakeld, zie je dit in je tabel met recente activiteit. Als je 'Mail ophalen' met een ander Gmail-account gebruikt, wordt een IP van Google weergegeven. Dit komt doordat de berichten via onze servers worden opgehaald. Verder kunnen we als je met je Gmail-service gebruikmaakt van een service van derden, zoals sociale netwerksites, de veiligheid van deze service van derden niet garanderen. In dit geval kun je een e-mail zo mogelijk beter doorsturen. Als dit niet het geval is, zorg je ervoor dat herstelgegevens van je account volledig up-to-date zijn.

Als je Gmail opent op een mobiel apparaat, kan je inloggeschiedenis bovendien mobiele logins bevatten die afkomstig lijken te zijn van de mobiele internetgateway(s) van je provider. Mobiele gateways kunnen zich in een hele andere geografische locatie bevinden dan het gebied waarvandaan je je account opent. Als het adres tot je mobiele provider behoort, wordt dit beschouwd als legitieme toegang tot je account.

Als je de internetprovider wilt zoeken die een IP-adres bezit en verhuurt, kun je een gratis omgekeerde zoekdienst voor IP gebruiken, zoals http://ip-lookup.net/

Het kan voorkomen dat je op zoek bent naar meer informatie dan beschikbaar is in het gedeelte Laatste accountactiviteit. In dergelijke situaties is het beleid van Google alleen informatie aan derden te verstrekken als dit voortvloeit uit een gerechtelijk bevel of een andere toepasselijke wettelijke procedure.

Gelijktijdige sessies

Als je e-mail op dit moment vanaf een andere locatie geopend is, worden eventuele andere sessies weergegeven in een tabel met informatie over gelijktijdige sessies. Als er andere sessies worden getoond, kan dat simpelweg betekenen dat je nog een ander browservenster met Gmail open hebt staan, of dat je op een andere computer bent ingelogd (bijvoorbeeld als je thuis op je computer bent ingelogd bij Gmail, terwijl je je e-mail opent vanaf je werk). Als je je zorgen maakt over gelijktijdige toegang, meld je je af bij alle sessies behalve je huidige sessie door op de optie Alle andere sessies afmelden te klikken.

Ik krijg regelmatig waarschuwingen in mijn account. Wat betekent dit?

Als je er zeker van bent dat de waarschuwingen het gevolg zijn van regelmatig reizen of mobiele toegang, kun je deze waarschuwing uitschakelen op de pagina met de gegevens over de laatste accountactiviteit.

Als je het niet zeker weet, of de activiteit niet herkent, kan dat een indicatie zijn dat je account door malware is aangetast. Malware, ook wel badware genoemd, is kwaadaardige software die probeert gevoelige informatie van je computer te stelen, spam te sturen, of fraude te plegen. Dit type software is vaak gekoppeld aan andere gratis downloads, zonder dat je het merkt.

Ik denk dat iemand anders toegang heeft tot mijn account

Als je denkt dat iemand anders toegang heeft tot je account, volg je alle stappen van de Controlelijst veiligheid van Gmail om je account te beveiligen.

Als je meer informatie wilt over beveiliging van je account, kun je een aantal tips vinden op Je gegevens beveiligen.

Kan ik meldingen voor Laatste accountactiviteit uitschakelen?

Je kunt meldingen voor laatste accountactiviteit uitschakelen door je meldingsvoorkeuren te wijzigen onder de tabel met recente activiteiten. Klik op wijzigen, naast Een melding tonen voor ongewone activiteiten waar je de optie krijgt ongewone activiteiten nooit te tonen. Onthoud dat we ongeveer een week nodig hebben om deze functie uit te schakelen om ervoor te zorgen dat je meldingen niet door kwaadwillenden worden uitgeschakeld.

Vivian is Gmail-expert en auteur van deze Help-pagina. Geef haar feedback over deze Help-pagina.